• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLIPDemokracie
    PIZI
    PIZI --- ---
    KAILASH: Tvym vyctem se tahne tema, stat jako vec s ostrou hranici definujici my a oni. Ja bych preferoval rozpousteni statu a rozmazavani hranic.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS:
    Chces decentralizovat stat ale zrusit lidem pravo na obranu. :-)) Idealni puda pro nastup mafii...


    Zkusim pro rozproudeni diskuse definovat, co chapu ze strednedobeho/dlouhodobeho hlediska dulezite pro aspon primerenou existenci v tomto stredoevropskem prostoru:
    - vnitrni ekonomicka a potravinova sobestacnost republiky ( nyni jsme ve velmi zavislem postaveni)
    - ekologicka temata ( ale to je silne presahujici do mezinarodni politiky)
    - silna podpora uplnych rodin a porodnosti
    - podpora zvysovani etiky a moralky ve vhodnem pomeru k podpore vzdelani
    - povoleni imigrace na zaklade prijeti euroatlantickych hodnot a ochote zaclenit se do CZ spolecnosti
    - vyrazne posileni pravniho statu ( ve smyslu kvalitniho soudnictvi a dovolatelnosti se svych prav)
    SM3
    SM3 --- ---
    ´´Demokracii nedefinují ve skutečnosti volby občanů, které moc někomu udělují, ale spíš takové, které moc mohou odebrat.´´

    Solon (asi 630 - 560 př. n. l.)
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    studentská prosba o dárek ke dvacetinám demokracie
    http://www.inventurademokracie.cz/
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    XCHAOS: Tady ted trochu michas dve veci dohromady: vlastnicke pravo a tzv. 'castle doctrine'. Ta je ale primarne vazana na rezidencni pravo. I v tebou zminovanem Texasu se to vztahuje jen na pozemek, na kterym stoji tebou obyvany dum (a nemusis byt ani jeho vlastnikem). Cely je to hodne komplikovany a kazdej stat to ma trochu jinak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no, ale střílet po někom, jen protože ti vlezl na "tvůj pozemek" (jako v texasu) je podle mě teda horší kurvárna.

    musí existovat něco mezi. a to je právě ten konsensus, o kterém mluvím. ani se nestřílí, ani se nevyvlastňuje.
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    XCHAOS: Je to tak co? Vzdyt je to obycejna kurvarna.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LYKANTROP: já osobně nadměrnou stavbu dálnic nepodporuju.... ale v podstatě jo, je to tak. absolutizace majetku je stejně slepá ulička, jako jeho popření. a prostředky, kterými to vlastnictví realizuješ, jsou v podstatě důležitější, než vlastnictví samotné.
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    XCHAOS: No, to jsem se zrovna chystal pastnout toto, coby doklad praktickeho fungovani majetkovych prav jako konsensu: http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=639524

    Takze mila pani, ktera se snazi sestnact let domluvit na nejakem dustojnem reseni, ktere by respektovalo jeji majetkova prava, nakonec vyjde naprazdno, ponevadz si tu tak nejak po soudruzsku odsouhlasime, ze uz to stejne neni jeji a neni potreba ji krome par susnu davat nic. Vsak majetek je prece jen takova dohoda, ne? :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    XCHAOS - Ja to pozenu jeste dal. Podle me by cilem melo byt postupne zruseni institutu pravnickych osob. Vsichni jsme jen lide a je jedno kolik se nas sdruzi, nova bytost tim nevznikne. Smlouvy mohou uzavirat jen lide, nikoliv myslenkove konstrukty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LYKANTROP: a popravdě... čas od času se bez znárodňování stejně neobejdeš (viz dálnice) - ale stejně, i tihle lidé odvozují to vlastnictví od katastru nemovitostí, a ne od bambitky ve své kapse.

    a popravdě - taková privatizace (toho, co už jednou bylo obecní/městské/státní) do rukou anonymních vlastníků (akciovka) může svým způsobem být ještě škodlivější proces, než znárodnění. když vlastnictví, tak neanonymní... protože společenský konsensus s jakousi mlhavou pravděpodobnostní matricí vytvářenou hráči na burze se ustavuje dost těžko, když jsme u toho :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LYKANTROP: no vidíš, a já v Něj Nevěřím (nevěřím ani v Existenci ani v Neexistenci - prostě jen Nevím). takže se u mě vlastnictví logicky musí odvíjet od společenského konsensu :-)
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    PIZI: Mam je od panaboha ,)
    PIZI
    PIZI --- ---
    LYKANTROP: A jak dojde k tomu, ze ti patrit zacnou?
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    XCHAOS: Chapu jak to myslis, ale nesouhlasim. Protoze rozvijenim myslenky vlastnictvi jako konsensu nahravas ruznym znarodnovacum a kdejakym jinym kriplum. Prave zlodejska mentalita totiz chape vlastnictvi primarne jako konsensus. Konsensus, ke kteremu se nemusi pripojit a taky to nedela.

    Takze prestoze mas vpodstate pravdu, trvam na tom, ze veci mnou vlastnene nejsou mym vlastnictvim na zaklade nejakeho konsensu, ale na zaklade toho, ze mi proste patri a hotovo. Stejne jako veci kohokoliv jineho patri zas jemu. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: to není nekonzistentní s mojí definicí vlastnictví jakožto společenského konsensu. protože právě konsensus může být nejefektivnější nenásilná strategie jak ostatním zabránit v manipulaci s tím statkem.

    ale já bych to rozšířil.. mě manipulace s tím statkem ani nevadí, pokud je v duchu mého vlastního záměru nakládání s tím statkem. příklad: když budu vlastnit les, tak nepotřebuju lidem bránit v tom aby tam chodili na houby a suché chrastí. stačí mi bohatě, když tam nebudou kácet stromy. to mi ovšem sníží i moji "total cost of ownership", že ano.

    toto je takový "český" přístup k vlastnictví.. a ve světě není až tak obvyklý, jak by se mohlo zdát...
    PIZI
    PIZI --- ---
    XCHAOS - Me se libi: Vlastnictvi je schopnost vlastnika zabranit ostatnim v manipulaci s vlastnenym statkem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LYKANTROP: no ale zloděj jí má taky.

    vzdej to. dokud si o svém vlastnictví s někým nepopovídáš, tak ho v podstatě nikdo jako vlastnictví respektovat nebude: nebo ne nějakým způsobem, ze kterého by si mohl mít výraznější prospěch. vlastnictví je JENOM společenský konsensus, nic jiného. ale ne "nic více" - ono to není málo, ten konsensus...

    (nebavíme se o hypotetické situaci nějakého osamělého dobrodruha v divočině: bavíme se o fungování běžného jedince v současné společnosti, ve městě nebo kulturní krajině... a když si dáš na plot cedulku "soukromé vlastnictví, vstup zakázán", tak to je to: už se snažíš o komunikaci, už se dožaduješ společenského konsensu, už zde probíhá nějaká diskuze... to je to, co se snažím vysvětlit).

    a pokud si na ten plot tu cedulku nedáš a jen po náhodných kolemjdoucích střílíš... inu.. pak nemám, co bych dodal.
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    XCHAOS: Na ty mam prave tu krochnu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LYKANTROP: no... to zloději také ne :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam