DRAFTING HARD WAY
Tenhle způsob draftu se dá popsat, ale nedá se k němu napsat návod.
Co k tomu potřebuješ:
Mnohem víc znalostí, než při drafting easy way. Síla karet a křivka casting costu jsou takový samozřejmý základ. Vedle toho je ale nutné:
- znát draftovaný set jako celek, především jeho archetypy a obecnou charakteristiku herního prostředí
- umět hrát všechny barvy, archetypy a styly, ne mít jenom svoje oblíbence
- umět vyhodnocovat sílu karet ne jenom ve vakuu, ale především v kontextu setu a karet, které už mám nadraftované
Když se do draftování hard way pustíš bez těchto znalostí, výsledné decky budou na úrovni těch, co nadraftuješ easy way, možná i horší.
Jak to funguje jednou větou:
Draftování decku, který má cíl, smysl, vnitřní identitu, který není jen sbírkou pokud možno silných karet ve dvou barvách. Výhodou je, že díky zaměření na vhodný archetyp nebo strategii ti nevadí, když ti při draftování nechodí silné karty samy o sobě, protože vhodným složením balíčku dokážeš zhodnotit i karty, kterou jsou spíš slabší (a to zároveň znamená, že je větší šance, že ti tyhle karty, které se hodí tobě, ale ostatní nad nimi při draftování ohrnují nos, přijdou).
Jak to funguje podrobněji:
1) Při draftování hard way má hráč mít od začátku na zřeteli nejen sílu jednotlivých karet, ale i možných archetypů, popř. stylů decku (aggro, control, value grind), ve kterých se dá příslušná karta použít. Čím víc picků máš v draftu za sebou, tím menší váhu mají tabulkové ratingy a tím větší váhu má použitelnost karet, ze kterých vybíráš, v kontextu ostatních karet, co už máš. Když se dívám na některé top limited streamery (třeba BenS), tak někdy nevěřím vlastním očím, z jakých hoven dokážou uplést bič. Dají si do balíčku karty, které jsou obecně velmi špatné, ale v tomhle konkrétním balíku excelují, protože ideálně doplňují zvolenou strategii nebo archetyp.
2) Nutné (ale nesnadné) je odhadnout, která barva nebo archetyp se zdají být ostatními hráči u stolu nevyužité, tzv. open. Navíc je to vždycky do značné míry jen odhad. I když ti jako Pack 1 Pick 4 přijde v nabídce Conclave Mentor, klíčová karta pro WG archetyp v Core Set 2021, tak to nemusí na 100 % znamenat, že hráči před tebou nemají o tyhle barvy zájem. Jeden mohl vzít zelenou rare bombu, další silnou bílou kartu (v úplně prvních výběrech se obvykle upřednostňují jednobarevné karty před zlatými) a dost možná se těch barev přidrží a budou ti vyzobávat dobré zelené a bílé commony.
A to je z hlediska jednoduchých pouček pro draftování hard way asi tak všechno.
To ostatní, co potřebuješ, jsou znalosti.
1) Úplně první informace se dají získat z preview článků a videí. Z nich se člověk dozví všechny archetypy, které byly v setu nadesignovány, obvykle jich je 10, stejně jako barevných kombinací. Ty ovšem fungují stejně dobře jen na papíře, v reálu je jejich síla nevyrovnaná, některé téměř nemá smysl zkoušet draftovat. Další rozdíl je v tom, že některé archetypy se dají velmi obstojně složit téměř výhradně z commonů, zatímco jiné potřebují aspoň tři uncommony, které ten archetyp podporují.
Něco podobného platí o barvách, obvykle je jedna nebo dvě barvy v setu silnější, v tom smyslu, že i když tu barvu bude u stolu draftovat víc lidí, tak všichni dokážou dát dohromady obstojný deck s touto barvou.
2) Další doporučený krok je a) hraní a získávání vlastních zkušeností, b) sledování streamerů (což je levnější, časově efektivnější a navíc mají velké MtG zkušenosti a člověk se od nich hodně přiučí), c) sledování dedikovaných fór na redditu nebo discordu, kde se často najdou ochotní zkušenější hráči, kteří poradí.
Další způsob, jak se dál zlepšovat, spočívá zase jen v získávání informací.
1) Znalosti je nutné updatovat. Pravidelně se stává, že i ti nejzkušenější hráči, co hned po vydání setu dávají dohromady ratingy, některé karty nadcení nebo podcení. Některé karty si najdou svou silovou pozici až poté, co se se setem začne pořádně hrát. Často se taky stává, že se postupem času herní prostředí změní – když se ukáže, že nějaká barva nebo barevná kombinace je velmi málo draftovaná, začne se naopak draftovat hodně, a tak podobně.
2) Čím víc znalostí, čím víc různých pohledů, čím vím (pozorně) odehraných draftů, tím líp.
- Většina streamerů, i když se snaží dodržovat hard way zásadu nezaujatosti vůči jednotlivým barvám a kartám, má svoje oblíbené karty, nebo naopak karty, kterým nedůvěřují – zatímco jiný streamer tu samou kartu cení relativně vysoko a úspěšně ji hraje.
- Podobné je to s naší vlastní zkušeností, i my snadno sklouzneme k zaujatosti. V každém setu je spousta karet, jejichž hratelnost je nejistá, proměnlivá. Někdy takovou kartu zkusím nadraftovat a zařadit do balíku, ona funguje skvěle a já začnu mít tendenci ji nadhodnocovat. Ale přitom možná performovala skvěle proto, že mi to zrovna skvěle chodilo nebo že jsem měl štěstí na soupeře, proti kterým byla velmi vhodná.
- Jiné karty naopak vypadají "na papíře" dobře, ale během hraní člověk zjistí, že oproti všem předpokladům ta karta underperformuje. A zase je na místě se ptát, měl jsem jenom smůlu, nebo je fakt horší, než vypadá? Někdy je odpověď jasná po prvním draftu, jindy je těch draftů víc. A někdy mám naopak po prvním draftu pocit, že jsem se spálil a karta je nadhodnocená a příště už ji neberu, ale když zkouknu nějaká videa, tak zjistím, že jsem měl buď smůlu nebo jsem ji nepoužíval optimálně nebo jsem ji neměl ve správném decku.