• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.
    rozbalit záhlaví
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    VYWERN: A opravdu se to u nějakého auta pere s řidičem o volant?
    Já tam ten tlak při přejetí pruhu bez blinkru samozřejmě cítím, ale pokud držím volant normálně, tak to žádný vliv nemá.
    Když si dávám pohodu, klídek, jedna ruka na opěrce, druhá na okně a řídím dvěma prsty, tak to pak jo, to mi volantem mezi prsty dokáže pootočit. :-)
    Ale jak už jsem psal, tenhle asistent je u mě funkční jen za vyšších rychlostí při rovné jízdě, takže ve městě, nebo v nějakém omezení, kde je padesátka, se mi to prostě neděje.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    VYWERN: "normalne, mas ty pruhy blbe znacene na silnici, on se chytne jednoho a ne toho druheho a uz ti toci volantem na opacnou stranu. Nebo ten pruh prejedes lehce a on se zase chytne na druhou stranu."

Tak to máš ale problém, jakože poruchu, tak si zajeď do srvisu.

To je jak tvrdit že spalovací motor je naníc a nepoužitelnej protože máš v palivu vodu.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    ADAMIRA: normalne, mas ty pruhy blbe znacene na silnici, on se chytne jednoho a ne toho druheho a uz ti toci volantem na opacnou stranu. Nebo ten pruh prejedes lehce a on se zase chytne na druhou stranu. Proste to neni dokonale a na ty situace, kdy to umi zablbnout prijde docela brzy, kdyz s tim jezdis pravidelne.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    TAX: u nas polovina obchodaku ma ve skodovkach asistenty vypnute. Taky uz se jich par vysekalo. A ano vypinaji si to dal. A ano ctes dobre, maji skodovky. Jen se o tom nikde nepise :)

SITH: v normalnich autech to vypnout jde, nebo velmi omezit a trvale. Ony totiz nefunguji dokonale a dokonce te umi porad v dnesni dobe poslat do skarpy :)
    TAX
    TAX --- ---
    SPM: dalnice je za me jedine misto, kde line assistent muze normalne fungovat. pro jakoukoliv jinou situaci bude prilis stupidni. ale treba na ultraprimych kanadskych okreskach line assist v uplne nove Camry, rok 2023, taky nefungoval.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    já mám tedy s asistentama v odvracení nehod zatím kladné skóre, několikrát pomohli a jen jednou mě trochu opláchl asistent držení v pruhu... třeba ten protikolizní je prostě rychlejší v odhalení pitomců, kteří náhle odbočují bez blinkru a z nějakého důvodu i bez brzdových světel
    SPM
    SPM --- ---
    KRAMERIUS: ono je to očividně u každýho auta trochu jinak a ještě se to liší podle let co zrovna v tý době vyžadovaly předpisy pro homologaci... ve vyšších rychlostech je docela rozumný; zrovna na dálnici i ten můj line assist funguje fakt dobře, respektive mi to na ní asi nikdy neudělalo žádný nechtěný upozornění a kdybych k tomu zapnul i to vedení v pruhu, tak by to nejspíš nenarvalo do svodidel kdybych usnul.
    MLUKS
    MLUKS --- ---
    SPM: S tím rozptylováním plně souhlasím. Služební auto, které jsem před lety nafasoval nemá nouzové brždění, ale pouze zařve ve chvíli, kdy si myslí, že nabourám. Co čert nechtěl, systém byl nastaven tak, že řval s fakt velkým předstihem, ale já do té doby jezdil autem, které řvalo pouze když došla nafta. No a služební Berlingo tedy zařvalo, já začal na palubce hledat proč a mezitím jsem to málem napálil do auta před sebou. Tedy do auta, kterého bych si bez toho debilního asistenta normálně všimnul a v klidu ho dojel.
    Asistent jsem tedy permanentně vypnul.

Asistent držení v pruzích mě pak jednou poslal do provizorního betonového svodidla na rekonstruovaném úseku Jižní spojky v Praze. Myslel si, že se mám držet pouze bílých čas a ty žluté že mám ignorovat.
    Od té doby vypínáno při každém nástupu.

RALI: Na tohle mi zafungovalo koupit si dodávku (Toyota ProAce Verso) na rozdíl od osobáků nejsou tyhle minibusy ještě přecpaný nesmyslama. Jen si musíš dát pozor, jaký paket si přikupuješ, aby se ti tam náhodou neinfiltroval nějaký asistent či nepřepínatelný adaptivní tempomat.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    SPM: Nevím jak tobě, ale mě ste tenhle line asistent podle manuálu i v reálu aktivuje až při rychlosti nad 65 km/h a jen při cca rovné jízdě (ne v prudší zatáčce).
    Takže po městě se nijak neozývá a při zkracování ostrých zatáček taky ne - prostě chce řešit jen usnutí za volantem mimo město a následné vyjetí z pruhu.
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    ADAMIRA: Sytič!
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ADAMIRA: Čára je v čase: "jó za mejch mladejch, to dneska už vůbec—!!!"
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    RALI: "jinak receno, pokud neumis ridit bezpecne bez asistentu, nemas ridit vubec"

To je hrozně krásný a ta čára v písku je kde? :)

ABS, startováhní klikou, zážehový motor? :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    RALI: A kdyz tam jedes normalnim tempem, tak te co nevidet dojede mistnak v 40 let stary Zastave, a zacne blikat ze se loudas i v momente, kdy mas pocit, ze jedes celkem pilu (vlastni zkusenost, nakonec jsem to vzdal a pustil ho, byt dlouho nebylo kde).
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RALI: Jo, jsem z toho nesťastnej jak ty. Ale zas až děti odrostou a já si koupím BEVko, tak tam už start-stop nebude :D
    RALI
    RALI --- ---
    me jediny vadi, ze nemam na vyber, proste bud chci nove auto a tam to musi byt prospikovany temy systemy, nebo si koupim starou plecku, kde to neni...proste jen mit na vyber...jinak receno, pokud neumis ridit bezpecne bez asistentu, nemas ridit vubec. navicc mi prijde, ze u hodne lidi to navozuje falesny pocit bezpeci a tudiz snizuje miru pozornosti....stejne jako preznackovano u nas, jako by ridici u nas nemeli vlastni mozek. napriklad statovka ve Slovinsku od triglavu smerem na lublan, mota se kolem reky, z jedne strany skaly, z druhe reka a prerusovana cara snad vsude, pul cesty nebylo videt dal jak 100 metru a kdyz uz tam bylo omezeni rychlosti, tak to byla otocka o 180 stupnu na petniku. jinak jed jak umis... (zhruba pred deseti lety, mozna je to tam uz taky uplne na pytel)

abych nebyl nefer, tak tempomat, abs a klima je fajn :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    senzory na nepřipoutaný lidi/batohy/psy jsou v autech už snad 20 let ne?

To je teda poprvý co vidím že s tím má někdo problém.
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    TAX: Nikdy jsem se starstopem neměl problém. Na předchozím Passatu najeto cca 300k, tenhhle má už přes 200k. Baterku mám 5 let, od té doby co jsem ho koupil a startuje pořád normálně.
    TAX
    TAX --- ---
    STRACENA: podle toho, ze mas Passat 2019 bych rekl, ze to pro tebe neni spotrebni zbozi, ktere po roce zahodis. presto mu s chuti dopravas stop/start. zajimave.

SPM: tatikovi i mne ta nova kia porad hlasi, ze zjistena unava ridice. ani jeden nemame standardne stupidni styl rizeni, na ktery je tento system nastaveny, takze porad picuje. das si bezny batoh (zadnou krosnu vysokohorskeho nosice) na zadni sedadlo a picuje to, at se batoh pripouta? maji to korejci nastavene stupidneji nez evropsti vyrobci?? dyt by se to muselo odrazit na prodejich ne? a prodeje jim rostou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPM: pásy na zadních sedačkách a autosedačky taky docela pomohly v tom poklesu fatálních nehod. Šance nepřipoutaných dětí nebyly úplně dobré.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: Ano ale já píšu že je to obecně posunem v automobilismu, ale ten trend je jasnej, ty počty stále klesaj a aktivní bezp. systémy jsou toho součástí, pokud by to bylo jak ty tvrdíš tak by se ten trend měl zastavit někdy před 10ti lety a od tý doby jsme měli být na stejných číslech.

To je asi poprý co slyším že asistent pruhů pípá, mě vždycky jenom bránil v zatáčení

Jo, mobily v tom maj svojí roli, nicméně tenhle problém (vybpočení z pruhu a napálení to do někoho) je hodně často vina toho, že si lidi neuvědomujou že otočit půlku těla a zároveň nechat v ruce ve stejný poloze je dost obtížný cvičení který ne každej dá, teda, skoto nikdo ho nedá. Takže dost často není viník mobil, ale třeba řvoucí dítě ke kterýmu se otočí nebo cigáro/mobil co ti spadne pod nohy.
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: jo, na limity kdy se nevolají policajti jsem zapomněl, to by mohlo vysvětlovat ten pokles :-) No, to je právě ono, že ty počty fatálních nehod klesaj už od dob, kdy žádný aktivní brždění a tahání za volant nebylo. Takže se z toho nedá úplně moc vyvodit, jestli to něčemu pomohlo, když za fakt, že dneska máš tu nehodu dobrou šanci přežít, je hlavně kvůli tomu, že ze silnic mizí devadesátkový auta, kde končil fatálně i malý ťukanec.

No jak řikám, z mého několika měsíčního testování to tak v 10% případů hlásilo nějakou vyfantasmagoranovanou haluz (dilatační spára, ...), v 90% to hlásilo že jsem fakt přejel čáru, ale ve chvíli kdy jsem si toho byl plně vědom a věděl jsem proč to dělám a přesně v 0% případů mi to zahlásilo neúmyslný přejetí čáry. Takže jsem to vypnul, protože každý hlášení toho asistenta bere část pozornosti na to, co to po mě chce, která mizí ze sledování provozu. Ale možná lidem, co furt čumí za jízdy do mobilu a vůbec netuší kam jedou to pomáhá, nicméně u nich by mnohem lepší bylo, kdyby se na to řízení vysrali :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: tak ta první statistika ti o "bezpečnosti" moc neřekne, to jsou nehody obecně vulgo "šetřila policie na českých silnicích" v tom jsou tisíce a tisíce ťukanců u kterýho at z toho nebo toho důvodu volali policajty

faktem zůstává že fatálních nehod neustále ubývá, silnice JSOU mnohem bezpečnější než byli před 30 lety a to statistiky obecně neberou v potaz to, že se počet aut u nás od roku 1989 ztrojnásobil (!!!)

Jasný, není to jenom kvůli aktivním bezp. systémům, je to obecně díky pokroku v automobilsmu, nicméně na "...ale ze by od te doby na tech silnicich bylo bezpecneji...Lze říct, ano je, je mnohem a mnohem bezpečněji :)

SPM: No jo, nicméně to není chyba asistenta pruhů žejo, to je chyba řidičů. :)

Mě přijdou všechny tihle asistenti v pohodě, pokud k tomu IMHO člověk nepřistupuje automaticvky negativně tak se to dá, jedna z věcí která mě teda dost děsí je situace, kdy nějakej kokot vlítne do protisměru a já se mů kvůli asistentům nevyhnu. :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam