• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci

    Vítejte na diskuzi pro lidi, kteří již nejsou ochotni volit "menší zlo" v podobě velkých stran, které to právě nek**ví...

    Volte malé strany, jedině tak se může něco změnit!

    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTZ: to je ale úplně mimo. dovedeš si představit, jakou by taková událost získala publicitu ?

    pochopitelně jsem spoluzakládat ČPS proto, že jsem si občas z Internetu stáhl nějaký ten film - stejně jako snad všichni kolem mě...
    OTZ
    OTZ --- ---
    XCHAOS: Ja teda nevim, ale jako clen piratsky strany bych se docela bal ze mi domu nabehne policjeni komando a prohleda vsechny disky a media..mate to v poradku? A ze budou permanentne sledovat muj inetovej provoz. I kdyz v pripade medializace by to mohla bejt dobra reklama:)
    ABS
    ABS --- ---
    a jeste maly dodatek k http://www.cdr.cz/a/27514
    konkretne:
    * Bc. Kamil Horký, kamil.horky (zav) ceskapiratskastrana, tel. 606446239
    * Anežka Bubeníčková, anezka.bubenickova (zav) ceskapiratskastrana.cz, tel. 603384487
    * PhDr Ivan Bartoš, ivan.bartos (zav) ceskapiratskastrana.cz, tel. 777306808
    * Ondřej Profant, ondrej.profant (zav) ceskapiratskastrana.cz, tel. 607580015

    nemyslim si ze je dobry napad pouzivat tituly ze statnich skol a prohlasovat se za pirata. alespon mne to dosti odrazuje a i dost dalsich lidi, co znam.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    S_TEJK: to nechavam na autorech webu, jak byla domluvena prava, hlavni je, ze autor tam uvedeny byl.
    Ale rychlost jakou ty soudis a mas ve vsem jasno naznacuje ze mas nejakou ideologii kterou uctivas.
    Samozrejme pro "liberaly" budou konzervativni myslenky zastarale. Ta ale vubec neimplikuje ze jsou horsi. Navic pokud si pamatuji v Cechach zadna konzervativni vlada ve 20.stoleti nebyla.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    KAILASH: vite co je na to fasistickym potapeci rozkosne, jak krade clanky autoru odjinud aniz by uvadel puvodni zdroj a vytvari tak dojem serioznejsiho mista, pricemz puvodni autori zrejme vubec nemaji tuchy, ze si je takto privlastnuji cesky fasouni
    http://www.konzervativnistrana.cz/sksmain/clanky/texty/co_skodi_antikomunizmu_mod.htm

    ale otazka zda konzervatismus a fasismus je po 20. stoleti alternativa je skutecne zajimava

    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Dalsi zajimavy clanek:
    http://deliandiver.org/2009/07/co-skodi-antikomunizmu.html

    "Liberalizmus dnes vytváří konzumní bohatství převážně na dluh a neobnovitelný zánik. To je jen částečně dluh finanční, který je vrcholkem ledovce mnoha dalších dluhů. Možná nejvíce známá, ale nejméně zatím zhoubná, je složka životního prostředí, kde vzniká dluh, protože v budoucnosti se bude muset příroda vyčistit a devastace rekonstruovat. Neobnovitelným zánikem v ekologické složce je těžba neobnovitelných surovin, která je sice nutná, ale je zbytečně přehnaná.
    Další složka dluhu a neobnovitelného zániku je antropická. Zanikání lidské populace ve vyspělých zemích přináší blahobyt, spotřebovaný většinou konzumem. Málo dětí znamená převedení prostředků na blahobyt těch, kteří odmítli být matkami a otci. Antropickým dluhem získaný blahobyt má několik dílů: prostředky, které by spotřebovaly děti, které se nenarodily, a platy žen, které pracovaly, místo aby se staraly o děti. Dluh spočívá v tom, že nízká natalita se bude muset v příští generaci nahradit, nebo vznikne neobnovitelný zánik."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: no... singularity is near... toto ovšem nespadá do kategorie politiky, ale spíše "imanentní sci-fi".
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS: pochop, on ma pro sebe jasno, a proto inspirovan ODS, je ve stavu pernamentni mobilizace vuci vsemu co neni jeho nazor ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: tak počkej... ale podle čeho lidi posuzují přijatelnost nebo nepřijatelnost něčeho ?

    podle mě hraje roli několik věcí

    1) oficiálně deklarované cíle dané skupiny (pokud je cílem utvrzení lidé v tom, že nerovnost je nevyhnutelná, není to příliš přijatelné...)

    2) oficiálně deklarované prostředky jak cíle má být dosaženo (tenhle francouzský pohanský konzervativec tvrdí, že mu jde jen o diskuzi - to nezní nijak hrozivě)

    3) historická zkušenost s někým, kdo už předtím říkal něco podobného (zde asi nejde hledat příliš paralely mezi tvrdou, totalitní rétorikou historického fašismu, a touhle nouvele pravicí...)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    XCHAOS: ucelova taktika, aby byli prijatelnejsi
    navic radu (vetsinu?) clanku prebiraji odjinud, aniz by se to ovsem obtezovali uvest, pak to na prvni pohled vypada na seriozni a fundovany zaber webu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: no tak jistě, jsou tady nějaké komparativní výhody, ten umí to a ten zas tohle... proto potřebujeme svobodný trh, a ne centrální plánování/regulaci.. já potřebu směny na svobodném trhu nikdy nezpochybňoval (pouze nechápu, proč jen proto, že existuje třeba gravitace, bychom ji měli stavět chrámy a pomníky.. na zem spolehlivě dopadneme i bez oslavných ód na přitažlivou sílu... trh je pro mě jen přírodní zákon - ne nějaký zázrak, který by neexistoval bez dobře placených profesorů a jiných teoretiků ekonomie :-) )

    Represi těch, co stojí "na jiném levelu" zkoušela spousta jiných systémů, než socialismus. Ostnatý drát je ostatně vynález éry volného trhu v USA - ne vynález Stalina nebo Hitlera... a to je ten problém...

    Co se partnerských vztahů týče, tak je pravda, že si člověk obvykle hledá někoho sobě podobného - ale je to opravdu o "kastě" ? není to o stejný zájmech, stejném vkusu, stejném životním stylu... ? názorech, plánech do budoucna ? proč tomu hned říkáš "kasta" ? já jsem nikdy neříkal, že lidé jsou stejní. pouze popírám, že to lze jednoznačně označit jako lepší nebo horší (což se dnešní systém tedy snaží dělat...)

    Minimálně část schopností odměňovaných dnešní společností je víceméně oceňována, protože jde o součást životního stylu a kultury. Jsou to potřeby v podstatě umělé, které existují proto, že dokáží dělat reklamu samy sobě.

    Jakmile se povzneseme nad tradicionalistické "toto je dobré dělat, protože se to tak prostě dělá", osvobodíme se od pout kultury a civilizace, tak se samozřejmě ocitneme ve vzduchoprázdnu. Pro někoho to může být pěkně nepříjemné, ztratit půdu pod nohama, ztratit všechno, o čem věřil, že je to "normální", nebo "správné".

    A rozhodnout se, jaký myšlenkový svět si začít budovat po tomhle kolapsu okolních struktur - to není samozřejmě jednoduché.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS:
    lide si nejsou rovni ve svych schopnostech a realnych moznostech.
    Ve svem "teoretickem potencialu" a v pravech si rovni jsou.

    Ale vyvazit nedostatek jejich schopnosti nebo realnych moznosti musis udelat jedine cestou represe tech co stoji na jinem levelu. A to uz zkousel blahe pameti socialismus.

    Obycejne partnerske vztahy ukazuji ze lidi si nejsou rovni.....99% lidí tím hledá stejnou kastu ( to aby si vzajemne mentalne a emocionalne rozumeli) nebo způsob jak pro sebe získat vetsi výhody.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: no já s tímhle teda vůbec nesouhlasím. to je fakt fašismus.

    lidé nejsou stejní. ale i nestejní lidé si v podstatě mohou být rovni. v podstatných věcech.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS:
    cim se ted lisi evropska spolecnost od tve vize?
    Ty co maji luxusni vili s bazenem a letadlem, preci chrani predevsim zakon a ne nejaka represivni slozka.
    To ze zbohatli treba prodejem drog nebo diky hloupym lidem, kteri jim dali sve penize, je preci svobodny trh.

    Hierarchie je prirozena a lide si nejsou rovni.


    Ad pokrok medii a internetu...Vidim to jako otazku 10-20 let kdy se zdokonali moznost vice "pobyvat" ve virtualnim prostoru - neco jako zavislost na hrach nebo chatu. Cim dal vetsi procento populace se bude chtit stat "hvezdami" v tomto novem prostoru, protoze v beznem realnem svete nebudou chtit byt nulou. To ale oslabi nasi spolecnost ve schopnosti zit v beznem svete a prirode. Pak prijdou zdrave vitalni narody z vychodu a vycisti si tu novy zivotni prostor...

    Navic tva vize internetove demokracie + moznost " online referenda po netu pro vsechny" - to mi prijde jako nejuzasnejsi moznost manipulace sebe sama jaka se lidstvu nabidla
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: je to blbost, toto národní pojetí. třeba naše ekonomika je omezuje, Evropa reálně dováží z už tak chudé Afriky bílkoviny (maso) - to je absurdní a brutální.

    hierarchii nesnáším. to že v přírodě je něco nějak (díky evoluci), potravní řetězec a tak, to neznamená, že to člověk MUSÍ kopírovat. proti přírodě jsme skoro ve všem, tak proč ne v tomhle ?

    manipulaci nesnáším, ale toto jsou popravdě pohádky, trochu. systém moci a represe je právě sebepotvrzující parazitní struktura ve společnosti.. bez represe (a tedy bez manipulace - protože ta je možná právě jen díky té represi) by rovnosti bylo daleko víc (i když absolutní rovnost je nesmysl nějak násilně vynucovat.. všichni jsme a zůstaneme rozdílní, což ovšem neznamená, že když podle Kantova kategorického imperativu nechci létat soukromými tryskáči, protože to prostě nemůžou dělat všichni kolem mě - vzducholoděma by to snad šlo :-) - tak že budu nějak nadšený z lidí, kteří si o sobě myslí víc, a tyto zábrany nemají).

    s tím omezováním lidí co nemají Internet to nevidím tak žhavě.. internetové kavárny jsou levnější než vlastnictví domu, automobilu... neumět s Internetem je stejné, jako být negramotný.. je to víceméně dobrovolné rozhodnutí, není to nějak ekonomicky nedostupné, ten Internet nemít.

    Společnost prostě existuje - prostě i když nejsem moc sociálně schopný, tak je mi jasné, že lidi kolem sebe potřebuji k přežití, tak či onak. Ale to že potřebuju společnost ještě neznamená, že se smířím s přehnanou mírou hierarchického rozvrstvení ! Protože ta podle mě vzniká uměle, ne přirozeně. A právě vyspělé technologie (kdysi továrny a auta, dnes mobily a Internet) jsou to, co vlastně umožňuje stratifikaci (vertikální rozvrstvení) mírnit (i když samozřejmě, nový druh nerovnosti to může i nastolit...).

    Ovšem přes to všechno si rovnostářskou utopii nepředstavuju jako nějaký centralizovaný systém, založený na centrálním plánování, propagandě a manipulaci - ale jako společnost postavenou na volném trhu a svobodné směně zboží, služeb a informací - pouze se eliminují elity, které vznikají pomocí jakékoliv formy represe (mít luxusní vílu s bazénem a přistávací věží pro vzducholodě bude perfektně možné, v mojí vizi.. ovšem nepřijatelné bude chránit si ten majetek čímkoliv agresivnějším než živým plotem, a pohánět to celé něčím jiným, než lokálními, obnovitelnými zdroji energie... vše bude založené na informačním konsensu...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam