LONESTAR: ano, ale tohle dělá naprosto každý! třeba podnikatelé zvýhodňují ty, kteří dělají to, co oni chtějí - svoje zaměstnance. lidi, kteří mají peníze, obecně utrácejí ty peníze za služby těch, kteří dělají to, co oni chtějí. atd.
co se týče toho soukromého podniku soukromého majitele, tak s tebou plně souhlasím, a proto pokládám nějaký zákaz za humpolácké a archaické řešení, a nehlásím se k němu. nicméně, vzniku nekuřáckých hospod bych rád dosáhl, jak říkám, je to můj sobecký a individualistický zájem - nikoliv nějaký levičácký, kolektivistický zájem - a sám v pohostinství podnikat nehodlám, tzn. řeším možné způsoby, jak toho dosáhnout.
čekám, že to pravděpodobně to skončí tak, že mi někdo pošle odkaz na sympatickou hospůdku nebo klub v Praze, kde se dobře vaří, točí se tam dobré pivo, ale schází se v nekuřáci a proto je tam vyvěšen zákaz kouření. nebo tam ani není vyvěšen, ale prostě tam nejsou na stolech popelníky a nekouří se tam. pokud dnes takové podniky jsou, tak v zásadě není důvod k žádné státní intervenci, asi...
v zásadě se mi nelíbí princip, kdy jsem otrokem trhu, a musím se zcela a bezvýhradně podřídit trhu, a nemám právo nic poptávat, co zatím není nabízeno. problém s menšinovou poptávkou je ten, že je samozřejmě v systému masového vkusu, masové produkce, reklamy, apod. znevýhodněna. tzn. jde o to najít vhodné způsoby, jak sdružit menšinovou poptávku do nějakých zájmových skupin, a přesvědčit stranu nabídky, aby nám vyšla vstříct. pokud navrhneš vhodné způsoby stojící zcela mimo stát, tak asi nebudu proti. jak říkám, já jsem v zásadě pro úplné postupné zrušení státu... nicméně když už stát stejně existuje, tak mi daňová úleva přijde jako daleko "měkčí" a liberálnější způsob... na vynucení zákazu si musíš najmout policajta, za peníze daňových poplatníků, zatímco k prosazení daňové úlevy ti stačí jen směrnice pro bábu na berňáku...