• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    PŘED A PO


    DISKUZE URČENÁ POUZE PRO PŘÍSPĚVKY U KTERÝCH JE SKUTEČNĚ VIDĚT PŘED A PO
    (fotky, videa, gify, odkazy atd...)
    PRAVIDLA KLUBU:
    Komentáře k fotkám jsou povolený, ale jen v určité míře. Poznámky typu, super, skvělý, hnusný atd. vyjadřujte prosím jen svými palci. V případě, že chcete rozvinout debatu k danému příspěvku, okopírujte ho a využijte této spřízněné DISKUZE: [ PŘED A PO - debata a komentáře ]
    Vyřizování osobních účtu, nadávky a jiné podobné příspěvky jsou v klubu přísně zakázaný, budou okamžitě smazaný!
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CAROLIAN: Binární opozice mezi "starými strukturami" a "moderním uměním" je podle mě ale konstitutivní pro západní umění jako takové. Tvoje existence je podmínkou pro existenci moderního umění vůbec, kdyby byli všichni progresivní, úplně by umění ztratilo to napětí mezi starým a novým, které v sobě má. Takže svým způsobem každý, kdo Kateřinu Olivovou odmítá uznat za umělkyni, potvrzuje a zvýrazňuje to, proč to dělá a způsob, jakým to dělá. A debata tady potvrzuje, že to dělá dobře. Kdyby to dělala špatně, všichni bychom jen pokrčili rameny a šli bychom dál a nekonaly by se žádné emoce, ani pozitivní, ani negativní.

    A podle silných reakcí se podle mě pozná dobré umění. I když nám třeba subjektivně nesedí. Dole jsem zmiňovala Hirsta, Gilotina zmiňoval Pollocka, oba mi subjektivně nesedí a nešla bych na výstavu ani jednoho z nich, ale nepopírám, že to, co dělají, je umění, a že to dělají dobře.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    CAROLIAN: zajímalo by mne, co bys dělala na performancích vídeňských akcionistů :))
    " Součástí performancí skupiny bylo pití vlastní moči, masturbace či zvracení na veřejnosti, rituální zabíjení zvířat a orgie v jejich vnitřnostech apod."
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GRANTORINO: nevím, mě je jí spíš líto..... přijde mi ponižující, že někdo na vystoupení "zametá prsama" a chrochtá... ale uznávám, jsem stará struktura, možná nerozumím modernímu umění....
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Ačkoliv nejsem příznivcem umění performance ani Káči Olivové, ani její výstupy neznám, se přiznám, pouze zdálky a okrajově, přesto si nemyslím, že tady máte právo ji urážet.
    Ovšem myslím, že je evidentně úspěšná v tom, že vás to nenechalo v klidu :)
    A začíná se to tu zvrhávat v jakési hodnocení něčeho, čemu teda nerozumíte, tak to upalíte... Hon na čarodějnice znovu?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    CAROLIAN: ano lidstvo nepokroci nikdy, dukazem budiz neustaly vyskyt slaboduchych jedincu tveho malomestackeho typu
    FATTY
    FATTY --- ---
    SALVATOR: presne. Jsem rad ze se vracime k jadru veci, ktera existuje, i kdyz se nekteri snazi tvarit ze je nehmatatelna.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SALVATOR: bohužel paní mi připomíná spíš původní cirkusy, s freak shows atd..... takže imho správně to mělo být ¨
    před toto

    a po ta paní.... zdá se, že lidstvo nijak nepokročilo - pořád jsou lidi ochotní platit za vystoupení člověka s nějakým postižením (u paní bych si tipla mentální)
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    Tady pokus o opravu a znovuzaložení koruny jabloně dva roky po neodborném zmlazení.

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    HUGH_BOYLAN: to bys ovšem musel citovat taky s dalším kontextem.... Ano, proto existují vědy o umění, prostě je to stejně složité jako jakékoliv další obory.

    "Pojem umění je tak široký, mnohotvárný a proměnlivý, že jej podle mnoha odborníků nelze definovat. Pokusy o definici vycházejí buď z vlastností uměleckých děl a činností samých (umění znázorňuje, vyjadřuje, esteticky působí), z jeho historie (původ z kultu a rituálu, společenský význam, umělecké instituce), anebo jen tvrdí, že umění je to, co za ně určitá společnost pokládá (konstruktivismus).[3]"
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    Zase práce. Tady hruška, prosvětlení.

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HUGH_BOYLAN: No ale tvořivost, originalitu i individualitu ta osoba projevuje, podle mě. Dalo by se polemizovat o tom pojmu krásná umění, ale to je podle všeho jen název zahrnující to umění, který není užitý a jehož existence nenaplňuje nějakou užitečnou funkci (jako třeba nějaká secesní vitráž), ale existuje per se. Takže vlastně i tohle Kača naplňuje.

    To je ale guláš.
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    Jestli můžu doplnit OT, tak Kača vydala ve Women nakladatelství knihu svých rozhovorů se ženami umělkyněmi a řeší tam vcelku netriviální věci jako třeba umělecká kariéra vs rodina a děti. A je to téma které je pro umělkyně matky dost zásadní.

    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    SALVATOR: Dovolím si citovat wikipedii.

    Umění (od „uměti“, řecky τέχνη, techné, jako řemeslná technika) je součást lidské kultury, v širokém slova smyslu užitečná dovednost, kterou neovládá každý a které je případně třeba se naučit. Od renesance se však nejčastěji užívá v užším smyslu „krásných umění“, kde se klade důraz na tvořivost, originalitu a individualitu umělce. Hodnocení je však subjektivní.

    Mně do této definice Olivová nezapadá, byť má umělecké vzdělání. Hodnocení je však subjektivní.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    FATTY: Jako nechci už bejt votravnej, jak na všechno tady odpovídám otázkou, ale jak je teda to slovo definovaný? Přičemž berme v úvahu, že pouhá jeho existence není definicí.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ARGANNAH: Vzhledem k tomu, ze Olivovou sleduji(no spis na ni narazim, nez ze bych ji sledoval) uz par let, tak se spis klanim k PLOSTENKA:
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LOPIK: mno... jestli se tím uživí, tak je lepší než ten Modigliani, kterej umřel , ostatně jako mnoha dalších umělců, jejichž díla se dneska prodávají za desítky milionů (euro), v chudobě :-)
    skoro by se chtělo říct, že pokud se tím někdo uživí, tak NENÍ dobrý umělec :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LOPIK: no počkej, to zase sejmeš všechny ty hladovějící autory prodávané až po smrti.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Jestli se s timhle ta Olivova uzivi, tak je objektivne fakt dobra.. nevim co resite ;)
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    PLOSTENKA: rozdilu bude vic. Pani Olivova tohle "umeni (nebo klidne umeni) zvladne se stativem, lepsim telefonem a hezkym odpolednim svetlem v kuchyni.
    ANCHATON
    ANCHATON --- ---
    Jako Kunchistorik a kurator umeni amater bych vam chtel sdelit, ze mi dluzite minutu meho zivota. A to je dost, i kdyz mam rad obscenosti. Dekuji a ted me smazte a zabanujte
    FATTY
    FATTY --- ---
    pisu cesky,ne? odpoved neni tak lehka,coz..
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    FATTY: Nesrovnáváme doufám neškodné performance s vraždami lidí nebo zvířat, které jsou ze zákona trestné - nebo jo?
    Jinak využití mrtvých zvířat v umění není pochopitelně nic nového, googluj Damiena Hirsta (nebo možná radši negoogluj, když tak nad tím přemýšlím).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam