abych tedy zacal.
Hlava 1
clanek1
- staty sveruji (asi nektere sve) pravomoci k dosazeni spolecnych cilu
- naznaceni, ze cilem EU je uzsi svazek, nez je sepsano v teto smlouve
- tvrzeni, ze na urovni EU se rozhoduje otevrene a blizce obcanum
komentar: nelibi se mi formulace "Tato smlouva představuje novou etapu v procesu vytváření stále užšího svazku mezi národy Evropy", prijde mi velikasska a vnucujici ideu.
clanek 2
- vycet jakychsi nejspis nejdulezitejsich moralnich(?) hodnot.
komentar: nesouhlasim s rovnosti mezi muzi a zenami. Osobne jsem vychovavan k tomu, ze zena ma jakasi privilegia. Nedovedu si predstavit, ze bych se, ku prikladu, citil byt rovnocenym s tehotnou zenou. A nebo se zenou v sestinedeli.
Asi bych nebyl ani rad ve spolecnosti, kde by v uranovych dolech pracovaly zeny :o)
Coz je muj prvni duvod rici teto smlouve ne.
clanek 3
- zse obecne blaboly, zadne hranice uvnitr, ale hranice vne, vnitrni trh, soudrznost, solidarita, necekane opet rovnost mezi muzem a zenou, a ruzne jine picoviny, ktere by se daly shrnout pod "rovnost lidi pred zakonem", euro a vztahy s okolnim svetem.
komentar: tak ty vztahy s okolnim svetem jsou fakt nemale, ba co vic dabelske: "Přispívá k míru, bezpečnosti, udržitelnému rozvoji této planety, k solidaritě
a vzájemné úctě mezi národy, volnému a spravedlivému obchodování, vymýcení chudoby, ochraně lidských práv, především práv dítěte, a k přísnému dodržování a rozvoji mezinárodního práva, zejména k dodržování zásad Charty Organizace spojených národů."
Trochu mi pripada, jako by to psali nejaci vyhulenci. "Rozvoj planety, mezinarodniho prava" "Jo, jo, a jejich prisne dodrzovani..." "A jeste tam dej prava ditete!" "jo, jo, jo, a uctu, ucta je dulezita..."
Krome velikasstvi proti tomu ale nemuzu nic moc rici...
No, dal se mi to cist nechce, takze, kdo dalsi? :o)
Skoncili jsme na strane 17.
Jeste bych rad dodal, ze jsem to srovnaval se zakladnimi ustanovenimi nasi ustavy (CR) a ta mi prisla naprosto prirozena, kdezto Lisabonska smlouva mi prisla jako blaboleni.