TAN to je právě ono. že když bude tahle novela přijata, ty se jako rodič můžeš svobodně rozhodnout (a ještě je tam nutné posouzení psychologa a lékaře).
zatímco dneska se rozhodnout nemůžeš.
a já vítám rozšíření práva volby. v čemkoli.
upřímně řečeno - já šla do školy těsně šestiletá (čtyři dny po narozeninách). měli jsme ve třídě děti o o rok starší, a stejně jim to k ničemu nebylo. nebyly ani mentálně, ani sociálně, ani zdravotně vyspělejší, jenom víc zlobily. taky je fakt, že jsem měla "štěstí" na třídu dětí, z nichž žádné (sebe nepočítám) nezvládlo ani maturitu, takže to není ideální vzorek populace, ale vidím na tom jedno:
kde nic není, tam ani ten rok navíc nic nepřidá.
a kde něco je, tam ani o rok dřív školní docházka nic nezkazí.
náš malej taky ten poslední půlrok nemohl už ve školce vydržet. dokonce s kamarádkou naplánovali útěk. naštěstí mi o tom plánu řekli před jeho realizací, takže jsem nasadila všechny páky, aby ve školce vydržel (měl slíbeno, že vždycky po vyzvednutí mu dám nějaké překvapení - dárek, výlet, půjdeme za kamarádkou... atd.)
A když jsme byli na tom nutném psychologickém vyšetření (před vstupem do třídy pro mimořádně nadané děti), tak psycholožka po zjištění jeho data narození (bez čehokoli dalšího!) okamžitě navrhovala, abych ho dala o rok později.
je tady rozšířená jakási paranoa dávat děti do školy o rok později, protože vyspěje. prd. nevyspěje. a pokud vyspěje, vyspěje i v první třídě, na to nemusí trčet ve školce :-)
já jsem řekla rovnou, že něco takového nepřipadá do úvahy (to jsem si teda k psycholožce dovolila moc! ;), ale ona poté, co provedla dvě dvouhodinová vyšetření musela taky uznat, že k odkladu docházky není žádný důvod.
Děti ze školky, které odklad měly (nemluvím o těch, které jsou podzimáčci) ho měly úplně zbytečně a rodiče mi pak po roce nebo dvou říkali, že jsem měla pravdu, že ten odklad byla chyba.
Odklad docházky i dřívější docházka by mělo být něco výjimečného... zvláštního. a tady se to seká jak na běžícím pásu: narodil ses o prázdninách, šup s tebou zpátky do školky. to se mi nelíbí.