• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---

    Jak jet na Moravu z Prahy?

    18 hlasy od 18 respondentů

      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      Hlavní průšvih vlaků je v tom, že koridor je stavěný na 160 km/h a ani o km víc a všechny vlaky s tím v jízdních řádech počítají, takže je mají totálně naknap. Dřív když vlak nabral zpoždění, v klidu ho mezi Pardubicemi a Prahou dohnal, teď už nemá kde brát, protože jízdní řády bylo potřeba udělat atraktivnější . 3 hodiny 50 minut do Karviné je skutečně paráda oproti 6 hodinám v dřevních dobách, ale má to i svoje mouchy.
      SPM
      SPM --- ---
      trvale mám v autě ještě hozenou jako užitkovou destilku, ale tu bych nepil ani v nouzi :-D ale možná to někdy zaměním za nějakou obyč balenou vodu z obchodu, pač zrovna do chladícího okruhu, kvůli kterýmu to vozim, se destilka taky lít nemá...
      MVEK
      MVEK --- ---
      GRANTORINO: Koukám na to, on e-shop nabízí včasnou jízdenku, když je to víc předem, takže to asi dá větší slevu než skupinová. Jinak ji mají popsanou, ale týká se asi koupe u přepážky. Ta e-shop jízdenka má jedinou nevýhodu, ten, na koho je koupená, musí jet a musí mít nějaký průkaz na prokázání totožnosti (třeba OP nebo Inkartu ČD).
      A ne, vlak určitě není jistota, koridor na Moravu je pořád rekonstruovaný, takže zpoždění 10 minut je celkem pravidlo a zrovna do toho Val. Mez. ve středu v poledne proti přijel vlak se zpožděním 30 minut, ačkoliv náš pak do Prahy se dostal k 15-20.


      DANYSEK: Voda se nekazí, pokud máš sterilovanou lahev a převařenou vodu... Jinak bychom se asi divili, co se tam namnoží za bakterie právě díky tomu teplu. Obávám se, že chlór ve vodovodu tady nestačí na kontaminaci lahve a ze vzduchu, když se to nalévá. A navíc PET apod. nejsou stálé při vysokých teplotách, takže je větší riziko uvolňování různých látek z plastu do vody při zahřátí. Na druhou stranu to pro většinu lidí nebude nic, co by nepřežili, a zejména pokud jde o nouzovou situaci. Pořád by to ale chtělo mít nějaký litr starý max den, dva. Já takhle vozím pár litrů v autě, které obměním třeba až po půl roce, ale to je užitková voda na mytí. Stále myslím na to mít aspoň jeden a půl litru s sebou čerstvě natočeno nebo balenou.
      RAV
      RAV --- ---
      kdyz uz na Moravu tak severni cestou... D1 je hnusny opruz, posledne ve ctvrtek dopoledne do Velkeho Mezirici o pul hodiny dele nez si vymyslelo waze...
      GRANTORINO
      GRANTORINO --- ---
      SAMOUT: huh, jsi presvedcivej :D
      SAMOUT
      SAMOUT --- ---
      GRANTORINO: Jako clovek kterej casto jezdi do Olmu k pribuznym moji zeny ti rikam, ze pres Litomysl jet opravdu, ale OPRAVDU, nechces. Ver mi, cesta vrchem je blbej napad.
      GRANTORINO
      GRANTORINO --- ---
      GRANTORINO: no my jako pozde proste prijet nesmime. Takze jestli rikate, ze ten vlak navic neni jistota, tak to vidim na autak, mame na to radsi hrubym odhadem 13-18h tak za pet hodin se tam proste musime dostat :D...
      Porad si myslim, ze pres tu Litomysl to neni blby...jezdila jsem tam jednu dobu hodne a neprislo mi to...jestli se to prave nezmenilo.
      GRANTORINO
      GRANTORINO --- ---
      MVEK: hele asi patram blbe, ale zadnou skupinovou slevu se mi nikde nedari natukat.. U Českých drah nic nikde nevidim.. Kdyz tam zadam 4 lidi. Porad to chce za vsecky 1076,- za jednu cestu?
      No kdyz vezmu v potaz pauza ( a my moc pauzovaci nejsme) versus jeste cas, kdy se sejdeme u vlaku a nejaka doprava po Prerove (nevim, nikdy jsem tam nebyla).. Tak si myslim, ze casove to moc rozdil nebude.
      U auta asi pocitam radeji trochu vic za benzin.
      DANYSEK
      DANYSEK --- ---
      SPM: i to pekny cislo nevyfotis zas tak casto.. vesmes tam je prihoz po peti minutach :D Ja na nektery typy vyletu radsi vlakem jedu - clovek si muze treba dat pivko, neresi kde v ty cilovy velkodire zaparkuje a krome transportu tam/zpet auto nepouzije... a tak :)
      Voda se nekazi, o to nejde... ale ohreje se... uz zas zacina byt teplo :) V zime prozmenu zmrzne, takze napisto piti ma clovek v aute casto osobni zbran.. :D
      SPM
      SPM --- ---
      DANYSEK: jojo, dodneska lidem tu fotku tabla ukazuju :-D basu ne, ale litrovku vody mam v aute furt (doplnuju, nekazi se) a na ty dlouhy cesty obvykle 2-3l do toho auta hodim. coz je furt lepsi nez nic a asi bych to furt nechtel nosit v ruce :-)
      DANYSEK
      DANYSEK --- ---
      SPM: v tobe se ten zazitek skoro 10 let drzi hodne silne :-) Nahodou, zas te ten vlak provezl skoro po cely republice.. i do Brna jsi cestou do Ostravy nahlednul a to se kazdymu nepovede :D
      Fakt v aute pokazdy tahas basu vody? Pac ja mam presne opacnej problem, proste spoleham na to co ulovim na ceste a obcas se to trosicku nevyplati... navic po delsim "skladovani" v aute se ta voda beztak neda temer pit.
      VYWERN
      VYWERN --- ---
      GRANTORINO: D1 peklo neni, pokud se nekdo nevyseka. Dnes od rana nehoda pred prahou, neprujezdne oba smery a diky waze jsem jel zlin-praha 3h pohoda. Prerov je o kousek bliz.
      MVEK
      MVEK --- ---
      SPM: Dík za tip, protože mě většinou nezajímá jet na čas, ale kolik to bude trvat, takhle mě to nenapadlo. Ale přišlo mi, že se vždy čas navyšuje i když jedu opravdu v obci 50-55 atd.
      Jinak to holt mluvíš o extrémním případu. Taky jsme si jednou vyjeli o adventu do Brna, že další den zajedeme na den do Vídně na trhy, a bude to pohodlnější nebo více času než rovnou z Prahy. A vlak z Prahy vyjel se zpožděním přes 2 hodiny (to byl interval mezi nimi)... Ale já si vždy vezu s sebou litr a půl nebo víc na osobu, takže mě nějaké občerstvení netankuje.
      SPM
      SPM --- ---
      MVEK: za mě to není úplně objektivní, ale naposled, když jsem jel vlakem, tak to dojelo s 222 minut zpožděním, místo pendolina přijel dobytčák, co ještě vozil židy do Osvětimi a jídelní vůz taky neměl, takže nebýt podnikavců prodávajících na průjezdních zastávkách pulitrovky vody do oken za nějaký strašný peníze, tak jsem tam chcípnul na dehydrataci. Takže mě už do tohohle prehistorickýho přežitýho nesmyslu nikdo nedostane ani kdyby to jezdilo zadarmo. Do auta si aspoň můžu vzít basu vody, kterou budu v té úplné zácpě na dálnici chlastat; do vlaku tohle neodtáhnu.

      Jinak waze odhadovat ten čas umí - když zadáš cíl a dáš odložit, tak vybíráš čas příjezdu a je tam harmonogram, jak v ty časy vypadá obvyklá dopravní špička a kdy bys tedy měl vyrazit.
      MVEK
      MVEK --- ---
      GRANTORINO: Docela mě překvapuje, že ti vychází tak malý cenový rozdíl mezi autem a vlakem. Mně se trasa Praha - Valašské Meziříčí nulovalal už mezi dvěma a třemi osobami, nemluvě o tom, že by člověk měl počítat i nějakou amortizaci, byť třeba ne nutně 4 Kč za km, jako to je v cestovních náhradách na služební cestu soukromým autem.
      Na druhou stranu vlak byl na této trase rychlejší, a když připočtu nějakou čúrací nebo žrací pauzu po cestě, tak definitivně, ve vlaku ti to čas nesebere.
      Takže vlak/auto asi podle množství zavazadel, té ceny (nezapomeň si to naklikat jako skupinovou jízdenku, je tam sleva a při návratu druhý nebo třetí den i zpáteční sleva), času a toho, jestli by mělo smysl se někde stavit, odbočit někam, nebo někam popojet na místě a auto by na to bodlo, nebo jestli se povezou domů nákupy/dary od příbuzenstva atp. Plus, jaký je dojezd z/na nádraží ve místě startu i cíli.

      (Ale jinak subjektivně preferuji severní trasu autem, ale taky s jižní mám minimum zkušenosti, ale ano, efektivní to bude podle Waze asi přes D1, a to i když vezmu v potaz, že Waze/Google (stejná data) nepočítají, že za dvě hodiny, kdy začne špička, bude doprava horší, ale tak můžeš si zkusit na waze.com nebo Gloglo zadat během příštích pátků trasu v různou dobu od dvanácti dál a uvidíš, jak se dojezd bude měnit.)
      SAMOUT
      SAMOUT --- ---
      GRANTORINO: Rozhodne D1, akorat si priprav pevne nervy na vsednodenni pojizdeni po Prerove, to je na zabiti.
      GRANTORINO
      GRANTORINO --- ---
      SPM: jojo, topení naplno znám.. ale i to se dá jen určitý čas, jako hodinu to popíždět nedokáže, pak se uvaří motor..., ale pravděpodobně spíš pojedeme jiným autem a to úplně neznám, ale taky to není žádný terno...

      TOMBRIDER: FELCARKILLER: SPM: dík za radu a to Waze nainstalujem :)
      SPM
      SPM --- ---
      taky bych to tak viděl, v běžnym špičkovym provozu bych bez toho už nikam jezdit nechtěl. Občas se ani tak nezadaří a občas má člověk smůlu, že se to rozseká těsně před ním, ale generálně mi přijde, že se trasou vždycky celkem dobře trefí...

      Jo a jestli autem, kterému nedělá dobře popojíždění v koloně, myslíš felicii s nespínající se saharou, tak to řeší topení puštěný naplno. A v případě teplejšího počasí teda ještě blicí pytlíky pro pasažéry :-D (vyzkoušeno)
      FELCARKILLER
      FELCARKILLER --- ---
      D11 je vetsinou ta nejprijemnejsi cast ze severni cesty, jakmile prejdes na okresky zacina dost peknej voser, prubni D1 s online navigaci, ktera te dokaze v pripade problemu prenavigovat nahradni trasou (npr zmineny waze)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam