• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí

Toto je klub pro majitele a zároveň pronajímatele nemovitostí.

Měl by se zabývat všemi právními i praktickými aspekty vlastnictví a pronájmu bytů. Dobré i špatné zkušenosti vítány. Stejně tak je možné zde debatovat o investicích do nemovitostí (ovšem opravdu o investicích, ne o nákupu pro vlastní bydlení).
    Co má a nemá být v nájemní smlouvě? Na co má právo pronajímatel a na co nájemník?

Pro začátek bychom mohli třeba dávat dohromady špatné zkušenosti s nájemníky a vymýšlet způsoby, jak podobným nepříjemnostem předcházet.
    rozbalit záhlaví
    KYO
    KYO --- ---
    ZOFI: Jeee, to je kauza z naseho baraku. O preklep se nejedna, skutecne se domnivaji, ze by jim majitelka mela dat tak vysoky urok.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    ZOFI: 11% úrok je dost pitomý překlep Rudého práva, pravděpodobně tam mělo být 1.1% a ani to KB nemá. Nabídnul jsem nájemníkům že jim kauci dám na spořící účet s úrokem 0.4%, což jim za roční nájem hodí úžasných 44 korun před zdaněním, kupodivu to nechtěli....
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    http://www.novinky.cz/domaci/388336-pronajimatel-musi-platit-najemnikovi-uroky-z-kauce-za-byt.html Lucie a Dan bydleli tři roky v pronajatém bytě. Nájem ukončili, byt v pořádku předali. Majitelka jim však odmítla vrátit kauci. Začali se handrkovat, a tak mladý pár prolistoval nový občanský zákoník. Zjistili, že kromě vrácení kauce mají nárok ještě na úroky z téměř 30 tisíc korun, které pronajímatelce zaplatili jako vratnou kauci. Konkrétní výši úroku zákon nestanoví. Vodítkem je, že dlužník (pronajímatel) platí úroky požadované za úvěry, které poskytují banky v místě bydliště dlužníka v době uzavření smlouvy.V jejich případě, kdy platili 14 tisíc korun měsíční nájemné, činila jistina, již majitelce bytu odevzdali, 28 tisíc korun. Nyní po ní požadují více než devět tisíc korun.

„Úroky za jistotu jsme si spočítali na 9222 korun. Počítali jsme je od prosince roku 2012, kdy jsme uzavřeli smlouvu, s 11% úrokem, který má dnes Komerční banka.

VRACÍTE KAUCI S UROKEM? JAK VYSOKÝM?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Jen tak mne po diskusi v Právní poradně napadlo - máte někdo "domovní knihu" a hlásíte své nájemníky na policii - a jak je v praxi otravné a náročné se s tím dělat - nebo na to v praxi obzvláště u Slováků (a obecně občanů zemí EU) všichni kašlou?
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Zkoušel jsem v bytové diskuzi, ale je tam mrtvo tak s dovolením zkopíruju i sem dotaz na zápis novostavby do katastru:
    Na pozemku jsem provedl demolici původní stavby a postavil nový barák, v katastru je stále zapsaný jako stav - celkový pozemek, původní stavba, pozemek pod stavbou. Jak teď postupovat při zápisu nové stavby - stačí poslat formulář Ohlášení změny údajů (+ povinné přílohy jako kolaudace, geometrák apod.) a nechat stavbu zapsat jako součást celkového pozemku? Nebo mám nechat ještě navíc vymazat původní stavbu? Platí se u toho nějaký poplatek - katastr uvádí jen poplatky u vkladů, ale ne u změn?
    GREVE
    GREVE --- ---
    BEBERA: No jo, no, to je prostě další z nevýhod družstva oproti OV :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GREVE: Dík. Tohle je v Praze. Přijde mi to takový nesmyslný poplatek, družstvo s podnájmem nemá žádné náklady navíc...
    GREVE
    GREVE --- ---
    BEBERA: V určitých regionech je to normou. Například v Teplicích.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Je normální, že družstvo požaduje za souhlas s pronájmem bytu 500 Kč/měsíc? Nikdy jsem se s tím nesetkala...
    TBC
    TBC --- ---
    THERUSHKA22: a jak se to konkretne projevuje, ciste ze zvedavosti?
    THERUSHKA22
    THERUSHKA22 --- ---
    Zdravím z "druhé strany barikády", právě prožíváme otřesnou zkušenost s neseriozním pronajímatelem, nevíte, zda někde existuje databáze nesolidních pronajímatelů, nebo něco podobného?
    CAJT
    CAJT --- ---
    TBC: Pojištenou mám nemovitost, co se děje v bytech musí (nebo by logicky měl) pojistit si sám nájemník, je to jeho ryziko.
    TBC
    TBC --- ---
    Jak řešíte pojištění nemovitosti/domácnosti při pronájmu bytu? Máte psáno na sebe a tím se vlastně, kryjete i čast rizik spojená s nájemníkem? A máte zakalkulováno do fixního nákladu, a připádně at si nájemce jeste domácnost pojistí jak chce?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Ahoj, prosím o radu týkající se pronájmu nemovitosti:

Když pronajmu chalupu firmě na rok (faktura, příjem daněn jako příjem z pronájmu), ta si tam bude dělat své akce (teambuilding apod.), je potřeba na městský úřad nahlašovat jednotlivé akce a odvádět poplatek za hlavu (tuším, že býval kolem 15 kč/den)?

Chalupa je vedena jako objekt k trvalému bydlení.

Díky
    _HABU_
    _HABU_ --- ---
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    _HABU_: Ano i fotka, jde-li adresáta podle ní ztotožnit - což by bylo účelem databáze. Chápu problém, ale přes tohle nejede vlak, řešila bych dobře smluvně, kaucema atd.
    _HABU_
    _HABU_ --- ---
    ATTILAH:
    TOMAS:

Hm, máme info, co přesně se rozumí pod pojmem "osobní údaj"? Počítá se mezi to i fotka beze jména? ;) A co kdyby šlo o neveřejnou databázi s nutností registrace pro zobrazení "údajů"? Dovedu si představit, že právník by si z těchto dotazů asi trhal vlasy, ale na druhou stranu majitel bytu nemá moc dobré východisko při hledání nájemníků. A co si budeme povídat, zdání klame.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    _HABU_: Potvrzuju, že by bylo nezákonný.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Nemáte někdo pozitivní referenci na nějakou vyklízecí firmu? Lokalita Praha, potřebuju vyklidit suterénní nebytovku
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    _HABU_: nekolik pokusu uz jsem zazil, ale podle zakona to nejde ( uchovavani osobnich udaju a jejich sdileni...)
    _HABU_
    _HABU_ --- ---
    Ahoj kolegyně a kolegové, existuje nějaká česká databáze nespolehlivých nájemníků? Tento rok jsem začal pronajímat byt v Plzni a po 8 měsících jsme nájemníky museli vyhodit. Neplatili, v noci dělali bordel a když jsme byt následně přebírali, našli jsme na zdech stopy krve... páreček vyžívající se v domácím násilí. A stále nám ještě dluží přes 20 000,- Kč.
    GREVE
    GREVE --- ---
    DAMIAN: To si právě nemyslím, většina lidí vůbec netuší co, proč a jak by měli počítat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam