• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci

    Vítejte na diskuzi pro lidi, kteří již nejsou ochotni volit "menší zlo" v podobě velkých stran, které to právě nek**ví...

    Volte malé strany, jedině tak se může něco změnit!

    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: no ja urcite nejsem specialista na antickou filosofii, ale na toto jsem narazil uz mnohokrat - ze ta fyzicka osoba mohla byt jen jedna :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: to by bylo rafinované... protože tento fiktivní Platón si pak současně vymyslel Sokrata, že ano... :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: nastesti existuje moznost, ze Platon nikdy neexistoval - vsechno co o nej vime vime od Aristotela, ktery si jej mozna vymyslel jakozto sveho ideove soupere :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak kde s tím Popperem začít... koukám, sleduje to tu celkem dost lidí, tak co to nějak rozetnout ?

    Klíčovou tezí prvního dílu knihy "Otevřená společnost a její nepřátelé" je, že Platón byl ve svých teoriích v podstatě proto-fašista. A nejen v teorii: Platón v podstatě nikdy nebyl na straně demokracie, ale spíše na straně tyranů, kteří by ho byli ochotni sponzorovat...

    Druhý díl je v podstatě postavený na polemice s Marxem, a s chybami, kterých se dopustil - a v zásadě zpochybňuje vědecký charakter jeho práce jako takové. (ovšem je to právě Popper, který ve 20. století vytyčil kritéria, podle kterých je možné označit něco za vědecké, nebo nikoliv - nicméně, tato kritéria jsou dnes AFAIK celkem široce akceptována minimálně v přírodních vědách...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak za prvé - vyhlásil jsem veřejná pravidla moderace, o kterých se můžeme pobavit, jestli někomu vyhovují

    za druhé - nějak se mi nedaří nastavit klíčová slova.. měl jsem pocit, že se na to šlo přes "spřízněné"... ale tam nevidím nic...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tak pochopitelně, oba mě žerou. zatím mám ban v C/C++, z čehož jsem se úspěšně vyhrabal pomocí ANSI C/C99, kde to docela žije.

    a tady byl stejně Švejnar už dost dead, takže zapomeňme na slavný román "1884" a vydejme se směle po stopách jednoho z nejvlivnějších filosofů 20. století :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: tebe ten ban asi hodne zere, co? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ehm... tak co takhle zahájit diskuzi, teda ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tedy, tahle diskuze totálně umřela. takže jí asi přejmenuju na Sir Karl Raimund Popper (doufám, že rozpoutám debatu o otevřené společnosti, ve které se budu moci posmívat ID CHAJIM, který mi zabanoval v konferenci Marxismus :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    XCHAOS: no ono kdo by chtel platit dane... Mne Svejnar prijde jako rozumnej clovek. Chyby ktere udelal imho prameni hlavne z jeho pocatecni dezorientace na nasi politicke scene.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    THE_MIRACLE: viz XCHAOS, to ze se Svejnarem nesouhlasim neznamena, ze jeho existenci a nazory musim ignorovat :-)

    XCHAOS: och! mas u me male manipulatorske plus! ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: On Benny se nezdá, ale on sleduje spoustu věcí, a umí je zařadit do nějakého kontextu.. u mě má plus už dávno... i když samozřejmě, má sklon k strašně sugestivní manipulaci :-) Ale neochotu platit daně s ním v zásadě sdílím...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    _BENNY: moc hezky. az se divim, ze ty jako Svejnaruv kritik sem vkladas tento clanek. Mas u me prvni plus ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    dobrý nápad. asi taky založím think tank :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    schvalne koukam, kdo mel posledni slovo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale to je jen tvoje utkvělá představa. ve skutečnosti, slovo "sociální revoluce" označuje velice širokou škálu jevů. rozhodně to není o tom, že by ti někdo říkal, co máš dělat, a hlídal to (což ovšem lidi zneklidňuje - lidi ve skutečnosti chtějí slyšet, co mají dělat, sledují, co je "normální" dělat, co je "normální" si myslet).

    myslím, že zaměňuješ pojem "sociální revoluce", který jsem použil, s tebou nenáviděným pojmem "socialismus". jenže to je omyl. sociální revoluce je prostě změna ve společnosti, změna oproti současnému stavu. kdyby se realizovaly tvoje vysněné vize - i to by přineslo jistou sociální revoluci - tzn. převratnou změnu (a změny které by nastaly by zřejmě změnily společnost do hodně jiné podoby, než o které si snil... ale to je teď už fuk...).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ale hovno z voctem, cela socialni revoluce je o vetsi kontrole nad spolecnosti a otoceni kormidla tim "spravnym" smerem, tzn. vsechno kontrolovat, regulovat, danit a opet dotovat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam