MATEEJ: ano, ale:)
1) To je jedna strana mince. Na druhe strane je fakt, ze i WOTC ma k dispozici neskutecne masivni balik dat, ze kterejch by to mohli (meli?) vycist daleko driv. Takovej jeden priklad za vsechny - time walk combo asi rok zpatky. To ze je ten deck retardovane rozbitej jsem poznal ja po dvou hrach proti tomu decku, pak jsem si ho obv postavil. Uz jenom fakt, ze ti arena dava soupere v ladderu podle "urovne tvyho decku" znamena, ze s nejakym netdeckingem pracujou a ze ten algorytmus pozna co zhruba hrajes za deck (vypada to pomerne primitivne na bazi poctu M a R v decku, ale neco tam je). Tim padem by meli bejt schopny poznat, ze se jim tam deje neco nepeknyho.
Ano, ten clanek uz jsem cetl kdysi, ted jsem ho jen tak projel. Je tam cca 8 karet, ktery by s nejvetsi pravdepodobnosti ten ban dostali. 8 za 10 let. Tj s tema dalsima 2 je to celkem 10 karet / 10 let - nemam s tim problem.
S cim mam problem je to, ze i kdyz je vsem jasny, ze je to broken AF, tak se reseni oddaluje. Protoze proste papir je v tomhle brutalne limitovanej (viz HS, ktery dela nerfy/buffy co dva mesice, protoze v digitalu si muzou dovolit skoro cokoliv - vcetne emergency banu tyden pote, co se objevi retardovane OP deck, kterej utekl testingu).
Pokud se ban oddaluje, tak z toho tezi WOTC - prodeje jedou jak o zivot, protoze vsichni si chtej postavit broken bonkers, protoze nic jinyho nema smysl hrat a po cca mesici maj kostru decku, ktera ma asi tak o 50-90% mensi cenu, nez pred banem.
Samotny fakt, ze se vydavaj karty, nebo komba, ktere utecou testingu se delo, deje a dit bude. Internetovej hive-mind ma proste neomezeny zdroje a nikdy nemuze prohrat.
Co mi vadi je to, jak k tomu wotc pristupujou (rychlost, komunikace atd) a to uz vubec neberu v potaz to, ze otevrit si zabanovou kartu v boosteru je hloupy a WOTC to prochazi snad jenom proto, ze to takhle delaj od zacatku.
Priklad ted s tibalt counterem je uplne krasnej. Je to "jednokaretni kombo", ktery umi zabijet ve 2. (!!!) kole o kterym se vedelo uz pred release. A ticho po pesine:)