ARIAEL: Tak to mi asi něco uniklo... v těchto dvou případech asi ani v jednom nemá vliv na vývoj toho, co potřebuje uživatel způsob placení, pokud o to není ani v jednom případě zájem ze strany developera.
To je podle mě třeba i případ Adobe - fakt neznám nikoho, kdo by toužil po sázení tiskovin na tabletu, ok neznám všechny lidi, ale tohle je zrovna vrcholně nepraktické a použiješ to max u zhýčkaných klientů na posunutí loga doleva, ne doprava, trochu dolů a teď ještě mnohem větší :) Místo toho mohli optimalizovat export do pdf, aby šlo z pdf taky něco vytáhnout, aby se korektně exportovala průhlednost, kterou vidíš v pracovním náhledu v programu atd. Nevím, kolik lidí potřebuje měnit úsměvy lidí na fotkách a jak často to používají - já jsem to zatím nepotřeboval ani jednou - přitom to byl obrovský hit, proč si konečně koupit Photoshop CC.
Naopak i u opensource softů někdy dobře funguje zpětná vazba a program dělá to, co očekáváš (napadá mě třeba Inkscape, který v porovnání s Illustratorem dokáže spoustu věcí na první dobrou tak, jak bys čekal, že se to má chovat - příklad - sjednocení dvou objektů - máš dva křivkové objekty a chceš z něho udělat jeden - v Inkscapu klik na 1 položku v nabídce Křivka - Sjednocení, naproti tomu Illustrator, kde provedeš totéž a dříve to tak i většinou fungovalo, jen občas mizely některé části, tak tento profesionální nástroj ti v CC verzi objekty jen zgrupuje - ale na to je přece jiná zkratka a jiná položka menu, sloučení už nefunguje, nebo jen někdy, ale za předem nejasných okolností. Zhoršilo se to podle mě po nástupu CC s předplatným na scénu.
Mj. strach z toho, co Adobe zase provede se nedávno objevilo v debatě kolem akvizice Allegorithmic (substance painter...) a zmiňoval se právě případ s Macromedií a Flashem (Dreamveawer, Fireworks) a tuším Mixamo, ale tam si nejsem jistý...
Osobně mi tedy verze placení za služby nepřijde úplně super, pokud si kupuji aplikaci a ne služby.