FRONEMA: no, to je trochu složitější... já tvrdím, že základní příjem může poměrně dobře fungovat, pokud nebude každý měsíc stejný - ale bude se odvíjet od reálných hospodářských výsledků ekonomiky (jakási "občanská dividenda" - kterou ale nelze předem naplánovat). tedy jeden měsíc to bude litr, druhý dva, třetí nula, atd.
současně si ale nepředstauvuju, že by šlo jen o přerozdělování daní - spíše by šlo o to, že navíc k vybraným daním by se "natisklo" ještě nějaké množství peněz - ale "ne více, než".
pokud by byl základní příjem fixní, tak povede právě pouze k té inflaci - obchodníci a spekulanti zvednou cenovou hladinu a tím to skončí.
pokud k tomu přidáš ještě moje další "levicové" myšlenky jako "progresivní daň z nemovitosti" (mít 2-3 domy je ok, mít jich 10 je už docela "akumulace", že ano) nebo jasné odepření ústavních práv právnickým osobám (občanem jsou jen fyzické osoby - ne firmy), tak máš už poměrně jasnou představu o mém světonázoru (tedy v podstatě cosi jako "rovnostářské tržní hospodářství bez centrálního plánování a znárodňování" - s Piráty je ten překryv podle mě více než jen částečný)
Piráti mají s SSO jeden společný problém: jádro ekonomického programu/světonázoru je v obou případech celkem racionální, ovšem striktní nekompromisní aplikace toho ekonomického programu by měla vážné bezprostřední důsledky pro spoustu lidí - a protože jádro toho programu je nezáživná a pro spoustu lidí nesrozumitelná intelektuální abstrakce, tak "reální politici" v obou stranách hledají, jak nabalit další voliče přidáváním různých dalších "lidových hesel" - SSO na sebe nabaluje fašounky s jejich homofobní, ekofobní a eurofobní agendou... a koho na sebe nabalíme my Piráti, to ještě nevím - ale nejspíš takové ty "occupy antikapitalisty", různé sociální apokalyptiky, apod. :-)