• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KETHAMINA: aha, v tom případě nechápu celé "já tam jen vidím paralelu z info skt", promiň
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    SEBIEN: skt liberec je středisko kde Chvála s trapkovou mimo jiné pracují, léči, školí a pořádají koference.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    myslím to má bejt správně "stk" - tzn. státní technická kontrola.. je to překlep
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KETHAMINA: asi nerozumím, co je "info skt"
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    KATIA: celkem by mě ty články (a nejen tvoje) zajímaly. Můžeš prosím tě sem nebo do pošty nahodit nějaký odkaz? díky
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    SEBIEN: já tam jen vidím paralelu z info skt.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KETHAMINA: a jaké jiné faktory v těch rodinách hrály roli? jaké děti přišly z tradiční rodin - neměly zase jiné problémy? když už tedy je potřeba hledat kauzalitu, tam kde podle mě není. ... faktorů, které hrají roli je hodně a I KDYBY to bylo tak, že z rodin s méně tradičními vztahy m/ž je více G-L, tak NO A CO?? tak jak to podáváš, to vyznívá, že je to nějak špatně, že to vyznívá v neprospěch těch netradičních rodin, ale není to náhodou dobře? že ty děti mohou být tím kým chtějí být ve větší míře a nemusí svoje preference potlačovat?

    jinak zde: http://zpravy.idnes.cz/deti-s-dabelskym-venem-z-neuplnych-rodin-fd8-/kavarna.aspx?c=A080425_133947_kavarna_jba

    co se týče holistického přístupu tělo - duše, východ - západ, nemůžu než souhlasit, což ovšem neznamená, že je mi sympatická zrovna jejich interpretace.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KETHAMINA: hm, já znám lidi, kteří měli podivné rodinné zázemí, zvláštně nastavené m/ž role a jsou z nich heterosexuálně žijící lidé s poměrně funkčníma vlastníma rodinama. Netroufla bych si dělat přímou příčinnou souvislost mezi výchozíma podmínkama a následnou orientací.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    KATIA: co jsem měla možnost číst a slyšet online na webu rozhlasu nebo konferencich,tak o matkach samozivitelkach jsem nic neobvyklého od nich neslyšela.

    Co se týče g/l vztahů, transsexualu atp.s takovou cílovou skupinou v práci nejsem v kontaktu, ale v rámci osobních vztahů ano a jejich rodinné zázemí znám. Často jde o rodiny s nevyhranenymi m/z rolemi a to ve více generacích. Zpretrhane vazby a izolovane vyrůstající členy.

    U každé teorie mi něco nesedne, osobně s Chválou a Trapkovou sympatizuji, vidím důvod v integraci východní filosofie i z hlediska lékařské léčby různých chronických onemocní.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: ok.. lásku a mír, cvhála trapkovi i tobě
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: ne
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: a ty jsi máma samoživitelka?
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: začali jsme u rolí muže a ženy a tam jsou podle mě velmi normativní, ostatně o tom svědčí, že šáhli i po tom yinyangu, jak do hloubky mají zvládnuté východní filozofie soudit nehodlám. v minulosti se také poměrně netolerantně vyjadřovali třeba o matkách samoživitelkách nebo g/l rodinách.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: nevím proč pořád mluvíš o normách.. nabízí jinej pohled.. prolínání východní filozofie se západní kulturou je docela přirozeným a pro mě obohacujícím jevem
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: ano, vnímám je jako někoho, kdo v české terapii tyto normy akcentuje, ač se často brání této interpretaci. mimo jiné mě k tomutu názoru vedou i jejich reakce na (nejen) moje publikované texty ;-)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: myslím je vnímáš příliš rigorózně.. a je asi namístě ptát se proč.. myslím spíš z tvé strany zaznívají výrazy jako "norma", "odsouzení", "správný" - nezlobím se na tebe ;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: tím, že se domnívají, že ví,co je přirozenost, stanovují normu, která nemusí být nutně "správná", všemi sdílená a pro všechny funkční. tvému světonázoru třeba vyhovuje a líbí se ti návrat ke kořenům, proč ne. mně to nevyhovuje vůbec a hledám přístupy, které neodsuzují to, že to tak někdo má ani to, že to tak někdo nemá. nikomu "nevyhrožují", že když bude muž doma uklízet, tak nebude ten správný sameček. úsměvné zkratky, to se na mě nezlob. nic proti tradičnímu rozdělení rolí, k tomu mám respekt, pokud lidem vyhovuje a znamená pro ně pohodu ve vztahu, ale tohle jsou pro mě laciné argumenty a od tohoto dua jich podle mě zaznívá přespříliš...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: mně přijde, že spíš reflektují co se týče rodiny přirozenost.. role muže a ženy, které se nyní - tak to vnímám - docela dost prolínají.. muži lítaj po bytě s mopem, jsou na mateřský, mohou přestávat být pro partnerku sexuálním objektem a naopak.. myslím je rozdíl mezi normou a tím, co je člověku přirozené, z čeho vzešel.. a mnohdy může být úzdrava právě jakýmsi návratem k přirozenosti
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: co člověk to přístup, mně přijde, že systemika má dost možností, omezenou ji vnímám v tom, že je podle mě zaměřená dost verbálně, reflexibně a to prostě každý nemusí zvládat, jak píšeš, a navíc lidi, co jsou chytří, se mohou lépe vykrucovat ;-)
    chvála s trapkovou mi v mnoha v ohledech vadí, na mě jsou velmi silně normativní, stanovují, jak by věci měli mít a to já nemám ráda.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    a jak do toho ještě zapletli jin a jang, to se mi moc líbilo.. máš problém s partnerem? jdi si pokecat s dědečkem jak to mě on s babičkou a tak.. maj dobrý nápady.. je to chytrý.. se myslím některý rodinný záležitosti přelívaj z generace na generaci jako nějaký prokletí.. u nás v rodině je velký téma magie..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: mně přijde systemika trocha limitovaná.. že jako ta rodina, pokud teda se pracuje s rodinou, musí mít trocha v hlavě, aby to pobrala tu terapii.. ale stejně to není můj šálek čaje.. jedinec ovlivňuje systém a systém jedince.. to už je mi bližší chvála a trapková se svojí sociální dělohou ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam