XCHAOS: Tak jsem se s používáním slova "demokracie" a "demokratická společnost" setkal v knize Respektovat a být respektován. A je to myslím plně v souladu s tím, co jsi naznačoval Ty: prohloubení demokracie, otevřená občanská společnost. V kontextu té knihy mi slovo "demokracie" začalo konečně dávat smysl.
Nevím, zda moje zjištění z knihy "Respektovat" ve mně vyvolává naději a úsměv, nebo smutek a skepsi?? :)
Co jsem měl příležitost za poslední roky maličko nakouknout do psychologie, do šílené setrvačnosti psychiky, co se týká šance (u některých jedinců) způsobit změnu, pokrok, rozvoj, vývoj... Žádné velké naděje... (A o tom je právě Coriolanus. Že "kdyby hloupost kvetla"...)
Kopřivovi v "Respektovat" používají pojem demokracie v souvislosti s lidskou sebeúctou. Humanita. Svým způsobem pokládají rovnítko, že demokracie je společnost složená s osob s vysokou sebeúctou. Z lidí, kteří ovládají a praktikují respektovat a být respektován. A celá knížka je zaměřená na vzdělávání a na školství, jak se to dělá, aby vzdělávání sloužilo ve společnosti k tomu, aby jednotlivci objevili vlastní sebeúctu, a naučili se respektovat druhé a naučili se, jak být respektováni.
Nejsem učitel. Ale vím něco málo o Montessori a podobných přístupech. A náznaky a poselství skrytá mezi řádky v "Respektovat" mě přivádějí k úžasu, že by takových cílů (možná??) bylo možné dosáhnout během jedné nebo dvou generací. Že když se chce, jde to rychle - uvědomovat si a šířit sebeuvědomění, sebereflexi, sebedůvěru, sebeúctu. Že by???
Moje hledání nějaké strategie, jak mezi mozek a zbylé části organismu (společnosti) vztyčit ostnatý drát a dovolit přemýšlet jedině mozku, by možná nikdy nevedlo k žádnému řešení, asi to z principu neexistuje. Odpověď je přesně opačná. Risknout to. Věřit, že nějaké to desetiletí ke globální sebevraždě zatím nedojde. A mezitím veškeré úsilí upřít do vzdělávání. Aby se sebeúcta dotkla opravdu každého. To pak asi bude ta "otevřená občanská společnost"?
Kopřivovi upozorňují přesně na to samé, na co upozorňuje Coriolanus. Pokud je společnost složená z jedinců s nízkou sebeúctou, může se tahleta "demokracie" velmi snadno zvrhnout, zvrtnout. (Fašismus apod...) Mými vulgárními slovy: bez sebeúcty se o žádnou demokracii nejedná, jde o okatý pokus o sebevraždu.
No, o vzdělávací proces a vůbec funkci mozku a psychiky se maličko zajímám. Je pro mě velmi obtížné být optimistou. Ale Kopřivovi na vzdělání vsázejí na 100 % a je to totálně v souladu s mým poznáním a věděním. (A nevěřím na ostnaté dráty.) Tak teď v sobě jen vyburcovat tu naději! :) Že i sebeúcta může být (v určitém vytvořeném prostředí) "nakažlivá" a rychle se šíří... :)
Legrační na dovednosti "respektovat" je to, že je to poměrně malé množství principů, jen několik postupů, které stačí chápat a dělat. A už tohle je velmi slibný začátek. Kdyby nešlo o přeprogramování návyků trvajících stovky a tisíce let, vlastně by "respektovat" měla být hračka! :)) Vlastně ta sebeúcta je hračka!! ;-) :))