• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHIMERAMimořádně nadané děti
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TAN já vím, chtělas říct, že jsem ho měla dát do jiné školky, kde by ho víc zabavilil
    ale má to dva háčky:
    zaprvé ten, že tahle školka byla velmi dobrá, dělali s dětmi i předškolní přípravu, ale moje dítě prostě už bylo o pár let ve vývoji dál, takže ho to nudilo...
    a zadruhé ten (a taky už ten problém tady zazněl), že školky jsou přeplněné - nakonec je člověk rád, když sežene vůbec nějakou školku (i kdyby na druhém konci města), protože letos několik desítek zájemců pro nedostatek místa museli odmítnout (to je ta "optimalizace", jak tu o tom kdosi psal). na to, aby sis vybírala školku, můžeš zapomenout. pokud teda nejsem bohatice, která si může zaplatit luxus. já nemůžu.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TAN nikdo nedává dítě do školy dřív proto, aby si oddechl.
    naopak - ve školce ho máš od 8. do 15.30 a starosti (včetně svačinek) žádné.
    ve škole je dítě od 8. do 12.00 a pak musíš řešit družinu, hlídání, úkoly a tak.
    rozhodně to není žádná úleva.
    FIFI
    FIFI --- ---
    CHIMERA: no ale v omezené míře už i dneska můžeš dát dítě do škoyl dřív. Nyní jsou to děti, kterým bude 6 do prosince. Čili s dítětem narozným 1. 9 už pro potvrzení z PPP musíš, což je úplná kravina.. s dcerou chodí do třídy jedna holčička narozená 2. 9 a chlapeč, který je 31.8. Holčička do PPP musela, děs no:-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    CHIMERA: no, je fakt, že já zatím nemusela řešit to, že dítě nechce být ve školce (pochopitelně taky záleží na důvodech).

    Sice si nemyslím, že by roční odklad v ničem nemohl pomoci, ale celkem souhlasím s tím, že je to dnes asi běžnější, než by být muselo. Akorát ne každý s možností volby umí zacházet. Ty se třeba zajímáš a staráš, ale nejsem si jistá, jestli u nás není příliš mnoho rodičů, kteří si prostě oddechnou, že můžou dát dítě do školy dřív... všechno se dá obejít (nebo spíš podplatit). I testy. No, uvidíme, jak ta novela dopadne...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TAN to je právě ono. že když bude tahle novela přijata, ty se jako rodič můžeš svobodně rozhodnout (a ještě je tam nutné posouzení psychologa a lékaře).
    zatímco dneska se rozhodnout nemůžeš.
    a já vítám rozšíření práva volby. v čemkoli.
    upřímně řečeno - já šla do školy těsně šestiletá (čtyři dny po narozeninách). měli jsme ve třídě děti o o rok starší, a stejně jim to k ničemu nebylo. nebyly ani mentálně, ani sociálně, ani zdravotně vyspělejší, jenom víc zlobily. taky je fakt, že jsem měla "štěstí" na třídu dětí, z nichž žádné (sebe nepočítám) nezvládlo ani maturitu, takže to není ideální vzorek populace, ale vidím na tom jedno:
    kde nic není, tam ani ten rok navíc nic nepřidá.
    a kde něco je, tam ani o rok dřív školní docházka nic nezkazí.
    náš malej taky ten poslední půlrok nemohl už ve školce vydržet. dokonce s kamarádkou naplánovali útěk. naštěstí mi o tom plánu řekli před jeho realizací, takže jsem nasadila všechny páky, aby ve školce vydržel (měl slíbeno, že vždycky po vyzvednutí mu dám nějaké překvapení - dárek, výlet, půjdeme za kamarádkou... atd.)
    A když jsme byli na tom nutném psychologickém vyšetření (před vstupem do třídy pro mimořádně nadané děti), tak psycholožka po zjištění jeho data narození (bez čehokoli dalšího!) okamžitě navrhovala, abych ho dala o rok později.
    je tady rozšířená jakási paranoa dávat děti do školy o rok později, protože vyspěje. prd. nevyspěje. a pokud vyspěje, vyspěje i v první třídě, na to nemusí trčet ve školce :-)
    já jsem řekla rovnou, že něco takového nepřipadá do úvahy (to jsem si teda k psycholožce dovolila moc! ;), ale ona poté, co provedla dvě dvouhodinová vyšetření musela taky uznat, že k odkladu docházky není žádný důvod.

    Děti ze školky, které odklad měly (nemluvím o těch, které jsou podzimáčci) ho měly úplně zbytečně a rodiče mi pak po roce nebo dvou říkali, že jsem měla pravdu, že ten odklad byla chyba.

    Odklad docházky i dřívější docházka by mělo být něco výjimečného... zvláštního. a tady se to seká jak na běžícím pásu: narodil ses o prázdninách, šup s tebou zpátky do školky. to se mi nelíbí.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    (Do školy mělo být v té první větě, pochopitelně)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    CHIMERA: "ve spoustě zemí chodí všechny děti do školy v 5ti letech" - ale pokud se nepletu, to taky není možnost volby. Otázkou je, jak by to vypadalo, kdyby měli možnost dávat děti do školky bez nějakých obtížných procedur i později.

    Nemám vůbec nic proti možnostem volby, kdepak. Jen ať to je klidně rodičům umožněno. Ale myslím, že i když by bylo mé dítě talentované, stejně bych ho do školy dřív nedala. Ale to je jen můj postoj a názor.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    není. v čem by to jako mělo být na škodu?
    ve spoustě zemí chodí všechny děti do školy v 5ti letech a nikdo nemá pocit, že jim někdo něco ukradl.
    Sláva Liškovi :-)
    Kéž máme víc takových zákonů, které umožňují větší možnost diferenciace a svobodné volby.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Fakt nemám s nadaným dítkem žádnou zkušenost, takže možná jsem teď mimo mísu, ale není to chození do školy dřív trochu na škodu?
    FIFI
    FIFI --- ---
    CHIMERA: do nového PORGU už byly přijímačky, nátřesk je tam ohromný (teď myslím tu základku)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    CHIMERA: treba tomu porozumis lepe takhle... v teorii (specialni) relativity (porad dbam na to v ktere teorii se pohybujeme, protoze jine teorie se na to divaji jinak, ale v ramci "zdraveho rozumu" je v tomhle Einstein celkem prijatelny) neexistuje rychlost sama o sobe - vzdycky je to rychlost vuci necemu - pozorovateli. A ten pozorovatel pozoruje zmeny (v plynuti casu, v delce objektu atp) na tom pohybujicim se objektu. Jsi-li v tom objektu tak na sobe zadne zmeny nepozorujes (vuci sama sobe se nepohybujes), ale vidis stejne zmeny (jako ten pozorovatel na tobe) na tom pozorovateli (nebot on se vuci tobe pohybuje - a to stejnou rychlosti jako ty vuci nemu)... jasnejsi?
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    YENNEFER: Hawking je moc náročný i pro nadané dospělé :-) Když už, tak Stručnou historii času, ta je poměrně snadná.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    CHIMERA: porid mu nejakou knihu od stevena hawkinga, treba pocatek a osud vesmiru, strucna historie casu, vesmir v kostce... http://knihy.abz.cz/obchod/autor-hawking-stephen-hawking
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZUZKA skvělý! dík za tip, určitě pojedem!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHIMERA: pokud má potomek (a nebo kdokoliv) slabost pro fyziku, určitě stojí za to udělat si výlet do brna do Mendelova muzea na výstavu Komunikujeme . Interaktivní stroje a vůbec si stím smečka bláznivých fyzikálních dokotrandů vyhrála.

    Případně sledovat aktivitiy partičky těch šílených fyziků Údif (úžasné divadlo fyziky)
    http://cirkus.hvezdarna.cz/
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    CHIMERA: nemozne je to v ramci te teorie... kdyz se vzdas nejakeho dusledku teorie, tak musis hledat jiny nastroj na popis toho jevu (i kdyz jak to zatim vypada, tak potud ta teorie funguje a zaver, ze "je to nemozne" bych uplne nezatracoval)... Nicmene je to stale teorie a zustane ji dokud nebude experimentalne vyvracena... vyssi "hodnost" nez "teorie" uz mit ale nebude :)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    GRIG no to je těžký, synovi je 7 let. a tomu, co píšeš, já nerozumím - nepřevedu to tedy do obyčejné řeči. dám mu to přečíst. díky.
    TRAVIX o tom, že je něco nemožné, si myslím své. pár vědců už podobnejch teorií prokázalo (na papíře) dost, a když se vyletělo do vesmíru, bylo to jinak. jo... praxe :-)
    no ale díky vám všem, budu se to snažit tlumočit, seč stačím :-)
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Nestane se nic, protože je to fyzikálně nemožné. Byla by k tomu nutná nekonečná energie. Platí vztah, že čím vyšší energie, tím vyšší rychlost (E=1/2 m.v^2), ale pokud se blížíme k rychlosti světla, můžeme cpát energie kolik chceme, ale pouze se RS přiblížíme, nikdy ji nedosáhneme (důsledek teorie relativity).
    Jinak, pokud by se to povedlo, stalo by se plno zajímavých věcí: Jednak by zanikl vesmír. Předmět o RS by totiž měl nekonečnou hmotnost, tedy nekonečnou gravitaci, tedy by do sebe vcucl celý zázrak všehomíra. Pak by neplynul čas - to už bylo řečeno. Dále by došlo ke 100% kontrakci jednoho rozměru - předmět by byl absolutně plochý, dvourozměrný. No a potom... Potom nevím. Určitě je toho hodně, ale pořád je to jen nereálná teorie.
    Pro foton platí trochu jiná pravidla, protože foton má nulovou klidovou hmotnost.

    Vím, že to sem nepatří, ale nemůžu si pomoct :-) Jinak, bylo jednou jedno nadané dítě, které by tohle dokázalo vysvětlit mnohem lépe než já. Jmenovalo se Albert Einstein.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    CHIMERA: :) nevim kolik synovi je, ale je potreba si uvedomit dve veci
    1) pokud tyhle uvahy vyvstavaji ze specialni teorie reltivity (jakoze asi jo), tak z ni vyplyva, ze zadne teloso o nenulove klidove hmotnosti nemuze rychlosti svetla dosahnout (kdyz je to teoreticky nemozne, nemuzes to tou teorii analyzovat) (ano vyplyva z toho, ze foton ma nulovou klidovou hmotnost, ale jelikoz foton podle tehle teorie numuze byt vudci nicemu v klidu, tak tak klidova hmotnost fotonu neni fyzikalni velicina)
    2) ty zmeny, ktere popisuje dilatace casu jsou relativni - pozoruje je pozorovatel vudci kteremu se ta hmota pohybuje (neexistuje - v teto teorii - absolutni rychlost) i.e. i kdyby ses pohybovala 0.999999999* rychlost svetla (vudci necemu), nebudes pocitovat nic neobvykleho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam