• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLIPDemokracie

    Zde se diskutuje demokracie a vše s ní spojené

    Co je demokracie? Které státy jsou nejdemokratičtější. Žijeme v demokracii?
    Je demokracie zatím ta nejlepší forma vlády, kterou známe? To zatím nám napovídá, že demokracie má i stinné stránky. Jaké?

    Můžeme začít třeba heslem na wikipedii: Demokracie. Neutralita článku je zpochybněna. Co takhle ten článek opravit? Co je v článku pochybné?

    rozbalit záhlaví
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    XCHAOS: Díky za odpověď. No zrovna v tom příběhu Coriolanus - názorný příklad, jak "prohrají všichni a prohrají úplně". Názorně ukázáno PROČ demokracie nemůže fungovat.

    To je ta "chyba v systému", co se mi nezdá. A baví mě, že o tom někdo natočí názornej film... :)

    Připadá mi, že od Francouzské revoluce je to takovej velkej "pokus o sebevraždu", jen zatím máme kliku a ještě na globální sebevraždu nedošlo. :))) Demokracie prostě není ta myšlenka, za kterou bych dal ruku do ohně.
    Jasně, možná, že bylo i hůř, kdysi. Dejme tomu. (Záleží na úhlu pohledu.)
    Mě by ale víc zajímalo, jestli by nemohlo být líp? :) Teď. S lidma, co teď na planetě žijí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUNNYRAIN: třeba taková "efektivita" je hodnota, která mě docela znepokojuje... je smyslem života být efektivní? toho mého určitě ne.

    co se vlády filosofů týče, tak přední teoretik liberalismu Karl Popper správně "diagnostikoval" Platóna jako fašistu: jeho Ústava je fakticky ústavou fašistického státu.

    jiná věc je, že to slovo se neustále vyprazdňuje... různé éry ho naplňovaly různým významem, měnila se samozřejmě definice toho, kdo je občan a kdo ne, a jaká má práva.. přes to všechno je to pořád nejlepší varianta, která by měla zajišťovat, že nikdo nemůže "prohrát" úplně (což jiné systémy moc neřeší)
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    Ahoj všem,
    viděli jste film Coriolanus? (za pár hodin ho budou opakovat na satelitu)
    Přesně vystihuje moji otázku. Už se mi zdálo, že na téma "demokracie" dokážu nemyslet, ale ten příběh přesně vystihuje, co mě na demokracii - vládě lidu - znepokojuje. Zatím nejlepší forma vlády? Já vám nevím...

    Znáte alternativy demokracie? Nebo zatím neexistuje výkonnější model, než demokracie?

    Nemusí jít o celý národ, miliardy lidí. Ten samý problém se začne projevovat už ve středně velké firmě, kde demokracie dostane zelenou. Efektivita / produktivita / úspěšnost řádově upadá. Národ čítající miliony lidí celý problém jen zabstraktní, ale ten princip, ta chyba, zůstává totožná...

    Líbí se mi ten úmysl, aby si lidé mohli sami říct, co potřebují. Aby mohla "rozhodovat" lůza. Ale kam to velmi často společnost dovede, názorně ukazuje právě Coriolanus. Ve wikipedii čtu o Platónově "vládě filosofů" a Aristotelových "aristokratech". A k prakticky totožným závěrům mě dovádí můj osobní život...

    Existuje nějaké řešení? Rád bych nad tímhle tématem získal trochu nadhled. Třeba se na to celé jen špatně dívám a jen se mi to jeví mylně. (Nechat spálit Řím je ok? Zničit Řím Římanům prospěje, jen já to celé nechápu? Použít jiný model vlády, aby byl Řím i nadále úspěšný a svobodný, jako doposud, aby se demokracie neobrátila sama proti sobě - to není ten cíl, úkol, který by demokracie měla naplňovat?)

    Každý člověk v každém okamžiku dělá to nejlepší, co právě umí, aby naplňoval vlastní potřeby. Ale závisí to na jeho aktuálních znalostech, schopnostech, dovednostech. Jaký má nadhled a jaké budou mít jeho činy výsledek? Opravdu postupuje směrem k vítězství, nebo naopak hloupě škodí sám sobě (Coriolanus), a nebo si jde slepě za pyrhovým vítězstvím?
    Člověk v aktuálním okamžiku unese / pochopí jen tolik pravdy, nakolik je na pravdu ve své aktuální životní etapě připraven. Ostatní ho míjí, v ostatním se bude rozhodovat na základě vlastního sebeklamu, dokonce bude vnímat realitu ovlivněn vlastním sebeklamem. A co když společnost obsahuje takových lidí mnoho? Raději zvolí setrvání ve vlastním sebeklamu, aby mohli dál škodit sami sobě, protože takoví se cítí, takoví jsou. A je to pro ně důležitější, než prospívat sami sobě, než dosahovat vlastních cílů, naplňovat vlastní potřeby.
    A co aristokraté nebo filosofové? Pokud mají do tématu vhled a ví, jak naplňovat potřeby v krátkodobých a dlouhodobých horizontech, jak mají oni rozhodovat "o druhých", o lůze? Mohli by rozhodnout o sobě samotných, o světě, společnosti, v jeho pravdivé reálné podobě. Ale co je aktuálně prospěšné pro lůzu, která vnímá svět zcela jinak, omezeněji, zaslepeněji, krátkozrace, neznaje ani sebe samotné? Co je prospěšné pro ně? V tomhle roce, v těchto desetiletích?

    Vzdělání a informovanost se zásadně mění, jak plynou desetiletí a století... V ideálním světě ideálních lidí (bohů?) známe odpověď všichni. Ale co nyní, v podobě tohoto světa, jak ho známe dnes, a jaký tady několik desítek let ještě bude? S reálnými lidmi, kteří na této planetě žijí?

    Nevím, jestli máte na tuhle otázku odpovědi. Uvítám diskusi, otevření tématu, osobní pokec, nemusí to být tady ve fóru. Klidně osobně, po telefonu, po hlase... nebo třeba i po klávesnici... Předpokládám, že v nejbližších týdnech jen tak snadno odpověď nenalezneme. Takže výzva platí i do budoucna, ozvěte se, oslovte mě, pokud vám téma také nedá spát a také "cosi ve vás" stále hledá odpověď, která jako by byla na dosah...

    Sunny

    p.s.: jako malýho kluka mě v jedné písničce zaujalo "kdyby blbost kvetla"... Asi odvěkej problém! :))) Ale soudit, nebo se izolovat, nevidím jako úspěšný řešení. Věřím, že žijeme v době, kdy na řešení přicházíme a přijdeme. :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JOSEFDRUHY: CSSD mohla mit mnohem vyssi volebni vysledek a taky jej ocekavala. pro ni samotnou je to prohra. co se tyce pravice jako takove, hlasy se prelily od ODS k ANO a dalsim subjektum, takze jako takova neprohrala, prohrala ODS jakozto taky velka strana.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    _BENNY: vidíš "jen" ...jen, jen , jen prohru velkých stran, což znamená, že u tebe ČSSD není velká strana ????
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JOSEFDRUHY: mam. ja zadnou prohru pravice nevidim, ja vidim prohru velkych stran
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    _BENNY: Bumerang ... arbitrem sjou výsledky voleb, si říkal, že ? Máš je !!
    JOSEFDRUHY:
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Rusnokova vláda narychlo mění vedení Povodí Moravy. Skončil šéf firmy - iDNES.cz
    http://brno.idnes.cz/...vedeni-povodi-moravy-fj0-/brno-zpravy.aspx?c=A131101_1994722_brno-zpravy_taz
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    PIZI: Já nemluvím o lumpech ve vládě. Když sečtete všechny lumpy ve společnosti, pak těch "z vlády" je jen 5% ... pochopíte to ?
    Samozřejmě že nepochopíte pokud nejste jedním z nich anebo nejste kapitalista, kterýmu je fuk jaká tu je společnost ( máte nahrabáno a svět ať se třebas zboří. A v tom byl Babiš originální : nahrabal, ale není mu fuk jaká je společnost )
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    PIZI: A když..., A když..., A když... když bude demokracie stále horší a horší, pak se jednou Vy mladí dočkáte nového ĺistopadu 89´a budete cinkat klíčema...! možná se na boj o slušnou demokracii vyse*ete a dobrovolně shnijete v bahnu...; my 40 let o novou demokradii bojovali, a neshnuili jsme...vy jste jí ale totálně pos*ali
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    PIZI: Počkat si jak se vývoj koalic vyvine, je samozřejmé, proti tomu jednotlivec nic nezmůže, ale my, co bojujeme proti "dehonestaci demokracie", nečekáme, my prostě bojujeme svým názorem už před volbami. Pravda je něco jiného než názor. A proti názoru je zapotřebí vymyslet "lepří důkladnější protinázor".,..a o to jde ! Prosííííím.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JOSEFDRUHY: arbitrem jsou vysledky voleb
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    _BENNY: co vidíš ty, nemusí vidět někdo jiný. Anebo ty si tu arbitrem na "pravdu" ?
    PIZI
    PIZI --- ---
    JOSEFDRUHY: Občané vždycky chtějí změnu proti lumpům. Ti, kdo tam jsou jsou vždy lumpi, akorát, že se vymění za jiné. Za čtyři roky, to zase bude pod heslem změnu proti lumpům.
    PIZI
    PIZI --- ---
    JOSEFDRUHY: A když více daní bohatým nebude? Když budou další skandály s rozkrádáním a dluh se zvětší, přiznáte, že vaše analýza voleb byla nesprávná? Není lepší si prostě počkat na to jak to bude, místo vítězoslavného křiku, že teď se to všechno změní a otočí?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JOSEFDRUHY: jste v*l a mozna byste si mel konecne vyndat svou hlavu z te vasi p*dele. prohrala levice a velke strany.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    XCHAOS: Porážka pravice je naprosto jasná ... kdo to nevicí je v*l. Jde jen o to, aby ten kdo to nerad přizná, aby konečně protřel oči a přiznal "proč" ?!? pravice prohlála !! Především proto, že podporovala zlodejny, korupci, podvody všehodruhu , všech možných i nemožných způsobů lumpáren a ještě chtěla zvyšovat daně především chudým ( žádný chudý ten deficit rozpočtu nezavinil...atd. ). Že došlo k pravo-levé situaci, nyní, je pouze "náhoda volby" z volby hlasů lidí...ale naprosto je jasné, že lid chtěl vypráskat tu svoloč zlodějskou, kterou pravice podporovala a nic v tom neudělala. Čili občané chtěli změnu proti lumpům. To je podstatné !
    Více daní jen bohatným, pokud chybí ve státní pokladně, protože bohatí to zavinili. Bohatí měli natolik síli a vlivu a moci, že neměli to okrádání státní kasy připustit. (!) Když drželi hubu ( protože sami byli těmi zloději ), tak musí připustit progresi daní , tj. oni víc daní chudí míň to jinak nejde naplnit rozkradenou kasu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOSEFDRUHY: no, nevidím úsech ANO a Úsvitu živých mrtvých zrovna jako "porážku pravice" (jakkoliv mě pravolevé dělení v politice přijde spíš málo užitečné, protože odvádí pozornost od toho, že veřejnost by měla mluvit i do jiných otázek, než je výše daní)
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Nejméně 24 hodin jsem se nedostal na internet ani k přidání svého názoru k volbám těsně před uzavřením voleb i po uzavření ...takže ( ani jsem nečetl zdejší komentáře "chytých" )
    Takže : jak se Vám líbí porážka pravice ?, kterou jsem avizoval a děsně si jí přál ? - - Pokud si tu někdo myslel, ( a byli to téměř všichni zdejší snílkové ) , že boháči prostřednictvím ODS či Kaluska zvétězí, a tím pádem bude pro ně další nové období hajzláren, či "daňový ráj", ráj pro zloděje, podvodníky, šlemináře, korupčníky, podváděče při zakázkách a.. a prostě miliony podob všechmožných švindlů a sviňáren ochuzujících celou společnost, jaké zeměkoule dodnes neviděla, ( česká kotlina je v tom nenapodobitelná...navěky ) , tak se tito hošánkové spletli. Nepochopili, že chudý lid ( blbý lid, neznalý lid, nevzdělaný lid, zbídačený lid ) má více moci v demokracii než ti zatracení ( zasr*ní ) milionáři a miliardáři nenažraní a že jim nepomůže volit pravici, pokud oni - zbohatlíci nepochopí, že je nutný kompromis mezi bohatstvím a chudobou. Bude-li chudoba nad únosnou mez, ( kterou oni vyrobili a kterou si přejí ) , pak ve vplbách bohatí nemají šanci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam