SUNNYRAIN: no hele, taková kombinace filosofie-sociologie v kostce: ostatní lidi _existují_. používáš na komunikaci s nimi slova, která si sám nevymyslel, která tě někdo naučil. občas děláš to, co po tobě chtějí ostatní, občas se ti podaří přesvědčit ostatní, aby dělali to, co chceš ty (a občas si myslíš, že po tobě někdo něco chce a není to pravda, a vice versa). vše ostatní je o komunikaci: rozumíme si? používáme silové, emocionální prostředky, pohrůžky násilím, přímé násilí?
demokracie je široký pojem. nezahrnuje zdaleka jen hlasování: a když už, dnes převažující většinové hlasování vede lidi k snaze odhadnout, co _ostatní_ budou pokládat za nejmenší zlo (přitom by ve volbách mohli rovnou mít více hlasů, nebo třídit předložené možnosti od nejlepší k nejhorší)
pro mě jako člena politické strany -
[ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ] - která furt o něčem hlasuje jsou tyhle úvahy každodenní záležitost.
osobně si myslím, že schopnost lidí porovnat mezi sebou nějaké dvě varianty a rozhodnout, kterou pokládají za horší a kterou za lepší, je sama o sobě hodnotou. většina individualisticky uvažujících lidí si věří, že toto dokáží rozhodnout co se týče jich samotných, že na to mají právo, že mají v tomto svobodnou vůli, apod. (to vše je ale otázka víry: může se ukázat, že dlouhodobé důsledky těchto rozhodnutí nejsme schopni předvídat - nelinearita - může se ukázat, že nemáme svobodnou vůli ale jsme "naprogramováni" kulturou, ve které vyrůstáme, apod.).
prostě když mluvím o demokracii, tak si často představuji, že ostatní lidé uvažují plus/minus stejně jako já a uvažuju, jak se s nimi na něčem dohodnout (na společných pravidlech, pokud jsou třeba.. i na tom, jestli pravidel dělat spíš více, nebo spíše méně). snažím se zjistit, zda to musí skončit střetem a následně tím, že se buď já podřídím jim, nebo oni mě - jestli by nemohla existovat win-win strategie.
odpůrci demokracie se objevují na "levé" i "pravé" straně ekonomizujícího pohledu na společnost. nicméně, jen proto, že se někde demokratické principy použily na rozhodování o něčem, na co se prostě nehodí, ještě nebudu tenhle systém zatracovat. fakticky se ale dnes demokracie používá spíš k tomu, že se lidi co nejrychleji dohodnou, že jí doopravdy nechtějí a místo toho se řeší, koho zvolit nějakým "dočasným autokratem". (faktická myšlenka reprezentativní demokracie ale nebyla nutně, že volení zástupci mají "vládnout" - ale spíše, že mají zaplňovat místo, které by se jinak snažil zaplnit nějaký autokrat...)