• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    TBC
    TBC --- ---
    MUZA: no otazka tady je. jakou mas duveru v ostatni lidi, vztahy obecne? nebo si sazis vyhradne na sebe?
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    NI_: obrat se na poradnu nebo detskeho psychologa, jsou jiste online poradny. To je velmi zesiroka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ESFX
    ESFX --- ---
    Jaké máte zkušenosti s abreaktivním chováním při terapii s erudovaným terapeutem?Jedná se mi o prožitek při tak soucitné empatii, že může být na místě pláč na obou stranách. Pokud se stane propuknutí smíchu s pláčem s mírnými křeči např. viditelné ohýbání malíčku nebo skryté lehce bolestivé ve svalech, současně mohou být i mdloby, jedná se o typ "euforie" nebo "hysterie"?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TADEAS: nou, why did you linked this?! :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARJEEL: a nez je stabilizovan tak i po smrti .)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IOM_NUKSO: mozek je plasticky cely zivot, zmena je mozna vzdy :)
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    IOM_NUKSO: Hele řek bych, že je pro většinu asi lepší vědět, co už jsi absolvovala a kam jsi došla, akorát bude chtít spíš slyšet jaký ty si z toho měla pocity a ne nějakej výčet diagnóz/ škatulek, který ti dali jiní nebo ty sama (to je zvlášť moje specialita). Když to budeš vyprávět, tak už si tě asi terapeut usměrní, aby ses vrátila k sobě a tak.
    Já teď zase řešim, jestli se mnou terapeutka nesdíli moc svoje pocity - odchází totiž z toho zařízení, kde jsme se seznámili (Ondřejov) a ne zcela v dobrym. Jakože mi to nějak nevadí, pač díky tomu v ní vidim taky člověka, ale zase si řikám, na kolik je to profesionální - jakože takovej ten trochu "jsme kamarádi" přístup. Zase myslim, že se mi s ní pracuje dobře a souhlasila, že se mnou zkusí terapie při procházce venku, což mi přijde zajímavý a já osobně se i víc uvolnim
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: obavam se, jestli uz nejsem moc stara na prekonfiguraci, ale diky za podnet. Ja uz jednu transformativni terapii mela, znovu jsem se narodila, hodne zasadnich veci v zivote zmenila a tehdy jsem prave nerekla terapeutovi z minulosti nic, vecsinu vsak pochopil sam uz tak prvnim, druhem sezeni. Ale to byl opravdu vydareny terapeut i vztah mezi nama. Bohuzel po par letech jsem vhupsla zpatky do svych propadu.
    Nova terapeutka se dle mne zameruje na trochu jinou klientelu (ale dostala jsem se k ni retezem referenci, tak zkousim) a obavam se, ze by me s dg.schizofrenie poslala do haje. Uz by nebyla prvni. Avsak ja nechci k nekomu, kdo se na to zameruje a bude ke mne pristupovat jako k negramotnymu a nesvepravnemu. Na druhe strane kdyz tu schizu vynecham a zatim jsem ji rekla jen, ze nejvetsi problem mam se strachem, tak je otazka jakze dlouho bude trvat nez pochopi tu komplexnost za tim..
    Nechci tady moc flameovat..asi proste zkusim par sezeni a uvidim..
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    IOM_NUKSO: Jako terapeut bych te o tom nechal mluvit, kdybys o tom chtela mluvit, obzvlaste ze zacatku a to hlavne proto, abys mohla rict co potrebujes a take nemela pocit ze me tve problemy nezajimaji.. a, ano, taky samozrejme i abych mel par informaci, ale to je vedlejsi, to dulezite z tveho zivota bys mi rekla i kdybychom se bavili soucasnosti a vyhledu do budoucna ... ale ze bych potreboval pro praci na necem aktualnim jako na reseni orientovany terapeut vedet do podrobna tvou minulost, celou historii, to zase ne. Naopak mam par duvodu, proc bych te pozdeji u vraceni se k minulosti a celemu tomu pribehu zastavoval a ty popisy, ktere si uz taky mozna leta (nejen v terapii) opakujes te dal opakovat nenechal... abychom spolu mohli vytvaret novy pribeh tveho zivota.

    Kdybych byl hlubinný terapeut, tak se ale bez toho detailniho historickeho popisu asi neobejdeme...

    A jeste jeden podnet ti k tomu muzu dat- jestli jsi to doted v terapii pracovala jednou z tech variant (at uz mluvit o tom, nebo naopak bez popisu minulosti) a moc to nikam nevedlo, mozná by stálo za to zkusit ted ten druhy zpusob - delat to jinak nez v minule terapii.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    IOM_NUKSO: tak když to řekneš tak ušetříš terapeutovi a sobě nějaký čas ne? a případně na nějakých zmíněných věcech může stavět. ale beru to jen z laického pohledu klienta.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    WOTAR: je mozne, ze by to ta terapeutka nechala na mne, jeslti chci o tom mluvit nebo ne.. nebo by mozna uprednostnila to vedet, kdybych o tom uz zacala.. Jenomze v tomhle je pro mne ta prace s lidma, psychoterapie specielne, cerna skrinka. Mam pocit, ze tam neplati pravidlo, ktere plati v oborech, na ktere jsem spise zvykla, a to sice ze vsechny data jsou bud ke prospechu nebo je jedno, ze je mame.
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    IOM_NUKSO: Se ho na to nejlépe zeptej ne ? Pokud je pro jeho přístup lepší mít obrázek hned ze začátku, tak můžeš vyprávět a pokud bude chtít mít nejdřív nějaký vlastní dojem, můžete pokračovat "na čisto" a pak se k tomu dostanete. Ale fakt bych se ho zeptal, co je výhodnější pro jeho způsob práce
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: vida, na to jsem zapomnel, pritom je tam ten text dyl... i ty dalsi clanky stoji za to.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    IOM_NUKSO: myslím, že pomůže.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Mam dlouhe leta psychicke potize pomerne pestreho charakteru a jiz asi 5 let i nejakou diagnozu. Je lepsi toto novemu terapeutovi sdelit nebo tu historii seknout a zacit "tady a ted"? Samozrejme jsem zminila, ze jsem jiz v terapii byla a ze moje potize trvaji leta, ale nijak bliz nespecifikovala. Zajima me, jestli terapeutovi pomuze nebo nepomuze liceni telenovely.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a Pesso a přenos. A dokonce přeložený do češtiny.

    PŘENOS A PROTIPŘENOS JAKO DŮLEŽITÝ NÁSTROJ V PBSP
    http://www.pbsp.cz/texty/txtprq2.htm
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: super, dík a dokonce to maj jako e-knihu. A letmé googlení praví, že antlicky píšící narativci se pojmu taky nebojí, byť zatím netuším jak to myslí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: kdyz oba ta psychodynamika ma prenos v zakladu ze sve podstaty... mno co treba biosynteza - vybor z textu (vyslo v grade, v poradi druhy vybor). Je to dokonce v cz a v prvnich nekolika deseti strankach je to hezky rozepsane... vrstvy prenosu, projekce x realny vztah atd.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: ale já nepotřebuju vysvětlit pojmy, já se ptám, jestli s tím princípem, který je dost obecná pracuje i někdo jinej. Samozřejmě že behavioristi něco takového musí ingorovovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam