• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    BAT
    BAT --- ---
    TAJSO: Vsak ja taky nedelam v IT... teda, po pravde... myslel jsem ze jo, ale podle toho co rikas tak asi teda ne (kdyz rikas, ze bych si v tom IT s tema svyma Windows 7 neskrt).
    Proto asi taky nemam ty cervixikace tak jako ty.

    Jinak ne, nikdy jsem ani na vterinu neuvazoval nad tim, ze bych system od MS (a nejen) zkousel napred pouzivat tak jak je - vzdycky mi stacil jedinej pohled, casto uz behem instalace, a hned jsem vedel, ze budu muset ohybat az se budou vokna prohybat.

    Vis, to je takova prirozena vec, ze si clovek sve nastroje casto upravuje tak, aby mu co nejlepe vyhovovaly.
    Mozna to casem jeste pochopis, pouhych 20 let praxe na to asi nestaci, tak trpelivost mladiku.
    KOZZINA
    KOZZINA --- ---
    PES: A co konkretne nastavim pres tu domenovou politiku, co nenastavim lokalne ve workgroupe pres gpedit.msc?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PES: Ja myslim ze OS si nevybirame podle UI. Takze nesouhlasim ze ta alternativa MacOS k win je takto trivialni.

    Ja behem studii pouzival Linux a bavil me, ale pozdeji jsem uz nemel cas porad se v necem hrabat a ladit, takze jsem se vratil k Win. Apple byl pro me nedostupny a nejely mi tam hry. Dneska spise tihnu k Applu, prave z duvotu te bezudrzbovosti, ale u stolniho PC se nechci preucovat na jine aplikace. Alebrz priblizovani k logicnosti MacOS vitam.
    PES
    PES --- ---
    KOC256: Desítky let je něco určitým způsobem a pak to někdo "rozbije" aniž by tedy nechal možnost upravit do původního vzhledu...

    ...pokud bych to chtěl jako iOS a prakticky bez možnosti volby, tak si pořídím iOS.

    Win měly výhodu právě v té flexibilitě a univerzálnosti, kterou ovšem stále více a více likvidují (sám už věci co tvořím dělám tak, aby byly de-facto webové a tím pádem nepotřebovaly Win vůbec, aplikace jede na Linuxu anebo na Web serveru - nicméně klidně i lokálním - a prohlížeč už lze mít prakticky všude... ještě doladit WebUSB a WebSerial rozhraní prohlížečů i na mobilních zařízeních a ty Windows snad ani nebudu potřebovat ;-))
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PES: Ono je to vzdy o interpretaci a pochopeni UI/UX.
    To ze jsme 30 let zvykli mit na 4:3 monitoru start nekde v rohu, neznamena, ze u 27/32/… palcovem monitoru to je stale ergonomicke. A to ze M$ to pochopil asi o 35 let (hruby odhad) pozdeji nez Apple neznamena, ze to je spatne. Nikde se nic nerozbaluje, vse je pekne ve stredu, …

    A takto by se dalo komentovat spoustu tvych zpatecnickych interpretaci.

    Takze zkusme se spise zamyslet, zda to nedava smysl a proste sve archaicke zvyky zmenit.

    Nikdo nechce nekde neco tridit a hledat. Opet Apple to pochopil davno. Do windows hledani prislo nedavno. Start je archaismus a uz i jednou zmizel, jen uzivatele woken na to nebyli pripraveni a nedokazali se adaptovat.

    Jinak obecne souhlasim, ze v minulosti bylo spousty kroku kontroverznich a casto prave diky nepochopeni se neujaly. Ale tak nastesti v techto pripadech vyvojari ustoupili…
    PES
    PES --- ---
    TAJSO: s tímhle by se dalo dlouho polemizovat...

    ...zrovna ty "spravované" počítače jsou často velmi "ohnuté" - akorát že firemní správa a globální politiky a vůbec Enterprise nástroje pro správu Win umožňují sahat a nastavovat tolik a takových věcí, ke kterým se BAT nedostane ani náhodou při svém 'ohýbání'...

    V takové velké firmě se novinky moc nevedou, nejdřív se testuje (IT oddělení) a právě hledá co a jak BEZPEČNĚ upravit (často nástroji a prostředky samotného MS) a pak se teprve dělá Deployment...
    ...a díky GPO apod. se to pak již seká jak Baťa cvičky rovnou připravené...

    Navíc 'vyzkoušet jak to je' - to je právě to, čím MS prudí čím dál více uživatelů (uživatelů něco dělajících, neplést si s konzumenty, kterým stačí prohlížeč pro Internet anebo Windows jen jako zavaděč her), když jim totálně bourá ergonomii a efektivitu...

    Měl jsi léta kaskádové Start menu s roztříděnými aplikacemi dle kategorií a typu a nejčastěji používanými připnutými ještě extra? Nezájem - tady máš 'všechno na jedné hromadě' (ve stylu seznamu App v mobilech) a nauč se jména aplikací a vypisuj si je klávesnici jménem a třeba ti je Hledání nabídne. (W8... od té doby se nějak snaží vrátit staré Start menu aniž by museli přiznat, že ho vrátili - takže máme bastl)

    Měl jsi Pracovní plochu? Nezájem, tu máš Modern s jednou běžící App na obrazovce (W8 - naštěstí už ve W8.1 pochopili, že to byl nesmysl a vrátili takový bastl, ale s možností upřednostnit konvenční Plochu)

    Máš širokoúhlé monitory a dáváš si TaskBar na stranu? Nezájem. Od teď jen dole, milánku, ať je ten displej ještě užší... (W11)

    Tlačítko Start a ikony vlevo na stabilním místě lišty? Zapomeň, nám se zalíbilo opičit po iOS a tak BUM, tu máš kohouta, neustále plovoucí ikony, kde budeš muset stále věnovat pozornost tomu kam přesně chceš kliknout (W11 - naštěstí řev jak prosrali ergonomii je donutil alespoň vrátit volbu VLEVO, nicméně alespoň to zkusíme ve výchozím ti nacpat uprostřed)

    Kontextové menu souborů (pravý klik) je moc pohodlné? Však my ti ukážeme a nesmyslně do něj zavedeme "ořezanou" vrstvu, kde budeš muset klikat jednou navíc, aby se otevřelo původní kontextové menu. (W11 - naštěstí lze vypnout jednou uživatelsky přístupnou úpravou v Registrech, popř. aplikace přidávající si položky do kontext menu se přizpůsobily a opět si tam - některé - ty věci strčí i do toho prvního ořezaného menu, takže paradoxně se vrací k tomu, co prý chtěl MS tímhle zamezit jako v znepřehledňování toho kontextového menu).

    A tak by se dalo pokračovat dá a dál nejen v UI/UX, do které debilové hrabou stále více a stále častěji (je to vidět, produkují činnost, je to lehčí než něco skutečně dobrého navrhnout, naprogramovat a odladit)... a kdy nestíhají dodělat tohle, tak alespoň přemalují sady ikon (někdy na totálně nevýrazné, téměř jednobarevné, .takže opět ergonomie jde do kytek).

    A v pozadí navíc probíhá postupný tlak na to, aby všechno šlo do cloudu (takže W11 už prakticky bez MS Account jen s lokálním účtem ne), chceme Ti šmírovat všechna data a navíc je držet jako zajatce (kolik lidí si všimne, že OneDrive odtáhne všechny soubory z Plochy+Dokumenty+Obrázky do cloudu a na jejich místě nechá jen virtuální zástupce simulující ty složky a jejich obsah - kdo si půjde do menu zaškrtnout "Ponechat soubory na tomto zařízení", aby mu zůstaly všechny přístupné i off-line a i když se rozkamarádí s MS?) a hlavně chceme Tvoje peníze, milý uživateli, takže Window365 jako předplatné, aplikace jako předplatné (Office365)...
    ...a jsi náš, vše co máš, ať vyšumí (jak zpívala ta sekta v jedné epizodě Rychlé Roty ;-))

    (P.S.: Tohle není pro flame, tohle je bohužel REALITA!!!)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Mě do W11 tlačil syn. Chvilku jsem se vzpíral, ale to spíše tím, že jsem už konzervativní a nemám rád moc změn. Prostě měl jsem svůj W10, hezky zaběhnutý, vic než 2 roky bez přeinstalace (která tedy, upřímně, již byla žádoucí) a tak jsem si v klidu v prosinci vše připravil, zazálohoval (což není problém když mám v PC šest pevných disků a jeden systémový SSD. Prostor pro data tam vždy je dostatečný.)
    Nyní, s odstupem asi 3 týdnů po instalace W11 jsem rád, že jsem do toho šel.
    Samozřejmě by byla fajn i třeba čistá instalace W10, ale stejně člověk W11 pravděpodobně neuteče. A jak jsem konzervativní tak na druhou stranu mám rád nové věci.
    Součástí instalace W11 (a používám také Office Pro Plus 2021) je celá řada chytrých utilitek, takže jsem měl potřebu instalvat jen minimul aplikací třetích stran.
    Vím, i zde v klubu jsem se na něco už ptal a samozřejhmě občas padne odpověď že nové Windows stojí za prd. Na tohle já nedám. Zatím jsem si drobnosti ošetřil a systém využívám ke své spokojenosti. /Hraní si s tvorbou webu, s databázemi, MySQL i MS Access, prace s mapovými apikacemi, video, hudba atd .../
    Za mě W11 je velmi dobře odladěný systém a pokud mi něco nejde, je to skoro vždy mezi klávesnicí a židlí. Je mi 61 a s PC si "hraju" a částečně živím už nějakých 28 roků ..
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    BAT: To co píšeš jsou strašný nesmysly, a hlavně podle toho jak to píšeš tak moc nerozumíš tomu o čem mluvíš. Za 20let praxe v IT mám za sebou tisíce instalací a počítačů ve správě, od W98 všechny následující verze. Ty používáš W7 což je už celkem dlouho nepodporovaný systém a s tím by sis v IT už neškrtnul. A jestli ano tak je to typický příklad špatné služby a spalování peněz zákazníků na vymýšleí zbytečných, nestabilních a ve výsledku drahých řešení. Rozhodně ani po těch dvaceti letech a hromadě certifikací nemohu říct, že systému rozumím víc než vývojáři z MS. Bohužel. Proto taky tak jak píše Koc jsem vyléčený z "chytrých" kustomizací, protože prostě způsobují nečekané potíže. Valná většina těch kteří tu na widle nadávají jsou právě no potoričtí úpravci. A potom se diví že jim nejdou aktualizace (protože vývojář ten jejich ohejbák nevzal v potaz), ovladače (protože to samé), software (a opět to samé).
    V podstatě nehejtuju ty úpravy jako takové, každý může svůj čas spalovat jak chce, ale prostě pak nemluv o nějaké stabilitě, kvalitě systému a podobně. Protože ten systém neznáš a první co děláš je že ho rozbiješ a dál se to pak už jen nabaluje.
    Uvažoval jsi o tom, že bys otestoval systém tak jak je než ho začneš ohýbat?
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    BAT: je to skoro jedno, srát tě budou desítky i jedenáctky :)
    JINX
    JINX --- ---
    KOC256: Je to svým způsobem prokrastinace to nepopírám :-(
    BAT
    BAT --- ---
    KOC256: Chapu, a neni to nic spatnyho. Tim lip, kdyz se s tim nemusis zaobirat.
    Ale ani pro me to neni zadna tragedie, kdyz to udelam jednou za ~10 let.

    A ty ruzny zpravy a povery o tom jak Windows 11 smirujou a posilaji soukroma data uzivatelu do MS, kterej je pak prodava dalsim stranam co si je jeste nestihli koupit od Google, v tom je nejaky zrnko pravdy, nebo to zas lidi prehanej?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BAT: Ja bych si dal 11, pokud nemas duvod si to nedavat. Zminene nekompatibility SW nebo ovladacu.

    Jinak k te zivotni fylozofii… ja chci travit u PC minimum casu, tedy sam sobe si nehazu klacky pod nohy.
    BAT
    BAT --- ---
    JINX: Pro me, jediny "WM" co na Windows potrebuju, je Total Commander :)
    BAT
    BAT --- ---
    KOC256: To uz je takova moje zivotni filozofie. Na mem systemu zkratka nesmi bezet nic, co neni opravdu nutne pro dalsi SW, nebo pro me vlastni pohodli.
    Zakladni pravidlo 1 zni: cim min kodu, tim min chyb.
    To plati obecne, pro kod co se nacita do pameti, pro kod co jen existuje na disku, a samozrejme kdyz se kod pise.
    Toto pravidlo se dovoluje porusit jen pokud by melo za nasledek kod spatne srozumitelny (coz v teto situaci neplati) :)
    A neladim to "porad", tohle udelam jednou po instalaci OS, a pak na to leta neni duvod sahnout (s vyjmkou obcasneho promazani nove objevivsiho se balastu jak se ten system pouziva).

    Ale tohle tema nemusime resit - hlavne ze to je porad i u 10/11 mozny do nejake znacne miry.

    Spis bych chtel slyset duvody, proc bych si mel vybrat 10 nebo 11, a naopak proc bych si nemel vybrat 10 nebo 11.
    To by mi fakt pomohlo ted pri rozhodovani.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    JINX: A realny prinos? 0
    JINX
    JINX --- ---
    KOC256: Mě je 30 a ladim si OS neustále. Když mi bylo 16 tak byly moderní patche do kernelu pro Gentoo pro zlepšení performance desktopu. A pak různé window managery a jejich nekonečna konfigurace. Na win byl kdysi nějaký alternativní WM který vypadal jako FluxBox akorát mi to moc dobre nefungovalo. Díky WSL se windows daji zase pekne konfigurovat :-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    To bylo modni kdyz mi bylo tak 16 roku. A chtel jsem se citit strasne IN, ze si ladim wokna. Pak me to preslo a jsem mnohem stastnejsi :-)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Ne není... To je i advanced users naprosto zbytečný vrtání se do věcí které většinou způsobí další navazujici problémy... Zvlášť proto že hromada lidí neví dost na to aby věděla co všechno a jak spolu "mluví"...

    A přínos většinou žádnej...

    Reálné stačí odinstalovat trochu bloatwaru (na to je hromada pre-made skriptu) a možná přenastavit update...

    Větší vrtání do W10 a asi i W11 je spíš na škodu
    PES
    PES --- ---
    KOC256: To nejsou žádné "kejkle", ale velmi civilizované doladění výchozích nastavení ;-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BAT: Ale proc bys to delal? Vsechno funguje a pak jen na to navalujes retezici se problemy. To neni zadny Linix, abys tam porad musel neco ladit. Jako nikdo ti to nezakaze, ale je to mysleni minuleho stoleti. Ja proste jen nainstaluji a funguji. Nechci travit cas nejakym nesmyslnym hrabanim se v kdo vi cem…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam