LYKANTROP: nejsem velkej idealista. podobně jako to mají hozené libertariáni, tak i mým ideálem je v podstatě co nejminimálnější stát, s co nejminimálnějšími pravomocemi.
akorát se lišíme v tom, jaké by ty pravomoce měli být: typický (americký) libertarián obhajuje neomezené držení zbraní. já naopak jako jednu z mála kompetencí mého (minimálního státu), kterou si neumím moc představit, jak bych řešil jinak vidím to, aby volnému držení zbraní obyvatelstvem pokud možno předcházel. Lze to řešit i tak, jako to vyřešil nedávno současný kambodžský král (který BTW studoval u nás - balet): vykupovat od obyvatelstva zbraně a pálit je veřejně na stadionech (toto je samozřejmě jednorázové řešení, které spíš tlumí vášně po období opravdu velkého "přemnožení" zbraní - tzn. po občanské válce - v klidnějších dobách stačí financovat výkup do veřejně známých skladů či muzeí).
Nevidím jako nutné, aby stát vybíral daně, nebo emitoval peníze, apod. - to vše jsou kompetence, které si dovedu představit, že převezme podnikatelský sektor (tedy ten veřejný - na bázi ne-anonymního vlastnictví, pokud možno). Ale nedovedu si zatím představit, jak vytvořit decentralizovanou autoritu, která bude předcházet tomu, aby si "chlapečci hráli s pistolkama" - v podstatě mě třeba irituje představa, že u mě někdo dělá razii a hledá tam drogy nebo pirátsky okopírované filmy, apod. Ale naprosto chápu domovní prohlídku, která by ověřovala, zda u mě doma nemám zbraně. Dokonce si dovedu představit jakousi veřejnou službu, která by vydávala blacklisty lidí, kteří drží zbraně - a umožňovala lidem, kteří jsou pacifisticky založení a držení zbraní odmítají, aby se např. vyhýbali obchodnímu či jinému civilnímu styku s těmito lidmi, apod.
Evropskou variantou libertariánství by podle mě mohly být právě ty různé "pirátské strany", které dnes zakládáme jako houby po dešti. naším cílem je právě významným způsobem omezit autoritu státu - a to právě v tom bodě, kde je autorita státu v podstatě k dispozici "k volnému pronajmutí" různými lobyistickými a zájmovými skupinami, kteří využívají stávající zákonnou infrastrukturu ke vzniku jakéhosi semi-monopolu.