KOKES: Jo, západní výhled je speciální. :-) Zdi stojí na suché kamenné podezídce, která je zvenku zaspárovaná vápennou maltou (ještě bude začištěna). Pod podezídkou, která jde asi 20 cm pod úroveň terénu je tak 40 cm štěrku (je tam skála, tak jsme nešli moc hluboko). Domek je přímo na vršku a půda je dobře propustná, takže s vodou a sněhem by neměl být problém..doufám. Pod půlku podlahy jsou PETky (test), druhou půlku bude izolovat
light clay (je to níže na odkazované stránce). Okna jsou na jih, ale zatím jen jedna vrstva. Na J straně domu budeme pak ještě dělat skleník, který by přes zimu měl hodně pomoci s vytápěním domu (přesah střechy by zas měl stínit vysoké letní slunce, abychom se tam neupekli). Zatím tam dáme kamínka, které soused vyřazuje. Příští rok zkusíme udělat
raketová kamna. Suchý záchod a koupelnu přistavíme později. Do zimy to musíme hlavně zastřešit a vysušit. Dešťovku budeme sbírat.
S domorodci jsem se od počátku snažil navázat dobré vztahy, a zatím to vypadá že se mi to snad daří. Zásobují mě pitnou vodou, nabíjí nám telefony, já jim občas něco přivezu, vyptávám se jak hospodaří teď a jak dřív, nabízím pomoc (které zatím moc nevyužívají, mám prý dost práce na svém)... Na stavbu se občas jdou podívat, docela tomu fandí, jsou zvědaví. Dostali jsme tip, že starosta je vstřícný, tak jsem mu to narovinu vyklopil, a on říkal ať to postavíme načerno, když je to takhle malé a nebude to vadit sousedům. Byrokracie také není jeho oblíbená disciplína. :-)
Projekt je jen pár ideí a náčrt shora. tlustší zdi, slaměná izolace a minumum oken na S straně, na J okna, patro na spaní, dveře a jedno otevírací okno na větrání... Detaily pak vznikaly přímo na místě či po pár nakreslených návrzích.
Tak snad jsem zodpověděl..a snad to tu moc nezanáším.. :)