• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    SUPEX: I dneska ti nekteri experti driverem klidne instantne schodi Win 10 - treba Fortigate. Ti nejsou schopni poradne rozchodit VPN klienta od doby kdy vysly Win 8... Treba u nas uz to doslo tak daleko ze zaciname Fortigate boxy odstavovat a budou se nahrazovat necim jednoduchym a funkcnim - asi obycejnym RRASem ktery funguje uz roky vyborne.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SUPEX: Tohle je dobry prispevek. Kdyz existuju drivery na WIN-VISTA - vetsinou HW take rozchodim. Otazka je o spolehlivosti, nebo externalitnich problemech. Rozdilna prace s prerusenim je referovana celkem casto (viz. SW na mereni latence, ktere na WIN10 nefunguji korektne a vyvojari to priznavaji - ze se bude muset kompletne prepracovat algoritmus vyhodnocovani dat apod.) pak vede prave treba ke "krupani" zvukovky.
    Problemy s driverama u WIN7+ se ale stale objevuji. Viz. znamy priklad Rt64win7.sys a navazujici BDOS. Tohle byl jednudobu problem. Nez stihl Realtek zareagovat, reklamovali se MB, vypinali sitovky a kupovali jine do PCIe apod. A zase nastava otazka - byl to problem jen a pouze Realteku ? Nebo i MS to castecne "zpusobila" zmenou OS za behu (v ramci aktulizaci) ? :-)
    SUPEX
    SUPEX --- ---
    Já zkusil pročíst trochu diskuzi o driverech.

    Těžko věštit budoucnout, ale Windows má, pokud ne úplně tak relativně určitě, unifikované rozhraní pro drivery od Windows Vista, což je od 2007.

    Běžně instaluju na starší HW Windows 10, který papírově podporuje max Windows 7.
    Ta nepodpora jde většinou solvnout upravením inf souboru, kdy se prostě jenom dodá řetězec označující konkrétní Windows.
    Nebo se prostě instalace protlačí natvrdo.

    Nefunkční tedy pouze ve chvíli, kdy to je v nějaké binárce natvrdo dané.

    Bez problému jsem tak nainstaloval i docela exotický kus HW pro komunikaci s EPS.


    Závěr: drivery pro Windows mají stejné rozhraní since Windows Vista

    BTW, proč to měnili? Protože drivery v XP byly blízko kernelu a pokud padl driver, tak dost často s sebou vzal celý systém. Od Windows Vista prakticky člověk nepotká BSOD způsobený pouze driverem. Pokud se BSOD odvolává na driver, tak to bude v 99% případů vadný HW nebo driver antiviráku, který z principu musí být zalezlý hluboko v systému
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    ARIAEL: vidíš to, jde o office 2003 :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TEAPACK:
    1.) co rika event viewer ?
    2.) pokud nemuzes otestovat ramky zkus aspon prehodit moduly mezi sebou
    3.) nouzak a sfc /scannow
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Jinak, jako by na Widle fungovala instant karma - přistahování aktualizací mi to vyhodí BSOD a pokud se chci kouknout na vlastnosti PC, tak mi spadne explorer.exe - tušíte někdo co s tím, nebo je to na reinstal?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAINBOF: to ne, zatím mi stačily věci z notebooků - síťovky, wifiny, zvukovky a tam nebyl žádný extra problém a to ani na HP z roku 2002.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TEAPACK: tak na to zapomen. instaloval jsi nekdy driver na starej radeon ?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ARIAEL: nepsal jsem že MS píše drivery a už vůbec jsem nepsal, že by MS měl držet drivery pro linux,... jen jsem narážel na to, že dneska si stahuješ drivery primárně od MS a že pokud ti to jednou bude fungovat a za X let už ne - nebo jen po přechodu na nový OS - tak jsi nahraný a musíš se hodně snažit abys to znova rozchodil... v Linuxu oproti tomu napíšeš např. apt-get insall [ ], kam si napíšeš specifickej driver pro tvůj HW a světe div se, je úplně jedno na jakym kompu pracuješ, protože se ti to samo zkompiluje a funguje - samozřejmě za předpokladu, že ten driver někdy pro mainline linux existoval.

    A když už se MS staví do pozice "Všechno najdeš na WinUpdate" a to včetně driverů, tak proč, když potřebuješ rozšířit nějaký MS driver, tak to nejde? Viz virtuální sériák - na stejném stroji Win mají max Baud 128k, v Unixu máš 1M, jediné, o co jde, je přidat 5 kolonek navíc, ale widle to jednoduše neumí a lidi se po tom shání už Xlet a nic se s tím ještě nestalo. Možná proto, že virtuální sériák není kus HW, s kterým by výrobce mohl něco udělat, ale jen kus kódu dodaný s operačním systémem.

    a už jenom perličku k W10, které mají tak úžasnou funkci kolem tiskáren - "sami" se rozhodují, zda tvoje tiskárna není moc stará a pokud ano, tak na ní nic nevytiskneš, a jediný, co můžeš, je přečíst si hlášení o tom, že máš moc starou nepodporovanou tiskárnu a máš si jít koupit novou, ideálně takovou, která má na sobě nálepku "W10 copatible".... a ikdyž si nainstaluješ driver přímo od výrobce, tak máš stejně smůlu, protože tiskárna je asi na black listu...
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    RAINBOF: To vim, uz 4 roky jedu na macbooku. Ale ty problemy jsou jiny nejen charakterem ale i zavaznosti ;)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    RAINBOF: Jako ze tu neni cely oddeleni vyvojaru co se zblaznili do macu - no at si to uzijou:) Kdyz vidim jak jim to "svisti" a kolikrat denne jim to spadne tak se fakt dobre bavim :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    RAPAL: To je vec outlooku, ne OS. Predpokladam tedy ze tam nemas nejakou verzi starsi nez 2013....
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    TEAPACK: Ale MS ty drivery preci nepise.... Jen prebira to co mu doda vyrobce, maximalne na ne udela serii testu kompatibility a da tam digitalni podpis a umisti je do svy knihovny...
    Predtim jsi si musel vsechny drivery shanet od vyrobcu, ted je alespon minimalni zaklad uz v knihovne u MS....

    Sice netusim proc by MS mel nekde udrzovat stary drivery pro Linux. Tim spis ze sam zdrojaky preci proboha nema. K cemu by mu byly kdyz dostava zkompilovany produkt od vyrobce? Takze jestli chces zdrojaky tak si napis vyrobci. Urcite ti je da.

    A znovu pro ty zjevne zasekly - MS DRIVERY NEPISE.... Dostava je od vyrobce HW.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    jo a drivery často dodává výrobce nějakého čipu co je vevnitř a výrobce karty to jen trochu pokurví a přidá svoje logo. proto je těžké zdrojaky získat.
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    ahojte. nainstaloval jsem ve firmě na všechny počítače win 10 a všichni co používají outlook, maj tento pronlem- při zadávání adresy napíšu třeba dvě písmena ze jmé, otevře se adresář s příslušnými jmény, a po kliknutí na jméno namísto vložení příslušné mailové adresy zůstanou pouze ty dvě písmena.

    napadá někoho něco? případně moc díky!! :-)
    MICKK
    MICKK --- ---
    PETER_PAN: zrovna na sítích je krásně vidět co držení 40 let staré kompatibility způsobý, vymýšlení spousty obezliček aby to vůbec fungovalo
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DOTCOM: mylis se Mac má své problémy jen jiné než pc.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    RATTKIN: Ja ten driver nechci zadarmo. Ja chci aby existovala standartizovana platforma v ramci daneho OS ktera zarucuje ze driver bude chodit i za mnoho let. Neco na urovni USB 1.1 -- 2.0. Kritizovalo se to v dobe WIN95 a stejny problem je i dnes. Za tech mnoho let vyvoje to proste mohlo jit vyresit - dnes to nejsou pionyrske doby WIN NT 3.51 na kterych neslo to ci ono z WIN 95.

    ARIAEL: To ti verim. Reseni na ktere prechazeji firmy z meho oboru (organicka chemie a prislusejici/navazujici obory) je ta, ze ty veci jsou pripojeny vsechny pres sitovou kartu. Vsechno ma LAN konektor - tj. masina za 4M co je z 5ti segmentu. Kazdy segment ma LAN zastrcku - to vede do samostatneho SWITCHe a z toho do PC ktere ma 2 sitovky. Odejde PC, da se jine, novej system, nevadi (ten SW tam je jen evolucne solichanej ovladaci SW z 90. let a jde rozhodit napric platformami .. ta dnesni nadstavba musi mit jen podporu .NET 3+ tusim).

    Tohle je urcity reseni, ale nechces mi tvrdit ze vyvoj dopredu je to ze vsechno budou externi krabicky s LAN prvky.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ARIAEL: ty si děláš srandu, ale já přesně z jednoho malýho milovanýho XPčka posílám data do CNCčka a ty XPčka díky absenci internetu nabíhají stejně rychle jako w7 na poslední i5 =) sice k přenášení mám 512MB flashku, na kterou mají XP drivery, protože dnešní 8GB to jednoduše nevidí =)

    A co se týče driverů - tak proč to M$ nenechá někde viset, aby si to lidi mohli stáhnout, pokud to budou potřebovat - viz drivery k starým/atypickým wifi kartám pro linux =) - jenže to nikdy nepujde, jelikož od MS stahuješ rovnou binárky, tak to není možné spustit, protože se např. jádro trochu změnilo a zdroják, aby sis to znova zkompiloval sám, není a nebude.

    A s tou regulací asi souhlasím,,, ono je mnohem pohodlnější přejít z Widlí na linux, než donutit M$ aby vydal patch nějakého driveru, nebo ho rozšířil.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    PETER_PAN: p.s. a svyho casu jsem stavel svy vlastni karty do PC vcetne driveru - takze trosku neco o tom jak je to slozity vim. A fakt by jsem to dnes delat uz nechtel. Uz jen kvuli tomu jak jsou dany protokoly slozitejsi.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    RATTKIN: Jsi mi pripomel ze mam ruznych PCI-e zvukovek plny suplik.... Ruzne modely SB a podobny. Tam je to teprve labuzo s driverama. Tam je zazrak kdyz dana karta funguje jeste pristi rok:(
    Ale rozhodne by me nenapadlo tvrdit ze je to problem OS - je to jednoduse a stoprocentne problem vyrobce karty ktery na drivery kasle a samozrejme muj problem ze jsem ty karty koupil i kdyz jsem o problemu s drivery vedel. Proste i tak se mi to vyplatilo kvuli nektere specificke veci kterou ta karta umela.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    TEAPACK: No vyjimky se najdou vzdy. Ale pochybuju ze treba doma mas tiskarnu s LPT. Proste ta technika se obmenuje a je to spotrebak.
    Imho to neni treba z toho delat nejake drama ala "muj maly milovany XP"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam