• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ... a přímo k tématu:
    Čína zakázala bloggerům používat na internetu přezdívky – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/internet-a-pc/258506-cina-zakazala-bloggerum-pouzivat-na-internetu-prezdivky.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: ještě jinak a přesně naopak: pojem "volný trh" skutečně znamená trh nerozlišený na šedý, černý a oficiální: prostě buď na tom trhu jsi a nebo nejsi, nic jiného. Neexistuje zdanění, řeší se jen bariéry při vstupu na trh (doslova např. mýto, které zaplatíš při průchodu městskou bránou při vstupu na trh). V tomto chápu, jak to Klaus kdysi myslel, ty svoje provokativní výroky z 90tých let... tedy, z hlediska trhu je neetické právě klást lidem překážky při vstupu na trh (doslova při vstupu do města, ve kterém trh je).

    více o tomto jsem psal třeba sem (ano - snažím se hrát ve vztahu k liberalismu na to, čím byl např. Bondy ve vztahu k marxismu...)
    TečkaCZ - xChaos: @marek:17782 nejsem přímo historik... ale nesmíš vše posuzovat podle fenoménu "hlavního města"... ano, jistě hlavní město tvoří lidé specializovaní na poskytování služeb pro členy panovníkova dvoru.
    http://teckacz.cz/-/17790

    Problém pochopitelně je, že na trhu může docházet ke směně, která je zcela v rozporu s jakoukoliv morálkou.

    Morálka je fenomén popisující nějaká kolektivní pravidla, popisuje jak a v čem musí nebo nemusí jednotlivec brát na ostatní lidi kolem sebe.

    Trh je fenomén popisující uspokojování individuálních potřeb skrze směnu s ostatními lidmi kolem sebe.

    Trh a morálka jsou ortogonální pojmy, a dost možná dokonce mimoběžné - čímž pochopitelně provokativně polemizuju např. [ Lokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky ] - ale ve skutečnosti jen částečně: "ekonomika" není synonymum pro "trh", a evidentně - v demokratické ekonomice nebude o 100% fungování ekonomiky rozhodovat trh.

    Nejsem protržní fanatik, ale upozorňuju, že některé historické mechanismy byly i horší, než trh - všechny ty chrámové oběti, otroci nahnaní násilím na stavbu egyptských pyramid nebo stalinových továren, apod. Trh alespoň otevřeně, bez pokrytectví přiznává základní mimo-morálnost individuálních potřeb jednotlivce a ptá se: tak co s tím uděláme? To není pro začátek málo - a právě proto si libertariány rozhodně nedávám do ignore, ale snažím se s nimi vést racionální diskuzi.

    Ale i na straně demokracie a morálky se najdou lidi, co se ptají "tak co s tím uděláme"? A tohle je to, co mi přijde zajímavé a klíčové - udržet moment, kdy je vůbec možné ptát se "tak co s tím uděláme", tedy kdy je možné ještě doufat v konstruktivní řešení. Opakem je odprodej svého volného místa v záchranném člunu na Titanicu (ano, je to legitimní sázka na to, že třeba záchrana dorazí a já budu bohatý - ale je to v rostoucí míře zoufalá sázka...).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: kapitalismus fungující v rámci nějakého typu demokratické či alespoň morální tradice je systémem, který je alespoň sémanticky schopen odlišit podvod od systémového, legálního, legitimního řešení: alespoň si o podvodu schopen mluvit, přisoudit mu negativní emocionální konotaci, apod. - ano, nestačí to, ale otázka prevence mě přijde důležitější, než otázka trestu, a možnost prevence se týká právě možnosti komunikace o problému.

    Opravdu děsivé jsou systémy, ve které jazyk moci předem znemožňuje vůbec komunikovat o tom, že tam někde nějaký problém je. Možnosti vzniku takového jazyka si všimli intelektuálové stojící mimo tradiční pravolevé dělení, jako Orwell nebo Havel.

    Dokud se vůbec jsme schopni bavit o tom, že některé jízdenky mohou být vytištěné legálně a jiné ilegálně, tak ještě nic není ztraceno: ve chvíli, kdy dospějeme k totální instrumentálnosti směny - tedy ve chvíli, kdy rozlišovat mezi poctivým a nepoctivým ztratí smysl - tak bude vše ztraceno.

    (BTW, tohle patří už spíš do [ Ekonomie - střet ideí ] - ale pojem "likvidita" se odvíjí od "tekutost" a tedy od objemu tekutého, roztaveného a tedy zcela anonymního zlata, nevyraženého do formy mincí...)

    Vše je to o tom, kdo má právo být v systému anonymní - a kdo musí neustále žádat o konsensus v rámci společenské smlouvy. A není to tak, že bych tvrdil, že jedno nebo druhé je dobře a opak je zcela chybný: můj "radikálně středový" pohled spočívá v tom, že oba extrémy pokládám za chybné.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    XCHAOS: jenze to je pak pouhe slovickareni. Pokud je neco jasne receno a povazovano za nelegalni, ale nepostihuje se to, pak je to celkem k nicemu, protoze lidi, co nemaji moralku a plati na ne pouze hrozba postihu chodi na teto planete celkem dost. Ja odjakziva tvrdim jednu vec. Kapitalismus je nadherna vec, ktera funguje mnohem lepe nez komunismus a jine ismy, ale nutnou podminkou je neexistence cerne a sede ekonomiky. Pak skutecne bude fungovat to, ze kdo nejvic maka ma nejvic, coz je z meho moralniho pohledu spravne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: mě to moc z duše nemluví, protože podvod je podvodem za každého systému... na padělání lístků není nic "kapitalistického" - systém sázející na to, že ten kdo akumuluje více, je více způsobilý i k organizaci společnosti, má svoje vlastní vady - ale současně tento systém pokládá za velmi důležité bránit se proti podvodům a padělání, takže v tom textu toho moc logického není.

    je nesmysl tvrdit, že "kriminální kapitalismus je zcela legální" - prostě jen žijeme v době, kdy ekonomická kriminalita prorůstá s ostatními ekonomickými činnostmi zcela neoddělitelně. To ale samo o sobě nic "nelegalizuje" - to, že něco není postihováno, nebo dokonce ani pojmenováno, není ještě příznakem "legality" - lze možná mluvit o "legitimizaci ekonomické kriminality" - kdy se jako na blázny pohlíží spíše na ty, kdo ještě platí daně, než na ty, kdo rozkrádají dokud je co - ale nejde mluvit o "legálnosti kriminálního kapitalismu" - to je prostě jen bezobsažný bonmot.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    KAILASH: hezký text...hlavně poslední odstavec mi hovoří z duše, nicméně já v obrat nevěřím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: třeba u toho tisku jízdenek je to jednoduché: jestliže 3/4 nákladů na provoz MHD stejně pokrývají dotace, tak by zdravá demokratická soplečnost v tenhle moment především "zakázala zakazovat" - zakázala by v takovéto situaci výběr jízdného, protože se zdá logické, aby v případě nadpolovičního financování z veřejných zdrojů už nemohl být z přístupu k dané službě nikdo diskriminován.

    automat na štípání lístků by nahradila kasička na dobrovolné příspěvky spokojených cestujících. ta se padělat nedá...
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    O stupeň či dva horší než podfukářský je kapitalismus kriminální. Tato forma může stavět na doslovně kriminální činnosti, jako je např. tisknutí falešných dopravních jízdenek paralelně s výrobou pravých „originálů". Tuto formu lze rovněž popsat jako ten typ spolupráce mezi byznysmeny a politiky, který ústí v krizi na trhu rizikových hypotečních (subprime) úvěrů, nebo vede k nesmyslným válkám, které vysávají společnost, zatímco pár jedinců bohatne.

    V té nejhorší podobě je kriminální kapitalismus zcela legální. Politický systém je natolik prorostlý korupcí, že zákonodárci schvalují opatření, která by společnost za normálních okolností nikdy netolerovala, jako například finanční páky 40x větší než je disponibilní kapitál banky, nebo prosazování drakonických zákonů proti padělání a sdílení zboží všeho druhu.
    Pomalá smrt kapitalismu. Vítězí podvodníci všeho druhu - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=731709#utm_medium=newsbox&utm_source=centrumHP&utm_content=position-7
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SME.sk | Republikáni majú problém menom Ron Paul
    http://www.sme.sk/c/6214658/republikani-maju-problem-menom-ron-paul.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ještě 16 hlasů.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    XCHAOS: pravda Tabery je trochu srandovní, ale to je u něj častější úkaz
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: tak zrovna Tabery s jeho Bakalou... nebo už Respekt koupil zase někdo jiný? :-)

    (BTW, byl jsem na Silvestra na běžkách na Šumavě, a šli jsme zpět domů po silnici kolem Bakalova "sídla ruského magnáta uprostřed tajgy", které si vybudoval kousek na Modravou... dokonce, kdosi z naší výpravy se domníval, že v osamělém běžkaři na Silvestra po ránu na čerstvě zasněžené turistické trase poblíž Modravy Bakalu rozpoznal :-)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    XCHAOS: jojo
    Neprůhledná média | - tabery.blog.respekt.ihned.cz
    http://tabery.blog.respekt.ihned.cz/c1-54027310-nepruhledna-media
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: njn, tak Česká pozice už vystrkuje růžky... já jsem si celou dobu říkal, jaký háček bude mít takovýhle docela rozumně a neutrálně (z mého hlediska, samozřejmě každý to vidí jinak) se projevující server... a už je to jasné :-)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    XCHAOS: to je spis pocta ne? na Babišově serveru ;)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    Cyber feudalismus, cyber oligarchie, smradlavá mrtvola sociálního státu a další koncepty, vám poodhalí tento 80 minutový záznam intelektuální ekvilibristiky.

    Plan B radio show: ZÁZNAM: utopiana 2012, díl 2, host Erik
    http://planbradioshow.blogspot.com/2011/12/zaznam-utopiana-2012-dil-2-host-erik.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/babis-dostal-dvojitou-nakladacku
    Babiš dobře ví, jak se obchoduje se státem, protože většina jeho nejvýnosnějších aktiv při budování impéria připlula pod křídla Agrofertu ze státního přístavu a za okolností, které jsou obdobně nejasné a nedovysvětlené jako Babišovy dnešní řeči o Palermu všude kolem nás. Opravdu chce využít tuhle svoji zkušenost k boji proti korupci? Zatím to spíše vypadá jako válka klanů o křeslo palermského starosty.

    „Z tohoto pohledu tak například nyní dává větší logiku Babišova loňská investice do rozjezdu zpravodajského serveru Česká pozice, který teď věnuje hodně energie pravidelným – a pochvalným – informacím o jeho aktivitách,“ píše Kundra.

    Tak teď babo raď... negativní reklama je taky reklama? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam