• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    MUZA
    MUZA --- ---
    Parkrat js v minulosti mela potrebu psychoterapie... velkym problemem byla (je) skutecnost, ze z moji strany, jsem terapeuta bud ihned, nebo pozdeji vnimala jako nekoho, kdo ma stejne/podobne problemy jako ja... Tj nebyl pro me autoritou, cokoliv rekl mi prislo, jako zcela bezne znama poucka, teze, zpetna vazba... Mela js pocit, ze mam nad nim navrch, ze mi nerika ani nic objevneho, noveho, nic co by me posouvalo k reseni meho problemu... Co si o tom myslite? Nevim tedy, jestli jsem se vyjadrila dostatecne popisne...

    Vzdy jsem nakonec opoustela terapii s dojmem, ze jsem vlastne silnejsi, nez js si myslela, a ze si svoje problemy umim vyresit sama... Cele mi to prislo zvlastni... Porad premyslim nad tim, jestli js mela jen smulu, nebo... Nevim... Budu rada za nazory...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Přišlo mailem... (kdyby se chtěl někdo nějak podílet na snaze ten pozměňovák zrušit, tak se mi ozvěte do pošty a propojím)

    bwhahaha


    "...Právě finišuje novelizace zákona 96/2004, píšu protože proběhl pokus (pozměňovací návrh) přidat do zákona další tři profese. Je to behavorální analytik, jeho asistent a technik. Behaviorální technici o sobě tvrdí že nemají nic společného s psychoterapií, nicméně se imho jedná o takovou okrajovou kognitivně-bahaviorální terapeutickou sektu, co hrozí uzmout pro sebe velký prostor terapie, tím,že ji přejmenuje na něco jiného. My možná máme odbornost, ale oni umějí lobing.

    Tady je sněmovní tisk k novele zákona č. 96/2004 Sb:
    http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&T=880

    Návrh prošel obecnou i podrobnou rozpravou v druhém čtení, další projednávání možné od 15. 3. 2017, po 31. 3. 2017 se nepřihlédne k námitce proti projednávání.

    Cituju to hlavní z pozměňovacích návrhů:
    "§ 21c
    Odborná způsobilost k výkonu povolání behaviorálního analytika
    (1) Odborná způsobilost k výkonu povolání behaviorálního analytika se získává absolvováním akreditovaného magisterského studia v oblasti vzdělávání, psychologie nebo neučitelská pedagogika a akreditovaného kvalifikačního kurzu behaviorální analytik.

    (2) Za výkon povolání behaviorálního analytika se považuje činnost v rámci diagnostické a léčebné péče v oboru behaviorální analýzy.“.
    ......
    .......
    ..
    § 29 Odborná způsobilost k výkonu povolání asistent behaviorálního analytika
    (1) Odborná způsobilost k výkonu povolání asistenta behaviorálního analytika se získává absolvováním akreditovaného bakalářského studia v oblasti vzdělávání, psychologie nebo neučitelská pedagogika a akreditovaného kvalifikačního kurzu asistent behaviorálního analytika.
    (2) Za výkon povolání asistenta behaviorálního analytika se považuje činnost v rámci diagnostické a léčebné péče v oboru behaviorální analýzy pod odborným dohledem behaviorálního analytika.“
    ...
    ....
    ..
    § 29a Odborná způsobilost k výkonu povolání behaviorálního technika
    (1) Odborná způsobilost k výkonu povolání behaviorálního technika se získává absolvováním akreditovaného kvalifikačního kurzu behaviorální technik po získání úplného středního vzdělání nebo úplného středního odborného vzdělání.
    (2) Za výkon povolání asistenta behaviorálního technika se považuje činnost v rámci léčebné péče v oboru behaviorální analýzy pod odborným dohledem behaviorálního analytika nebo asistenta behaviorálního analytika.“


    Jestli tomu dobře rozumím, jsou na zvrácení stavu 2 týdny.

    A tady něco o behaviorální analýze, dle slov jejich zastánců:
    Certifikace ABA | ČESKÁ ODBORNÁ SPOLEČNOST APLIKOVANÉ BEHAVIORÁLNÍ ANALÝZY
    http://csaba.cz/certifikace/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ASIG: nejcasteji resi deprese a uzkosti. Ale to jsou "jen" symptomy, vrchni slupka cibule pod kterou je dalsi vrstva, casto hodne individualni skladba ruznych casti zivota.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ASIG: stejny clovek se stejnym problemem by u ruzne sluzby mohl byt v takovem typu statistiky o jake uvazujes zapocitan zcela rozdilne (treba: zarlivost v partnerske poradne a tentyz klient se stejnym problemem u hlubineho terapeuta.. jeden bude treba oznacen jako partnersky problem a ten druhy si s zapsanim do statistiky pocka a problem ktery do ni nakonec zapise bude nariklad trauma z detstvi, ke kteremu se v terapii dopracuji.) nebo v ramci jedne sluzby je bezne, ze klient prijde s nejakym problemem, ale po pul hodine (nebo po peti) najednou resi neco uplne jineho. mel by tam byt dvakrat? nebo jen s tim co je dulezitejsi? a co je? ... a kde takova data sbirat... a jak je davat dohromady od natolik rozdilnych sluzeb a pristupu...?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ASIG: otevri si nejakou ucebnici ci odbornou knihu o pomoci lidem, krizove intervenci, poradenske psychologii.. to na co se ptas najdes v obsahu jako podkapitoly tak pulky knihy ktera bude o tech okruzich.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ASIG: a jestli chces skatulky, temata, tak mas treba diagnozy a nekdy k nim i statistiky nemocnosti... ale jak jsem psal nize.. to je zase jen vycet z podskupiny zdravotnictvi, psychiatrie a klinicke psychologie, ale uz tam nebude vetsina problemu treba z rodinych poraden..
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ASIG: tak si nad tim pouvazuj a snad na ty duvody proc to nejde kvantifikovat prijdes. imho nejvetsi problem je v tom, ze to ches zobecnit napric sluzbami, pro coz asi nejsou data. Kdyz polozis tvuj dotaz na lince bezpeci, reknou ti neprekvapive, ze je nejvice kontaktuji deti, kdyz se zeptas poradny pro obeti domaciho nasili, reknou ti, ze je kontaktuiji prevazne lidi s problemy s domacim nasilim... klinicky psycholog v Ostravě ma jinou skladbu pacientu a jejich problemu, nez v Praze a v Moste to bude zase jneco jineho... ale to jsou jen dva faktory z mnoha...
    ASIG
    ASIG --- ---
    DARJEEL:
    MORPHLER:

    No předpokládal jsem, že lze říct něco ve smyslu: "Lidé, kteří vyhledávají, nebo uvažují o vyhledání odborné psychologické/psychoterapeutické pomoci, nejčastěji přichází s takovým a takovým tématem/příběhem/životní situací."

    Pokud se to takhle říci nedá, pak by mě zajímala věta: "Témata/příběhy/životní situace, s kterými lidé vyhledávají, nebo uvažují o vyhledání odborné psychologické/psychoterapeutické pomoci nelze ani pracovně rozdělit do jakýchkoli "škatulek" a i kdyby to šlo, nelze to kvantifikovat z takového a takového důvodu."

    Nejsem si jist, zda jsem srozumitelný, ale tohle vlastně jsou věci, o které mi jde.

    Díky za interakci.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ASIG: delam psychoterapii a KI a tvuj dotaz mi prijde nezodpoveditelny, i kdyby ses dostal/a k nasim statistikam... coz se asi moc nedostanes..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ASIG: rika se tomu first-world problems a je toho plny katalog ikea... pripadne modni casopisy
    (Pokus o vtip).

    Nebo vic specifikuj co chces, pojem "resi" muze skryvat cokoliv...
    ASIG
    ASIG --- ---
    ASIG: Nikdo mi zatím nedal odpověď nebo tip. Ptám se na nějaké tabu, nebo je to neuchopitelné, nebo...?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PAVLINKA: děkuji
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Zdravím, pro jednu paní, která si v současné době nemůže dovolit platit za terapeuta, sháním kontakt na psychologa z Prahy, který má smlouvu s pojišťovnami. Paní má za sebou těžší psychické onemocnění, nevím ovšem přesně jaké povahy.
    ESTEL
    ESTEL --- ---
    ZOEL: Přijde mi až úsměvné, jak se mi během čtení tohoto Tvého textu proměnil obraz Tvé terapie a Tvého terapeuta - z potenciálně ohrožující situace a chlápka, co by nejspíš zasloužil "nakopat prdel a přijít o licenci" v obraz dvou lidí, kteří se snaží chápat sebe, druhého, proces, který mezi nimi běží, lidí, kteří mají odvahu snášet vlastní nejistotu a "nehrát", být otevření, poctiví a upřímní v komunikaci.

    Máš pravdu v tom, že teprve čas ukáže, kam se to vyvine... Možná časem dojdeš k tomu, že je lepší odejít, možná ne. Ale přijde mi, že tam, kde je ochota k pravdivosti a odvaha vynášet věci na světlo, je celkem slušná šance, že to s duší nedopadne tak zle :o) Tak držím palce, ať vám tahle kvalita v terapii vydrží.

    A za odkaz na článek moc děkuju!! :o) Pročítám ho a líbí se mi moc :o)
    ZOEL
    ZOEL --- ---
    ESTEL: Ještě by se slušelo uvést zdroj mojí citace: http://www.therapyvlado.com/...su-v-koncepcich-carla-gustava-junga-edwarda-edingera-a-roberta-moora/ Výborný článek, alespoň mně jako laikovi pomohl pochopit hodně věcí.
    ZOEL
    ZOEL --- ---
    ESTEL: Díky za Tvůj pohled. Máš zřejmě pravdu, k tomu přehrání minulých traumat došlo pravděpodobně nevědomě na obou stranách.

    Ještě k tomu "slepýmu místu" u terapeuta, jak píšeš...traumatem mýho terapeuta je nedostatek sebepřijetí, proto je na terapii se mnou závislý. Projevuje se to například jeho strachem z toho, že i kdyby si se mnou něco začal, tak bych ho dřív nebo později odmítla. Sám řekl, že prochází vnitřní proměnou v rámci mojí terapie. A tím, že mi sdělil, že je na mě závislý, mi chtěl dát pocit, že pro jednou jsem to já, kdo nestojí v podřízenym postavení jako tomu bylo obvykle v minulosti, kdy jsem tou závislou byla právě já. Takže tím sledoval do jistý míry léčivý účinek, nehodnotila bych tenhle jeho výrok úplně jako selhání.

    Na základě toho citovanýho článku jsem mu řekla, že by měl nést odpovědnost za svoje chování, kdy porušil etický předpisy a pak mi zas vzal veškerou naději. Když jsem mu popsala svoje trápení poté, co kategoricky odmítl možný reálný vztah se mnou, tak řekl, že ho to mrzí. To mi, myslím, pomohlo.

    Sama pořád nevím, jestli můj terapeut terapii zvládá anebo ne...to ukáže čas. Snad bez neblahých následků na mou duši.
    ESTEL
    ESTEL --- ---
    ZOEL: Ještě se chci vrátit k tomu citátu od Junga. Je to hodně zajímavý text a upevnil mě v mém podezření, že nevyřešené záležitosti opravdu mají silnou tendenci se cyklit, inscenovat se znovu a znovu... dokud se cosi nestane jinak, správně.

    To, o čem píše Jung, není ale vědomě aplikovaný "role playing". Jung popisuje spíš zkušenost, kdy terapeut a klient slepě zapadnou do nevědomého dramatu klienta a přehrávají jeho obsah naživo, mezi sebou, ale v mírnější formě a s mnohem vědomější reflexí v závěru, s omluvou, lidskostí atd. Není to ale něco, k čemu by se terapeut na začátku vědomě rozhodl a zacházel s tím jako s terapeutickou technikou.
    Role playing jako takový má naopak dost jasně daný a s klientem domluvený rámec - co se bude dělat, za jakým účelem.

    Z toho, co tu píšeš, mi přijde, že se vám v terapii spíš stalo to slepé přehrávání naživo. Nepřijde mi ale, že by tam pro tebe zatím byla dostatečná i ta podstatná a léčivá část, která dokáže z "nezvládnutého" udělat zvládnuté - to, že terapeut plně přijme svou odpovědnost, omluví se, vysvětlí svou reakci atd. Možná to půjde tímto směrem, kdo ví...
    Pokud tu ale píšeš o tom, že tě tvůj terapeut nechce pustit z terapie, protože on je závislý na tobě, budí to ve mě v tomto ohledu spíš pochyby.

    Z vlastní zkušenosti vím, jak je těžké odejít ze situace, v které se začalo rozehrávat - nebo spíš znovu sehrávat - nějaké vlastní silné bolavé drama. Všichni radí: Jdi od toho. Málokdo chápe, jakou nevědomou sílu to má, která tam člověka drží a nutí ho hrát drama do konce.
    Jenže nikde není záruka, že na konci bude zvládnutá terapie, skrz kterou se terapeut i klient probojovali ke světlu a vědomí. Terapeut něčeho takového nemusí být schopen. Nemusí mít potřebnou vůli, zralost, zkušenosti. Nebo se téma klienta může dotýkat jeho slepého místa.
    A pak je to pro klienta velice složitá situace.
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    ZOEL: prijde mi to pro tebe nebezpecne, i s ohledem na to, ze pises o zneuziti. Dle toho, co jsi napsala naposledy, myslim na to, ze te terapeut zneuziva, ne svadivim pohledem, ale mozna ke svemu prospechu, financni odmene, co ja vim. Ty muzes zcela urcite zmenit terapueta, on na to muze mit svuj nazor, nedoporucovat, ale to je tak vse, co muze. Drz se! a zkus si i dal prosazovat to, co potrebujes a zvedomovat, co citis a prozivas.)
    ESTEL
    ESTEL --- ---
    ZOEL: Tvoje potřeba konzultovat dění v tvé terapii mi přijde docela pochopitelná a oprávněná. Jako klient je člověk často ve velmi zranitelné a snadno zneužitelné pozici - v terapii prochází určitou fází, kdy prostě neví čemu v sobě věřit (protože nějaká část nefunguje dost zdravě a tím pádem přestala být důvěryhodná) a zároveň taky s touto reálnou vlastní vnitřní nejistotou neví, které z činů druhé strany jsou ty vhodné a dobré stavební kameny, které podporující jeho samého a jeho zdraví a které ne a mohou být prostě lidskou nebo profesní chybou.

    Prostě nevíš a můžeš jen věřit... nebo pochybovat, ověřovat, hledat orientaci a informace, číst, ptát se. Někdy to může být zbytečná obrana proti dobře postupující terapii, někdy jediná záchrana :o)

    Z toho, co píšeš, ti věřím, že tvoje pochyby oprávněné a "zdravé" jsou a mám potřebu tě v tom podpořit. Myslím, že v tomto i tento prostor na nyxu posloužit může - ne nějakou jasnou radou nebo soudem, ale právě tou podporou, základní orientací.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam