• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    LOJZA: já nevím, jaký z nich mám mít pocit. Moc je neznám, jednou jsem se s nimi bavil, četl jsem nějaké články, a do knížky jsem jenom nahlížel. Reaguju akorát na to málo, co o nich vím. Netroufám si hodnotit jejich práci s klienty (z toho mála, co jsem viděl na videu mi nicméně přišla velmi přirozená a uvolněná) a užitečnost jejich teorií. Jediný, nad čím jsem se pozastavoval je to, co se tady řešilo a to je veřejné prohlášení, který může působit normativně a které chtě nechtě, má větší dopad, protože je to prohlášení respektovaných odborníků.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    SHAMANICO, KATIA: já z nich tak kategorický pocit nemám... Pravda, četl jsem jen jejich "sociální dělohu", tedy Rodinnou terapii psychosomatických poruch, a viděl jsem je teď v červnu na přednášce, kterou měli na Pražské psychoterapeutické fakultě. Spousta věcí, které říkají, ve mně rezonuje a dává mi dohromady pár dílků z celé té bohaté psychoterapeutické mozaiky. Knížka je psaná v poměrně pokorném tónu - na začátku explicitně upozorňují na to (volně parafrázováno), že je to jejich pocit, odkoukání z dlouholeté praxe, přesvědčení, založené spíš na zkušenosti, než na exaktních průzkumech či vědecky ověřitelných faktech. A tak, jak to pozoruji kolem sebe, musím jim v mnoha případech dát za pravdu. A v mnoha taky ne... Že si jejich teorie mohou lidi přebrat problematicky, o tom bych spíš pochyboval. Možná jsem naivní a odhaduji to špatně, ale tipoval bych ta jejich knížka nepřiláká tolik neodborné veřejnosti (odradí zkrátka cenou, složitým názvem...). A ti, co mají s tímhle oborem nějakou zkušenost, si to snad dokážou přebrat s rozumnou mírou kritického nadhledu...
    KATIA
    KATIA --- ---
    SHAMANICO: souhlasím. já se neodvažuju hodnotit jejich praxi, nemám k tomu zdroje a ani kompetence, ale reaguju nějak na jejich veřejný prohlášení, spíš pro veřejnost, než pro odbornou komunitu, protože tam jsou prostě věci, u kterých si myslím, že si je lidi mohou přebrat dost problematicky...
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    KATIA: jo, smysl to nějak dává. Nějaký emaily se ke mně taky nedávno dostaly, ale příliš jsme se tím tehdy nezabýval. Na celý věci mi přijde právě zajímavý ta jejich role, kterou nevím, jestli nějak reflektují. To, že je kultura nějak nastavená a znamená to třeba těžší podmínky pro některý lidi je jedna věc. Ale že tu kulturní tradici/diskurz (kdo si co chce dosadit) reprodukují a povyšují na vědeckou pravdu, ze své role "expertů", je věc druhá a je možný, že se tím právě podílejí nevědomky na vytváření některých stereotypů. Na druhou stranu až tolik o jejich praxi nevím. Byl jsem jednou na jejich přednášce a viděl jejich video s konzultací, který mi přišlo ok.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    FONTAIN: proč by to nešlo?
    KATIA
    KATIA --- ---
    SHAMANICO: diskuse proběhla v nějakých článcích zde: http://psychoterapie.fss.muni.cz/

    je to už poněkud starší záležitost, tak 3 - 4 roky, pokud vím, tak se k tomu nějak nevyjádřili, jenom mně celkem nedávno někdo přeposlal mail mail, kde se teda pan chvála, kde se jaksi míjí s tím, o čem zazněla kritika. v kostce - oni propagují určitý model rozdělení rolí muž a žena, jsou lidé, kteří je kritizují a říkají, že jsou i jiné modely a jsou ok, oni všechny lidi, zastávající pluralitu, ale obviňují, že propagují stejnost mužů a žen, kterou vyvracejí reprodukčními odlišnostmi, ty však nikdo nepopírá, jenom se vede diskuse o těch sociálních, psychologických aj rolích... ... dává to smysl? ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN: klik na mojí ikonku, nechat hledat příspevky a pak to zúžit na na ty, které obsahují sharesend.com
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: ty jo a jak s eto dělá?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN: buď sem, nebo do psychologické poradny, nebo někam jsem házela odkaz na sharesend.com , tak to dofiltruj.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    NARVAH: to nende ?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    FONTAIN: co to je?

    Eric Berne-Jak si lidé hrají.pdf | Ulož.to
    http://www.ulozto.cz/x6hD3rW/eric-berne-jak-si-lide-hraji-pdf
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    Ahoj nemáte někdo něco v pdf ohledně tranakční analzy? Děkuju
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    SEBIEN: Reagovala jsem na "netolerantni vyjadrovani k g/l vztahům"

    Normativni přístupy mi nevadí, neberu je ad aburdum a teorie od Ch- t mi do realnych rodinných systému sedí. Proto jsem jmenovala ty g/l rodiny, co znám.

    Neabsolvovala jsem u nich výcvik, tak to co vím považuji za principy, tady v konkrétních rodinách vidím podobne skutečnosti jaké popisuje Skt.

    Nechtěla jsem to vztáhnout jen na ch-t, jelikož tam pracují další terapeuti a už si nepamatuju kdo info publikoval.

    Myslím si, že všude jsou výjimky a že pár lidí z nefunkčních rodin je úspěšných a obráceně pro mne funguje i na ostatních vzorech. V nefunkční rodině si dítě "adoptuje" sousedku, žena partnera za mámu,tátu a projde vsemi fazemi soc.dělohy.

    Nesnažím se sdělovat univerzální pravdu, což mi přijde, že Skt taky ne -imho jen popisují nasbirane kazuistiky a poukazují na jednotící prvky.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    taky se musím omluvit, nebyl to překlep. promiň
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KETHAMINA: aha, v tom případě nechápu celé "já tam jen vidím paralelu z info skt", promiň
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    SEBIEN: skt liberec je středisko kde Chvála s trapkovou mimo jiné pracují, léči, školí a pořádají koference.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    myslím to má bejt správně "stk" - tzn. státní technická kontrola.. je to překlep
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KETHAMINA: asi nerozumím, co je "info skt"
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    KATIA: celkem by mě ty články (a nejen tvoje) zajímaly. Můžeš prosím tě sem nebo do pošty nahodit nějaký odkaz? díky
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    SEBIEN: já tam jen vidím paralelu z info skt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam