• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Doporucim ti článkus viz posta, jen misto rozkladu diazonia jodidem draselnym bude lepsi zasypat to chloridem mednym pochopitelne :)
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: Ano, ten diamin je relativně levný. Pokud máš nějaký rozumný postup, tak dej vědět. Za pokus by to jistě stálo.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Jojo, presne tak, ruzny prazeni hydroxymethylenu v systemech typu jod / PPh3, jod / fosfor / H+, jod / imidazol, jod / imidazol / PPh3........... Jeden system selektivne redukuje jen jeden, druhej zas selektivne ten druhej... Jak tam jsou ty hydroxymethyleny dva, je to pruser.

BORAG: Taky by se mi do toho nechtelo, ale je to one-step a o-xylen, no :) v tom druhym pripadne jsou to tuhy nebo kapalny reagencie a sesypat / slit, tomu bych jednu sanci dal, kdyz je to slejvacka, teplota se udrzet da, narozdil od zavadeni plynneho chloru do reakce, tam se to hlida blbe.

Sandmeyerka me taky napadla, ale da se levne sehnat dimethyldiaminobenzen? Jestli jo, jdi do toho, Sandemyerku 1,8-diaminonaftalenu delame naveliko (uz to mam vychytany a studentum se nebojim odevzdat 100g pixlu od Aldriche s tim, ze za dva dny chci dijodnaftalen, pri dodrzeni postupu nehrozi zadny exploze atd...) a beha to fakt paradne. Jen aby to furt bylo dostatecne utopeny, hlavne stadium diazonia, zeano.
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: redukce karboxylu boranem na hydroxymethylen funguje téměř kvantitativně (ověřeno), ale pak začínají problémy. Uvažoval jsem i o dvojnásobné Sandmayerově reakci na 1,2-diaminu, ale nejčerstvější reakce na podobném systému je někdy z roku 1935...
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: chloraci jsem naprosto zavrhl, protože z vlastní zkušenosti vím, že uhlídat to tak, aby to bylo selektivní je ukrutná práce. Vzpomínám si, že před pár lety jsem v kapalném chloru radikálově halogenoval jeden polycyklický systém a pro selektivní reakci bylo nutné teplotu držovat ve velmi úzkém intervalu cca 4 °C.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Totalni redkuce 2 karboxylu na jedne molekule, to bude prima zabava.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Na chlorace o-xylenu na reaxysu jsi koukal? Chlor se zelezem, -10 °C (JACS leta pane 1928, pouze na vyzadani) nebo S2Cl2 + AlCl3 + SO2Cl2 (Rusaci, taky na vyzadani, sofistikovany chloracni system :)

Asi moc neverim, ze to pujde selektivne, ale za pokus to mozna stoji, je to one-step a vsechny reagencie jsou dirt-cheap.
    BORAG
    BORAG --- ---
    Nějaký tip, jak relativně jednoduše připravit 1,2-dichlor-3,4-dimethylbenzen? Uvažoval jsem o postupné redukci dichlorftalové kyseliny, ale je to poměrně dost kroků.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    vodiku ma spoustu ale bohuzel 90% z nich je methylovejch
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ATREY: Ma jen jeden aktívní vodik a je drahej, ale taky bych ho nejradeji sypal do vseho :)
    ATREY
    ATREY --- ---
    Triacetoxy je velmi light cinidlo, Bordelhydrid je moc ostrej.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CURDLED: Jj, diky za hint, moc bobr-hybridu urcite skodi, o tom jsem se uz parkrat presvedcil, kdyz jsem prisypal vic "jentak pro jistotu, treba uz je hydrid trochu zkazenej" a vytezky letely dolu. Je asi dost bazickej - stejne tak se mi neosvedcilo pracovat s velkymi koncentracemi...
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    taky mne napadlo: ten vyvhozi nitrobenzylidene-imine bude asi dost zluty a produkt redukce by mel byt temer bezbarvy, takze ten bobr-hybrid pridavat jenom do zmizeni zbarveni, a ne vic nez 0.5 ekvialentu borohydriu (theorie je 0.25 eq.)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ok, zkusim jit nejjednodussi (a nejpohodlnejsi :) cestou (NaBH4) a kdyz nebudu s vysledkem spokojen, pujdu pres sofistikovanejsi cestou za pouziti triacetoxy... Dik!
    ATREY
    ATREY --- ---
    Doporucuji na iminy uvedeny NaBH(OAc.)3 od ID Curdled. Nemusi to byt jen v EE Dichlorethanu, ale i v THF a cinidlo lze generovat in situ v equimolarnim pomeru (Je drahy jako prase). Jede to kolem 85%.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    dolasi slusna alternativa je NaBH(OAc)3 suspenze v 1,2-dichloroethanu, za pokojove teploty
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    nitro skupina asi prezije, doporucuji pouzit bezvody EtOH nebo iPrOH pri 0C a prisypavat borohydrid pozvolna. Pokud nastanou zverstva, mozno prejit na BH3.THF nebo BH3.Me2S v bezvodem THF, tam by to melo byt v pohode. Jinak co si pamatuju borohydrd za studena nitro neredukuje (jednou jsem provadel redukci o-nitroanilinu na fenylendiamin pomoci LiBH4, musel se tam predavat katalyticky selen a fungovalo to jen v dost koncentrovanem roztoku pri 40C)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Prosimvas, prezije alifaticky (o-nitrobenzyliden)amin redukci borohydridem sodnym na N-(o-nitrobenzyl)alkylamin? Nebo budou vznikat nejaka barevna svinstva?

Pripadne byste doporucili jine čunidlo na redukci iminu v pritomnosti nitroskupiny?
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    "great for all those places that your gerbil cannot reach"
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Chybi vam tam helicenova "zarazka", ktera by tomu trypticenovemu rotoru umoznila tocit se jen jednim smerem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam