• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem k obědu udělala UHO a zjistila jsem, že bylo skvělé. Respektive zkoušela jsem poutine (kanadský junk food - hranolky, uho/gravy a sýr.) Kombinace to není špatná, ale teda vzhledem k tomu, že to ty hranolky rozblemcá, tak nic. Ale do zbylého uha jsem zavařila mražený hrášek a bylo to skvělé.

    Máslo, lžíce mouky - udělat tmavší jíšku, přidat půl litru kuřecího vývaru (z krků a ani nevím, jestli jsem v tom vyvářela i zeleninu), 30 minut rozvářet s otevřenou pokličkou (vyvaří se to tak na dvě deci omáčky), pak podle chuti trošku dosolit.

    Jako na maso bych si to asi nelila bez dalšího dochucení (a teda hlavně preferuju šťávu bez mouky) ale jako obalovadlo k tomu hrášku a nebo k jiné zelenině to bylo fakt skvělé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Recepty z Indie II.: Obed v indickej skole
    http://ssalonis2.blogspot.com/2011/11/obed-v-indickej-skole.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nostalgia For Soviet Canteens | English Russia
    http://englishrussia.com/2011/11/07/nostalgia-for-soviet-canteens/
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Tak tohle mi taky nijak nepomohlo. Já mrkev ráda, ale prakticky výhradně v syrovém stavu nebo maximálně lehce spařenou. Výrazněji tepelně upravenou snesu jen v rizotu. Ale za to mrvový salát s jablkem nebo ananasem, zakápnutý kapkou citronové šťávy, to je dobrota.

    ZUZKAOU: Co je k prozkoumávání na šiškách s mákem? To bylo jedno z mála jídel, které jsem si chodila přidávat. Zato na krupicovou kaši jsem se několik let nemohla ani podívat, potom co mě vychovatelka v družině donutila do sebe nacpat celý talíř, který byl prostě tenkrát nad mé síly a já ještě v jídelně hodila šavli. :-/ Ještě ve dvaceti se mi jen z pohledu na krupicovou kaši navalovalo. Přitom mi vždycky chutnala :-( Podmíněné reflexy jsou svině. Naštěstí to postupně nějak vymizelo a už ji zase jíst můžu, zrovna dneska jsem měla naprosto výbornou od své sestry k snídani.

    Koprovka mi dlouho nechutnala, kolem dvaceti jsme jí konečně přišla na chuť, ale nedávno jsem bohužel zjistila, že jsem na kopr alergická :-( Takže zase nic. Ani tzatziki, ani kyselé okurky s koprem v nálevu a spousta dalších věcí :-(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Michal Hromas - Hospodaření a příprava jídel: inspirováno našimi předky | TEDxBrno
    http://www.tedxbrno.cz/tedxbrno-2010/zaznamy-vystoupeni/michal-hromas-hospodareni-a-priprava-jidel-inspirovano-nasimi-predky/

    pán je tady vodsud http://www.souk.cz/
    MALEJNOREK
    MALEJNOREK --- ---
    ZUZKAOU: já do Písku chodil a jako žádná sláva to menza je o něčem jinym
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    díky moc.o) Pokud chcete, hodím sem pak odkaz na tuto anketu.o)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ahoj, chci jen napsat, že se inspiruji silně vašimi kandidáty na průzkum. Potřebuji vytvořit anketu k článku o tom jak se vaří ve školních jídelnách.o)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Něco k řepě - polévka z řepy a hrušek.
    beetroot and pear soup | Souvlaki For The Soul
    http://souvlakiforthesoul.com/beetroot-and-pear-soup

    Na tenhle víkend sice bude boršč, ale hned při příští příležitosti to vyzkouším....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Áno, šéfe!: Áno, šéfe! - PREMIÉROVÉ ČASTI 20.10. 2011 | JOJ.sk - Televízia JOJ
    http://anosefe.joj.sk/anosefe-epizody/2011-10-20-ano-sefe-premierove-casti.html

    Slovenské ano šéfe ze školní jídelny.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    IKA: hele, zkoušela jsem, dokonce rýži vařenou v plnotučném mléku, spousta žloutků, meruňky, skořice, vanilka a tak, prostě nepozřu
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    do nákypu přeci, destilované ovšem kdykoli
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAMATHUR: Nebo destilované:-)
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    pokud švestky, tak sušené.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    kdyz ryzovy nakyp, tak jedine s merunkama ;)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EDERA: Brrr, ryzovy nakyp s rozblemcanejma svestkama z kompotu. Nepozru to. Ryzi na sladko v tomto provedeni povazuju za perverzi obdobnou sladke zemli u Mc Donalda.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    nevim,jestli tohle neni pro někoho právě ta traumatická,ale já dělám rajskou takhle:
    -plechovka loupanejch krájenejch rajčat
    -cibulka
    -hladká mouka
    -sůl
    -koření pěti vůní (má mj. i pani kořenářka v kořenářství u salvátora)
    (-citron, skořice, tvrdej perník)

    osmahnu cíbu, vyklopim na to rajčta, přidám tak čtvrt-půl plechovky vody, prohřeju, zahustim moukou a přidám koření, provařim,abych zabila chuť mouky a je to. pečlivky by zahustili perníčkem..když je to moc vodový (ujede ruka při vyplachování knzervy), přidám citronovou (příp. jde i pomerančová) šťávu, dosladim,dosolim. normálně to jíme doma s těstovinama (kolínkama!) a je to dobrota (nebo jsme prasata:-D)
    IKA
    IKA --- ---
    ozaj, a ryzovy nakyp ma dve krajne polohy: "panska" je vlacna, vlhka, ide tam vela vajicok, takze relativne draha. v skolskych jedalnach sa s nou obvykle neda stretnut.

    no a potom ta "setriaca" - co je v zasade trochu osladena sucha ryza, a vznikla postupnou degradaciou tej povodnej verzie, ked sa setrilo, kde sa dalo. niektorym ludom nechuti, niektori ju praveze preferuju.

    tak mozno zistit, ktora poloha komu nechuti, a skusit tu opacnu?
    EDERA
    EDERA --- ---
    MISHACZEQ: Instantní není dobrá. Já krupicovou kaši taky ráda. Postupem doby jsem objevila, že nejvíc mi chutná, když doprostřed talíře s ní dám lžičku nutely. V teplé kaši se nutela pomalu rozpouští jak čokoládovo-oříškový ledovec.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Rýžový nákyp "díky" školní jídelně pozřít skutečně nedokážu, a to přestože naše závodka ho vyrábí ve verzi na pohled celkem lákavé s čepicí zapečeného bílkového sněhu.

    Mléčnou polévku jsem naopak jako holka milovala a byl to jediný způsob, jak do mě mléko dostat. Nejradši jsem ji měla v mámině podání, a to je vlastně jen ohřáté mléko, osolené, opepřené, se lžičkou másla a do něj (pokud možno domácí) nudle.
    IKA
    IKA --- ---
    ad krupicna kasa - raz sme ju s nejakou navstevou varili, a nejak sme sa zarozpravali, takze bola velmi hrudkovita. tak sme ju skusili rozmixovat, ze ju to mozno zachrani, a prekvapivo uplne stratila tu klasicku zrnieckovu teturu - takze ak niekomu vadi hlavne toto, rozmixovanie by mohlo byt riesenim.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: teda nevim sisky s makem jsem si chodil v jidelne pridavat i nekolikrat, nudle s makem vetsinou OK (bezvajecny, rozvareny ale spon sladky :) , sunkofleky taky OK (ovsem v menze servirovana parodie "kantonske nudle" teda ee), hase to je vlastne co? (hrachovka?), krupicova kase nikdy zadnej problem, syrovou omacku v podani jidelna jsem nikdy nemel (asi nejaka novota nebo co, nebo jsem mel kliku) a rajskou jsem vzdycky zboznoval i kdyz v tom bylo mas jak podrazka (na zakladce jsem chodil do jidelny jeste v dobe predkecupove, dnesni verzi si dovedu predstavit a fakt bych to asi nejedl)
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    ZUZKAOU: za me krupicova kase ok. delam ji obcas a porad mi chutna. i ve skole jsem ji mela rada. nejlepsi je s maslem a posypana cokoladou nebo grankem :) nedavno jsem se dozvedela, ze existuje i instantni. staci pry jen zalit vodou a zamichat. no, nevim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A z klubu co mám pořád vařit řepa

    Řepa pečená

    řepu omýt a zabalit do alobalu, do kterého naleješ trošku olivového oleje a rozmarýnu. Péct podle velikosti řepy do měkka - občas to zkontroluj a píchni úzkým ostrým nožem, jestli je to hotové.

    Hotovou řepu oloupat, nakrájet na plátky a přidat buď vinagrette - tj. vyšlehaná zálivka olivový olej, balzamikový ocet, cukr/med a sůl, nebo jogurotvý/smetanový dip s česnekem, nebo rozmarýnem, nebo koprem, nebo fenyklem nebo křenem.

    Řepný salát
    pečenou a nebo ve šlupce vařenou řepu nastrouhat, osolit, prolít olivovým olejem a balzamikovým octem, přichutit čerstvým pepřem a nechat rozležet

    Pečená zelenina
    Zeleninu nakrájet na středně velké kousky - řepu, bramory, cibuli, celer, petržel, mrkev, rajčata, cukety, vypocený lilek, vodnici/ředkev/tuřín - prostě cokoliv kořenového či bulvového. Dát do velké mísy, zalít několika lžícemi olivového oleje, přisypat sůl, utřený česnek a nějaké bylinky (určitě rozmarýn). Všechno to promíchat, aby se zelenina obalila ochutenýn tukem, nasypat na plech a vrazit do trouby a péct do té doby, než vznikne zlatavá kůrčička.

    Nejrůznější boršče - viz tenhle klub a nebo internet.

    Řepná pomazánka
    Nastrouhat na jemno, přidat trošku křenu, soli a utřít s tvarohem.

    Taky se dá nakrájet na tenčí plátky, obalit nějakým těstíčkem a osmažit.

    A nebo z ní pomocí odšťavňovače vyrobit šťávu - ta je skvělá zkombinovaná s odšťavenou fenyklovou bulvou, s citronovou šťávou a nebo s rajčatovou šťávou. Osolit, opepřit a vychladit.

    chlodnik.

    Uvařit řepný vývar - tedy alespoň řepu vařit do měkka, když se k tomu bude vařit i nějaké maso a jiná zelenina, bude to jen lepší. Nechat vychladnout.

    Řepu nastrouhat, přidat k tomu nasekanou jarní cibulku a okurku. Zalít vývarem a kefírem 1:1. Přidat k tomu najemno nasekaný kopr, dotáhnout solí, pepřem a případně nějakým dobrý octem (balsamico a řepa se mají moc rádi). Nechat vychladit a rozležet.

    Případně se do toho dává natvrdo uvařené vajíčko a litevci k té studené polévce jedí teplé, vařené brambory.

    Jo a druhý den se nevyděsit při pohledu do záchodové mísy - poněkud to barví.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Záhlaví aktualizováno, jestli jsem dobře hledala, tak průzkumé úkoly jsou momentálně

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.

    a byli nalezeni noví podezřelí
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MOIRAIN: jiné pití, ehm
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: no preslazeny caj muzu, takze by mi to nevadilo. Blby ale je, ze uz ani nevim proc, nejspis trauma ze skoly v prirode ve 2. tride, se mi znechutil pomerancovy dzus. Dodneska mi staci si k nemu jenom cuchnout a je mi soufl
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TOOMIX: když jsem v lázních tři měsíce nedostala k snídani jiné pitý než meltu a přeslazený čaj, tak ji fakt už v životě nemusím byť jen cítit
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: nahodou tzv. bila kava z melty mi chutna dodneska :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam