• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: daji se koupit seminka, videla sem v nejaky bau(hausu, nebo maxu :-)
    minimalne te fialove.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: tak leda nějaké původní, neoranžové druhy mrkve - třeba by to pomohlo překonat blok :-) Jen se bojím, že je potřeba si vypěstovat vlastní, že neoranžové mrkve v ČR k dostání nejsou.


    History of Carrots - A brief summary and timeline
    http://www.carrotmuseum.co.uk/history.html
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak s mrkví je to u mě asi beznadějné, obě fotky na mě působí naprosto stejně odpudivě. Mrkev snesu v jídle, do kterého je zakomponovaná natolik, že není poznat její barva a chuť.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Fotky z internetů.
    Glazovaná mrkev

    vs.

    vepřové utopené v mouce s rozvařenou mrkví.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S mrkví se totiž nevaří to nejlevnější vepřový na trhu, ale kuře a nebo jiné drůbež.
    Kuřecí Antiflu | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=660

    A mrkvička samotná se nesmí rozvařit. Mrkev co nám chutnala i jako dětem vařila moje máma.

    Dobrou mrkev (ne holadnské obry bez chuti) nakrájet na požadované kousky (kolečka či nudličky) na másle chvíli restovat, aby začaly karamelizovt, když už se začne obejvovat zlaté kousky, přisypat trošku cukru, ještě to párkrát zamíchat, osolit, zalít trochou vody či vývar a chvíli nechat dusit pod pokličkou, dokud mrkev nebude měkká a štáva vyvařené.

    Pokud má někdo přístup k čerstvým babykarotkám, tak je nekrájí, ale dělá to vcelku. Jo a prozradí mi zdroj :-)

    A teda moc dobrá je pečená mrkev. Dát na plech, pokapat olivovým olejem, posolit, popepřit a vrazit do trouby na vysokou teplotu. A nebo to půjde i na grill.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    TOOMIX: jo veprovy v mrkvi nemuzu taky do dneska - je to snad nejodpornejsi zalezitost, co jsem kdy zral. Koprovka mi nevim proc nikdy nevadila (sice verze s bramborem a vajickem s sedivym zloutkem nebyla nic moc, ale dalo se to)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Byl jsem sem odkázán z auditka od Babici. Mé největší trauma ze sravy ve školce spočívá v tom, že jsem byl onehdá nucen sníst tu odpornoou koprovku s bramborama. A nemohl jsem jít po obědě spát, dokud jsem to nesnědl. Brečel jsem, křičel, nic nepomohlo, já to musel sníst. Později se ke koprovce přidala i játra a ostatní vnitřnosti (ledvinky, jazyk, dršťky...). Po dosažení věku hodného základní školy jsem počal nesnášet veškerou dušenou zeleninu, zejména brokolici a mrkev, tlusté vepřové a hovězí. Nejhorší jídlo ze základní školy bylo "Vepřové maso v mrkvi". Ohavné klepající se cosi zalito UHOŘem, a k tomu brambory posypané dušenou mrkví. Dále také rajská s hovězím tvrdosti kvalitní podrážky. Dodnes nesnáším koprovku, jídla s koprem (tzatziki jako jedniné můžu), vařené vepřové (například koleno), dušenou mrkev s brokolicí a veškeré vnitřnosti. Jediné, pro mě akceptovatelné formy jídla, ve kterém jsou nějaké vnitřnosti, jsou tlačenka a paštika.
    CENTURIO
    CENTURIO --- ---
    Tak priznam se, ze srdce, zaludky, krky a podobne nemuzzuuu, proste ne. Ale jatra mi napiklad chutnaji. Jednou na stredni jsem od Světlany (pani, co vydavala obedy) vyslechla, ze mame dneska veprove srdicko a kolinka a povim Vam, ze z te jidelny jsem valila neuveritelnou rychlosti a to i po slepu: jsem totiz nevidoma :D Ta predstava toho srdicka me proste donutila se rychle hybat smer skolni bufet :D
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    ZUZKAOU: Když já jak tyhle orgány vídám lidský, tak si pak přijdu jak kanibal, tak to radši nejím :). Ale že je to jistě dobré, to věřím.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    my se doma o tyhle veci vetsinou rvali. Poskakovali jsme s otcem u hrnce s vyvarem a cekali, nez nam mama vytahne krky, zaludky, srdce,...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUORRA: to je geniální taktika :-) Jinak vývar ze srdce je skvělý a pečený srdce taky - nejdřív ovařit, pak prošpikovat slaninou a upéct. A pochopitelně na libovolné dušení - po očištění je to nádherná, libová a aromatická svalovina.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Já měla srdce v lednici jedinkrát, a to prasečí, abych se v něm mohla hrabat. Pamatuju si, že onoho osudného večera, kdy jsem si ho nesla v sáčku domů, mě zaskočil mladistvý úchylák a já se díky němu ubránila. Prostě jsem řekla "hele, lidský srdce, chytej" a hodila mu ho. On se tak lekl, že utekl za humna :D.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tak se netrap, udělej si čistý vývar a psovi dej to srdce radši syrové. Ono to bude lepší pro vás oba ;-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    INUSHKA: Ano. Mam stejny problem. Pajšl NE. Ani za nic.

    Chystam se do vyvaru pridat kousek hoveziho srdce v ramci rozsirovani obzor, ale pak ho dam okamzite psovi a aplikuju si dostatek rohypnolu, abych na to po probuzeni zapomnel a na stole mel cistej vyvar :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: tipla bych si, že jednorázová akce. Respektive, pokud měli výrazně zvýšenou návštěvnost, tak to možná zopakujou, ale divila bych se, kdyby Spolek se rozhodl vařit jen jídelnovitě...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Nechápu z toho, jestli to byla jednorázová akce nebo takhle budou vařit pravidelně. Bohužel to mám z práce daleko, ale příležitostně bych to zkusila otestovat, pokud to bude dlouhodobě. I když teda plíčka ani jiné vnitřnosti mě nedonutí jíst nikdo, i kdyby je vychválil až do nebe.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAVE_PAGE: no hlavně, pokud by to vařili ve větším množství, tak se náklady pohybují v jednotkách korun na proci a tudíž jako levná varianta jídla z obědového menu jim to zajistí daleko větší profit a návštěvnost, než nějakej poblbaná kuřecí prsíčka s nivou, abych vzala první příklad z lunchtime.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Me to menu hodne laka a verim ze bude ve Spolku uvarene obstojne. Mel jsem tam nekolikrat polevku a nejake testoviny v nadprumerne kvalite. Kazdopadne ty jidla mi v restauracich na polednim menu chybi. Bohuzel restaurace se (alespon v mem okoli) usmyslely, ze budou varit jen smazena jidla a sem tam svickovou.

    Kdyz jsem s timhle svym pranim prisel za jednim provoznim v restauraci, tak se na me dival jako na blazna. A nedokazal jsem ho presvedcit, ze tyhle jidla (dusena mrkev, buchticky s kremem,...) musou byt vyborne a ze je i nekdo muze jist. A to ani po tom, kdyz jsem mu popisoval moji psychoanalytickou cestu domaciho vareni, v ktere jsem se vyrovnaval s nenavisti ke skolni jidlene. Prekonal jsem asi vsechny strasidlene jidla, jen kvasnicovou polevku a pomazanku ne ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: Spolek je v Brně, takže to je brněnsky :-)

    Plíčky jsou buď jen plíce a nebo směs vnitřností - plíce, žaludky a játra. Plíčky na smetaně jsou výborné - viz ZUZKAOU: A to mám z vařených plic trauma, protože se kdysi doma vařily nějaké výsekové, mírně zavánějící plíce psovi a jak se nacucaly do sklípků vodou, tak se strašně blbě krájely a vůbec fuuuuj. Malé vepřové mi toto nedělali.

    Předpokládám, že ve výsledku ten daný pokrm bude výrazně rafinovanější, než hnusný puding se sacharinovým sirupem. Nebudu se s tebou hádat, že to je atraktivní a moderní menu a jestli za to budou chtít kasické ceny (tedy okolo 80 kč za jídlo), tak to bude dost zlodějina, jestli za to ale budou chtít okolo 50- 60 za ty bezmasé varianty, tak to stojí minimálně za experiment, jestli se jim náprava těch jídel povede.

    Nechcete tam někdo, kdo budete v Brně zajít a poreferovat?

    Jinak domácí termix je skvělej - respektive děla jsem ho ze skvostného polského smetanového tvarohu a dlabaly ho i ty nejrozmlsanější dětičky, co se jinak celej tejden stravovali kečupem a těstovinama.

    Smíchat tvaroh (v čechách zjemnit zakysankou) s moučkovým cukrem a podle nálady buď s rozpuštěnou čokoládou/dobrým kakaem a nebo s rozmixovaným ovocem. Maximalisti to budou ještě šlehat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEANDER: To je moravsky, okurek. Plíčko asi taky.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Knedlík s vejci a okurek (to je česky?), rajská polévka s písmenky (!), mrkev s vejcem (?), ananas se šlehačkou... to ani nezní jedle, natož aby to jedle chutnalo. Fakt ne. Pudink se sirupem si vybavuju a nejsem za to ráda. A konečně, co je to "plíčko"?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam