TEKKET: používám Linux, a to na všech svých serverech i desktopech.
a ne... neobávám se ničeho podobného. nežijeme před rokem 1989, fakt neočekávám žádné perzekuce a ani nepokládám kandidaturu za ČPS za velké hrdinství... není tu žádný Irán, že ano. Tedy.. velmi teoreticky bych mohl dostat padáka v zaměstnání - ale i potom mi ještě zbude moje vlastní firma, takže se toho moc nebojím.
u mě jde o velmi konkrétní problém toho, že já jako ISP _mám_ samozřejmě možnost shromažďovat data o tom s kým a jaký druh provozu kterýkoliv můj klient provozuje - myšleno na straně serveru i na straně klienta. není to technicky úplně triviální a byl by s tím spojen další čas a peníze, abychom to realizovali - ale podstatné je, že já to NECHCI dělat. a současná směrnice EU v podstatě zavazuje místní leglislativce, aby nějakou formu logování a archivace dělali: ale toto současně s sebou nese nutnost zabránit úniku těchto informací do nepovolaných rukou, a současně i nutnost zabránit zfalšování těchto informací, a toto pokládám nejen za nákadné finančně i časově - toto pokládám za téměř nemožné. proto jsem víceméně proto, aby se řeklo, které informace mají být dostupné VŠEM, a které vůbec existovat nemají (např. v archivované podobě) - nechci být povinen shromažďovat nějaký speciální druh informací, které na vyžádání poskytnu jen někomu, ale ne všem.
toto stanovisko je poměrně obtížně vysvětlitelné třeba i dovnitř firmy, protože v podstatě kdokoliv čímkoliv vydělává nějaké peníze, tak obvykle především hledí, aby to dělal stejně jako všichni ostatní, protože tak prostě většina lidí uvažuje.
nicméně skutečně jsem pro transparentnost - takže když už se má něco logovat, tak ať má každý povinnost zveřejnit KOMUKOLIV třeba záznamy provozu nějaké IP adresy vůči IP adrese jiné - a ať to není jen nějaké speciální privilegium státních orgánů. Na druhou stranu: toto by vedlo jen k tomu, že by lidé začali provozovat různé šifrovací a anonymizační sítě, a v podstatě po nějakém čase by "každý komunikoval s kýmkoliv". ale i to by bylo zajímavé...
já osobně si od případného hypotetického mandátu slibuju, že bych tyto svoje poměrně silné názory ohledně výhod transparentnosti oproti uzavřené státní kontrole byl schopen lépe vysvětlit.. a obecně, jakožto člověk který má s Internetem 15 let trvající zkušenost, bych byl touto cestou zřejmě lépe schopen bránit a vysvětlovat původního ducha Internetu před státními zásahy.... to, že legislativa trochu funguje je z části jistě dané i tím, že v parlamentu zasedá řada profesionálů z nejrůznějších oborů lidské činnosti, a pokud by se tam objevili i zástupci nové generace IT profesionálů (ať už to budu já nebo někdo jiný), tak by to dávalo nějaký smysl.
Na problematiku informací, informatiky, telekomunikací a souvisejících technologií se prostě nelze dívat donekonečna jen očima právníků, kteří celé problematice přeci jen až tak do hloubky nerozumí.