• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    CUKI: Místa na vyhýbání nejsou, respektive na jednom konci ten pozemek, kde se asi bude stavět, na druhém náš pozemek a vjezd na hlavní. ÚP zjišťuje dcera. No uvidíme.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TETHALKA: A jak je veden pozemek v ÚP? Jinak šířka obecního prostoru kde by ta komunikace měla být je pro RD min 6,5 a pro bytový dům 8m při jednosměrném provozu. Vozovka by měla mít minimálně 2,75 ale to snad není ani závazné a je důležité jak jsou vzdálena místa na vyhýbání.
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    TBC: Chápu, jen u nás je opravdu limit v šíři vozovky, je to komunikace 3. řádu, ve svahu, v zimě neudržovaná, už teď je těžké dostat se v zimě z domu... Bude to zajímavé, protože rozšířit ji nejde. A mimochodem, naproti nám vyrostly dva bytové domy, proti kterým ale nikdo nebrojil, protože z nich je výjezd na běžnou dvouproudou komunikaci a žádné komplikace ani během stavby nenastaly.
    TBC
    TBC --- ---
    TETHALKA: tak tohle asi neni zas velký devoleperský projekt, každý chce bydlet co nejvíc izolovaně ale to bohužel nejde. za Vás můžete zajít na místí obecní a stavební úřad a dohledovat zda všechno probíhá v souladu se zákonem a pokud ne, tak něco napadnou... ale pokud je vše v souladu, je to legitimní záležitost.
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost, jak se bránit velkému developerskému projektu v sousedství? Na konci naší slepé ulice koupil investor zpustlý pozemek s památkově chráněným objektem, kde chce vystavět šestipatrový dům o 45 bytech. Ulice je úzká, stěží projeli například hasiči, už jen stavba jako taková by pro ulici znamenala peklo, natož pak provoz z a do takového velkého domu. Auta majitelů bytů, různí Rohlíci a Košíci, popeláři... Investor po schůzce se sousedy z ulice naznačil, že nám život znepříjemní, dočasně pozemek pronajal firmě, která má podle jeho sdělení (=vyhrožování) za úkol komplikovat nám život. Podrobnosti uvádět nechci... a je to po desítkách let poprvé, kdy mám chuť dům prodat a s rodinou jít jinam.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Nemate někdo zkusenosti
    a) s nakupem bytu pres drazbu
    b) ziskani hypoteky na byt na drazbu pro OSVC?
    Trochu o tom zacinam uvazovat, nez se zmeni pravidla.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KYO: Ty jo asi mám špatnou strategii, Vše prodám a jdu do banky, co mi nabídne 11% jištěnej úrok.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KYO: zkus to sledovat ;) jsem taky zvedavy, jak to dopadne :)
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    ALDARION: po udání jsem musel na Cizinecké předložit takovou knihu a dostal jsem i pokutu 500,- Kč za neúplné vedení... není to úplně sranda ....
    KYO
    KYO --- ---
    ZOFI: Jeee, to je kauza z naseho baraku. O preklep se nejedna, skutecne se domnivaji, ze by jim majitelka mela dat tak vysoky urok.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    VODNIK: Skoro mám z části "Konkrétní výši úroku zákon nestanoví. Vodítkem je, že dlužník (pronajímatel, pozn. red.) platí úroky požadované za úvěry, které poskytují banky v místě bydliště dlužníka v době uzavření smlouvy,“ pocit, že se májemníci snaží odvodit výši úroku z toho, který chce banka, když takovou částku půjčí, ne z výše úroku spořícího účtu či podobné služby. (To by bylo tak praštěné, až se mi tomu taky skoro nechce věřit, ale uvidíme, jak dopadne soud...)
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    ZOFI: 11% úrok je dost pitomý překlep Rudého práva, pravděpodobně tam mělo být 1.1% a ani to KB nemá. Nabídnul jsem nájemníkům že jim kauci dám na spořící účet s úrokem 0.4%, což jim za roční nájem hodí úžasných 44 korun před zdaněním, kupodivu to nechtěli....
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    http://www.novinky.cz/domaci/388336-pronajimatel-musi-platit-najemnikovi-uroky-z-kauce-za-byt.html Lucie a Dan bydleli tři roky v pronajatém bytě. Nájem ukončili, byt v pořádku předali. Majitelka jim však odmítla vrátit kauci. Začali se handrkovat, a tak mladý pár prolistoval nový občanský zákoník. Zjistili, že kromě vrácení kauce mají nárok ještě na úroky z téměř 30 tisíc korun, které pronajímatelce zaplatili jako vratnou kauci. Konkrétní výši úroku zákon nestanoví. Vodítkem je, že dlužník (pronajímatel) platí úroky požadované za úvěry, které poskytují banky v místě bydliště dlužníka v době uzavření smlouvy.V jejich případě, kdy platili 14 tisíc korun měsíční nájemné, činila jistina, již majitelce bytu odevzdali, 28 tisíc korun. Nyní po ní požadují více než devět tisíc korun.

„Úroky za jistotu jsme si spočítali na 9222 korun. Počítali jsme je od prosince roku 2012, kdy jsme uzavřeli smlouvu, s 11% úrokem, který má dnes Komerční banka.

VRACÍTE KAUCI S UROKEM? JAK VYSOKÝM?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Jen tak mne po diskusi v Právní poradně napadlo - máte někdo "domovní knihu" a hlásíte své nájemníky na policii - a jak je v praxi otravné a náročné se s tím dělat - nebo na to v praxi obzvláště u Slováků (a obecně občanů zemí EU) všichni kašlou?
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Zkoušel jsem v bytové diskuzi, ale je tam mrtvo tak s dovolením zkopíruju i sem dotaz na zápis novostavby do katastru:
    Na pozemku jsem provedl demolici původní stavby a postavil nový barák, v katastru je stále zapsaný jako stav - celkový pozemek, původní stavba, pozemek pod stavbou. Jak teď postupovat při zápisu nové stavby - stačí poslat formulář Ohlášení změny údajů (+ povinné přílohy jako kolaudace, geometrák apod.) a nechat stavbu zapsat jako součást celkového pozemku? Nebo mám nechat ještě navíc vymazat původní stavbu? Platí se u toho nějaký poplatek - katastr uvádí jen poplatky u vkladů, ale ne u změn?
    GREVE
    GREVE --- ---
    BEBERA: No jo, no, to je prostě další z nevýhod družstva oproti OV :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GREVE: Dík. Tohle je v Praze. Přijde mi to takový nesmyslný poplatek, družstvo s podnájmem nemá žádné náklady navíc...
    GREVE
    GREVE --- ---
    BEBERA: V určitých regionech je to normou. Například v Teplicích.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Je normální, že družstvo požaduje za souhlas s pronájmem bytu 500 Kč/měsíc? Nikdy jsem se s tím nesetkala...
    TBC
    TBC --- ---
    THERUSHKA22: a jak se to konkretne projevuje, ciste ze zvedavosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam