• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Tak odklon od C k C++ je celkem pozorovatelny trend. Dost "strictly pure C, no C++ ever" projektu potichu prechazi na C++ (GCC / GDB namatkou).
    Jestli je to dobre nebo ne je jina otazka.

Bylo by hezke kdyby k reseni problemu si rozumni lide vybiraji nastroje podle toho, jak se k tomu konkretnimu problemu hodi, ne podle toho, jakej emocionalni vztah k tomu nastroji maji.
    Situace je takova ze pouzivaji co znaji. Je to celkem pochopitelne...
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: veskerej firmware v mych produktech je psanej v C.

Dozvim se od tebe, jak se C kod psanej coderem lisi od C kodu psanym necoderem?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: kdo říká, že se mi to "nelíbí - protoze s tim, ze to je "vtip" jsi prisel az v okamziku, kdyz jsem z toho neco odvodil. Ale jiste, je to jen muj nazor, mozna s tim, co jsem napsal, plne souhlasis a to o "vtipu" jsi doplnil jen pro uplnost 8))

Ale porad nejak nevidim jasnou odpoved na ty otazky "kdo je coder" a "jak se pozna coderuv kod od necoderova" 8)

To co popisujes jako prvni moznost mi nejak nedava smysl. Jak je mozne programovat bez "znalosti logiky toho, jak funguje C"?

protože náhodou budou sahat do paměti někam, kde při námatkových pokusech většinou nenadělá škodu - uhmmm.... takze "coder" je v tve terminologii proste to, cemu ostatni lide rikaji "spatnej programator, kterej mel zatim kliku"?

A druha moznost ... hmmm... co to znamena "vybudovat aplikaci po codersku"? A prijde ti pricetne odpovidat na otazku "kdo je coder" odpovedi "ten, kdo programuje po codersku"? 8))

Prostě se bere jako dané, že lidi, co chtějí v C pokračovat, má smysl jen C++ - No urcite. Linux, embedded systemy, GTK... hmmm. Jo, jasne 8))

tohle je oficiální názor - Oficialni nazor? Ci? [citation needed]. Nebo spis jenom nechapes, ze programovaci jazyk je jen _nastroj_. A reseni problemu si rozumni lide vybiraji nastroje podle toho, jak se k tomu konkretnimu problemu hodi, ne podle toho, jakej emocionalni vztah k tomu nastroji maji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: uff... kdo říká, že se mi to "nelíbí? ty jsi ve prospěch osobního útoku proti mě obětovat jakýkoliv smysl debaty...

vidím dvě možnosti toho, co coder s C udělá:

jedna možnost je, že si sice nastuduje API nějaké knihovny a bude jí volat celkem poctivě a správně - ale bez znalosti logiky toho jak funguje C. Proto mu kód bude zpočátku třeba fungovat, protože náhodou budou sahat do paměti někam, kde při námatkových pokusech většinou nenadělá škodu - ale dřív nebo později nepochopení nějakého principu vyplave na povrch. (tohle teda platilo hlavně u 16bitových procesorů bez "protected módu...ale v omezené míře je to možné i teď, např., že si někdo přepíše paměť, do které sice proces psát smí, ale má tam jiná důležitá data)

druhá možnost je naopak, že se někdo pomocí jednoduchých postupů, které stačily na jednoduché prográmky, pokusí v C vybudovat složitější aplikaci, tak říkajíc "po codersku".

o obou možnostech mluvím proto, že jsem je kdysi zažil (a dílem to i sám páchal). problém je, že nevím o žádném českém diskuzním fóru nebo klubu, kde by se řešily "best practices" vývoje v čistém C, nebo se o tom nějak přemýšlelo (jinak než trollováním proti těm, kdo to dělají blbě). Prostě se bere jako dané, že lidi, co chtějí v C pokračovat, má smysl jen C++, a C získává pomalu status jakéhosi muzea parních strojů, s tím, že zatím naše vlaky pořád tahají parní lokomotivy, ale už víme, že je to neefektivní a že časem to budou jen nostalgické jízdy.

(no, tohle je oficiální názor, no.. já v C vidím spíš něco jako jízdní kolo, které zkoušku časem ustálo, než jako parní stroj... ale to je prostě můj menšinový názor. každopádně, na kole které nebrzdí se dá snadno zabít.. stejně jako parní stroj při neodborném zacházení či seřízení zjevně může vybuchnout, apod.)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jezis, to je komedie. Ja se te zeptam, kdo je to coder, ty nejak odpovis (mimochodem, bez jedineho smajliku nebo jine indikace vtipu) a kdyz na zaklade tvoji odpovedi vyvodim nejake zavery, ktere se ti nelibi, tak najednou zacnecs vykrikovat, ze to vlastne byl vtip.
    Pak napises, ze umis poznat kod, kterej psal "coder", Buran se te zepta, podle ceho to poznas... a prekvapive tvoje odpoved jsou obecne kecy nasledovane vykrucovanim a uhejbanim.

Proste XChaos 8)

Takze znovu:

Kdo je podle tebe "coder"? A podle ceho odlisis kod psany "coderem" a "necoderem"? Nebo pro jistotu tohle tema prohlasis za off-topic? 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: hele... jak moc programuješ v C? (jinak já už moc neprogramuju.. právě díky tomu, že už víc přemýšlím, jak špatně jsem programoval původně... ne že bych to vzdával úplně, ale...)

REDGUY: ty obrázky nejsou z mý ruky a je to spíš vtip?
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: jak?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    BURAN: Vzhledem k tomu, jak XChaos toho svyho "codera" definoval, tak jeho kod pujde poznat dost snadno. Ne v tom dobrym smyslu 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: pozná :-)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: ten C kod psanej coderama se lisi od C kodu psanej necoderama cim? jak se to pozna?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: ale otázka, v jakých jazycích existují "codeři", je tu podle mě ontopic :-) já viděl spoustu C kódu, který napsali codeři, totiž :-)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: html a css je tu ot.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    New C++ Features Voted In By C++17 Standards Committee - Slashdot
    https://developers.slashdot.org/.../06/26/1851201/new-c-features-voted-in-by-c17-standards-committee
    Still no functional gonkulators. Still no encabulation templates. Still no dichroic monads or parameterized gussets. When will the C++ committee ever get around to adding modern language features that users actually want?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Cii nejakej junior, kterymu se rekne co presne ma udelat a on to jakz-takz natuka? Tak jo, takovej clovej moc analyticky schopnost fakt nepotrebuje. Akorat ze pokud je fakt postrada, tak ho moc zabavna perspektiva neceka 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: v oboru webových stránek je to jasně dané - HTML, CSS dělá "coder", javascript někde mezi. v podstatě "programování bez algoritmu"

mám takový nejasný pocit, že slepování aplikací z hotových kousků je v podstatě taky "codeřina". zase uznávám, ne každý programátor je "software developer" (já asi moc ne, byť na LinkedInu mi to lidi endorsují...), viz (ehm, to už je nějaká pokročilejší verze)

Kompletnější schéma, které zahrnuje i codera:
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, jen tak pro kontrolu, co si tak zhruba predstavujes pod slovem "coder"? Jaka je podle tebe napln prace takvyho "codera"?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JANFROG: jako lidi obecně užijou analytický schopnosti.. ale to nejen jako vývojáři. je fakt, že jako codeři skončí hodně lidí bez analytických schopností...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    XCHAOS: Z jineho soudku:
    You Don’t Need Math Skills To Be A Good Developer But You Do Need Them To Be A Great One
    http://www.skorks.com/...-math-skills-to-be-a-good-developer-but-you-do-need-them-to-be-a-great-one/
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    PIGSTER: Jj, zavislosti to nema v podstate zadny, cilovka jsou hlavne embedded systemy.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    XCHAOS: je to v readme a v examplech - potrebuje to jenom minimalni drawing context - v prikladech to ma nad opengl ale imho to klidne pojede i uplne bez os
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam