RALI: Nerozuměli, protože jsem vnímal napůl a myslel, že po odseku mluvíš o nájezdu na dálnici a nesouvisí to:-).
Ale tak ještě jednou...:-) Samotnému mi trvalo pár tisíc kilometrů a desítek těchto situací, než jsem se vnitřně přesvědčil/přeučil, že je to správné jet v tom volném až k překážce a naopak špatně to udělali ti, co tam nepřejeli včas, aby pomohli plnit oba pruhy.
Pro slušného člověka je to prostě pocit "předbíhání", dokud nevidí celek, a to že díky takřka dvojnásob delší koloně jsou blokováni třeba i lidé na dřívějších výjezdech nebo křižovatkách, ačkoliv do zúženého místa nechtějí jet, a tedy ještě víc prodlužují kolonu.
Protože v samotném zúžení nevěřím, že je zip a zaplnění obou pruhů efektivnější než se srovnat do jedné řady (protože "průtok" se nezvětší, možná naopak mírně zmenší tím, že někdo pustí, někdo ne, takže se rozjedu, musím to pak zadupnout, jsou tam prodlevy na oční kontakt nebo kontrolu situace atd. a budou i kdyby byl zip sebelepší, dokud ho nebudou dělat robotická auta).