• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    Prosím pěkně, znáte někdo ten jediný a pravý recept na původní haši ze školní jídelny? Milovala jsem ji a hrozně mi chybí.
    Stejně tak mi chybí školní mléková polévka.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Blondýna měla ve čtvrtek ve školní jídelně hovězí líčka na divoko se šťouchanými brambory. Prý vynikající, obzvlášť cibulku v bramborech si pochvalovala. Ale taky teda prý byla jediná ze třídy, kdo si to dal.:-O
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ja si dovolim pastnout nas prumerny jidelak, momentalne teda nastavajici tyden:



    Jenom 2x zverina a zadny morsky plody, hubenej tyden... :/ Kazdopadne vari nam stale solidne, nove mame moznost objednavat si dopredu neomezene jidel, tak kdyby to nekdo u nas chtel prubnout a v ramci nejakyho pruzkumu napsat minirecenzi, je vitan... :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZU: Obyčejná pražská sídlištní základka. Asi teda není každý den posvícení, dítě občas i remcá, ale co jsem měla možnost ochutnat, tak vždycky bylo jedlý.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    EDERA: a kde ta zázračná jídelna je? :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    Opět jednou jsem byla pro oběd u dcery ve školní jídelně. Brokolicová polévka a paella. S mušlema a malinkejma krevetkama! Výborná. Ale za celou dobu, co jsem byla v jídelně, si ji nikdo jiný nevzal. Všichni se cpali bramborovýma knedlíkama a vepřovým (vypadalo to teda taky lákavě, ne že ne).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tyvole - výchovná komise a naštvaná školní psycholožka (sic) za to, že dvanáctiletí kluci používají facebook.

    Ivana Svobodová
    Bešamel na klopách | Fokus - RESPEKT.CZ
    http://respekt.ihned.cz/c1-63682950-besamel-na-klopach

    Bešamel na klopách 14. 3. 2015

    Dva školáci v Brně mění výživové normy a učí dospělé sebedůvěře

    Sebastián a Otakar mají za sebou zvláštních čtrnáct dnů. Když těsně před jarními prázdninami nafotili pár jídel ve školní jídelně ZŠ v Antonínské ulici v Brně a dali to na Facebook, přineslo jim to zprvu radost: rodiče je pochválili za dobrý nápad a na sociálních sítích si alba s pěti fotografiemi všimlo pár lidí. Pak zájem zaregistrovali novináři a z jejich článků o nevábné výživě dětí v Brně se dokument dvou školáků dostal ke kuchařkám a učitelům. Až pak fotografie bešamelové smetanové omáčky s hráškem, hrachové kaše s párky nebo čevapčiči potřeného kečupem a hořčicí na bramborové kaši, která podle fotografů neupadla na zem ani poté, co vystoupali 26 schodů s talířem obráceným dnem vzhůru, způsobily poprask. Jako by v Brně vybuchla bomba a bešamel se rozprskl všude okolo.

    Zrození foodblogera

    „Učitelé a kuchařky si myslí, že jsme něco provedli,“ říká Sebastián (12) v pizzerii kousek od školy nad zeleninovým salátem, který tu jí místo školního oběda. „Ale já nevím co.“

    Tmavovlasý kluk s velkýma bystrýma očima zaregistroval naštvání dospělých kolem sebe ve škole i v médiích. Noviny například referovaly o výhrůžce vedoucí školní jídelny, že „učiní právní kroky“ proti poškození dobrého jména, protože kluci prý ta jídla „zmanipulovali“, takhle že nevypadala. Na Facebooku je pokáral starosta Brna-střed a učitelka matematiky jim před třídou držela přednášku, že fotili jen ta horší jídla a nevyfotili ta lepší a že tohle se nedělá a nezveřejňuje.

    „To byla jediná taková přímá reakce, i když to nebyla pravda, měli jsme tam i dobré šulánky s povidly,“ usmívá se Sebastián, který až dosud chtěl pracovat v jesličkách – má totiž dvouletého brášku a hrát si s ním jej hodně baví. „Teď ale nevím, zakládám si vlastní blog a budu jídlo fotit dál, asi by mě bavilo být jídelním kritikem,“ přemýšlí.


    Budoucí foodbloger má dnes za sebou i hodinovou domluvu na výchovné školní komisi, v níž proti nim dvěma s Otakarem zasedl ředitel se svou zástupkyní, třídní učitelka a školní psycholožka. Hoši čekali, co bude – jestli opravdu dostanou nějakou důtku, jak to zpočátku týdne podle výroků padajících ze sborovny vypadalo. „Přemýšlel jsem o tom a říkal si, že by mi to vůbec nevadilo, protože jsem si úplně jistý, že jsem nic neprovedl a že mám pravdu, a to je víc než důtka,“ říká Sebastián. „Ale nakonec to bylo v klidu, sešli jsme se v kuchyňce, kde si učitelé vaří kávu, prý aby to bylo na neutrální půdě, a jen psycholožka byla naštvaná, že co prý máme mít Facebook, když nám ještě není třináct. Jenže nám to dovolili rodiče už od dvanácti,“ dodává. Kluci na tom setkání pochopili, že dospělí kolem nejsou z jejich focení obědů nadšení, že fotit ve škole se nesmí, ale o žádném trestu se už nemluvilo.

    Nešlo to

    Ředitel školy Leopold Trněný původně setkání se školáky neplánoval. Napadlo ho to až při návštěvě reportérky MF DNES, která se zajímala o to, proč se těch dětí ve škole někdo nezastane, nepromluví s nimi a jsou jen vystavováni náznakům a kritice, že cosi provedli, aniž chápou, co by to mělo být. „Já už jsem z těch médií úplně zmožený, ta paní redaktorka mě tady trápila hodinu,“ namítá ředitel. „Nechápu sice, proti komu bych se měl těch chlapců zastávat, vždyť jim nikdo hlavu netrhá. A navíc oni opravdu porušili školní řád, když fotografovali v budově školy, ale trestat je nebudu.“

    Kvůli rozhodnutí k mírnosti se podle ředitele Trněného stalo ze schůzky nakonec takové milé popovídání s výzvou, že když budou mít hoši nějaký problém, mají se přijít svěřit do ředitelny, ne psát na Facebook. „Ale víte, co mi na to řekli? Že mi nevěří, protože na jídlo už si jednou rodiče stěžovali a nic jsem neudělal,“ říká ředitel trochu pobaveně. „Ty děti jsou otevřené, to se musí nechat, a ze svého pohledu mají i pravdu.“

    „Musím se těm chlapcům omluvit, podlehl jsem prvnímu dojmu.“ Starosta Martin Landa
    Nedůvěra pramení ze dva roky staré události, kdy několik nespokojených maminek uspořádalo mezi rodiči anketu, z níž vyplynulo, že 75 procent rodičů není se stravou ve školní jídelnězcela spokojeno – a autorky se obrátily o pomoc na ředitele Trněného. „Chtěl jsem tehdy najít jinou jídelnu, jenže zřizovatel, radniceměstské části, mi vysvětlil, že to není možné. Protože ta jídelna, odkud bereme, byla moderně rekonstruovaná za miliony a je disponována na tisíc obědů, a kdyby jim prý vypadla naše škola, tak by ta investice byla zmařená. Zkrátka řekli mi, že to nejde, a já jsem tomu uvěřil. A ti rodiče se pak zklidnili a už si nestěžovali,“ vzpomíná ředitel. On sám prý chodí do jídelny hlavně tehdy, když má velký hlad, a pak sní všechno. „Ta poživatelnost je taková, řekněme, normální a já jsem celkem skromný, ale plní předepsané normy na obsah živin v obědech, takže co s tím,“ odpovídá na otázku, jak mu chutná, „jedině změnit vývařovnu, což mi nepovolili.“

    Ředitel Trněný je z celé věci rozpačitý: ten zájem veřejnosti o pár fotek a o dva malé kluky, kteří se ocitli v defenzivě, ho vyvedl z míry. Teď si hlavně přeje, jak říká, aby už to všechno přešlo, vždyť i těch kuchařek je mu po té ostudě líto, ony se totiž opravdu snaží, a kdyby se to u toho ještě nějak všechno spravilo, tak bude jenom rád. „Uvidíme, jak to dopadne,“ podotýká ředitel. „Rodiče jsou pozvaní na radnici, kde budou chtít změnu a nápravu, a my jim poskytneme naprostou součinnost.“

    Promiňte, kluci

    Vedoucí školní kuchyně Vlasta Machálková má na krajíčku. „Po těch dvaceti letech dřiny mám celonárodní ostudu, přitom tu práci miluju, žádné šizené jídlo, ta omáčka s hráškem byla z třicetiprocentní smetany, aby byla pěkně sladká, to mají děti rády,“ říká. „A naše nadýchané knedlíky nám v jiných jídelnách závidí.“

    Problém s obměnou jídelníčku je podle vedoucí Machálkové v tom, že děti zeleninu, ryby a luštěniny zkrátka moc nejedí a porce končí v kyblíku. Tohle uznávají i mnozí rodiče, spousta jídelen po celé republice už ale našla způsob, jak si s tím poradit – prostě zkouší tak dlouho a v tolika obměnách připravit chutně zdravé jídlo, až je začne jíst víc a víc dětí.

    A k tomu by teď ráda přispěla i radnice Brna-střed, která Sebastiánovu školu a jídelnu zřizuje. I starostovi Martinu Landovi nadělal případ facebookových talířků pár vrásek – když se o problému dočetl v novinách, vydal se tajně do jídelny na ochutnávku. Dušená mrkev ho potěšila, stejně jako těstoviny s čerstvou bazalkou, které tu toho dne měly děti prvně v životě. Vyfotil to tedy na Facebook a pochválil, a protože dostal ve škole sugestivní informaci o tom, že ti dva kluci ty talíře před focením „zmanipulovali“, napsal na Facebook i tohle a Sebastiána s Otakarem označil za „puberťáky“, kteří udělali „klukovinu“.

    „Musím se těm chlapcům omluvit, byla to chyba, neuváženě jsem to celé bagatelizoval, i když jsem neměl všechny informace,“ říká Martin Landa ve své pracovně, do níž zasedl před pár měsíci – a hned jde tu omluvu napsat opět na Facebook. K tomu prozření jej přiměla debata s kolegy z Žít Brno, že přece není možné automaticky nevěřit lidem jen proto, že jsou ještě malí, a jiným ano, protože už vyrostli. „To já vím samozřejmě taky a nechtěl jsem ty děti nějak snížit nebo snad zhoršit jejich situaci ve škole, mrzí mě to,“ dodává Landa. „Podlehl jsem prvnímu dojmu a rád bych jim to řekl i osobně. Přitom o tom, jak nabízet v jídelnách zdravější jídlo, jsem začal s výživovými poradci jednat dávno před touto záležitostí.“

    Změnu dětského jídelníčkuhodlá Landaprosazovat s projektem Skutečně zdravá škola, který se už léta snaží přesvědčit ministerstvo o nutnosti změnit zastaralé výživové normy. „Chystali jsme to už před touto kauzou,“ říká starosta, „ale teď to možná půjde snadněji prosazovat. Takže možná těm dvěma chlapcům nakonec ještě poděkujeme.“

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    33 krásných vzpomínek na školní jídelny | g.cz
    http://g.cz/seat-33-krasnych-vzpominek-na-skolni-jidelny
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: jakože děti potají donesly bílý šlem s hráškem a naaranžovaly ho místo svíčkové?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Děti fotky jídel zmanipulovaly, brání se šéfka kritizované jídelny v Brně | Domov | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...ka-kritizovane-jidelny-1dg-/zpravy-domov.aspx?c=A150302_151447_ln_domov_jzl
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Boží!
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    ZUZKAOU: Brno, to chceš! :))
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: to je peklo! jak je to muze vubec bavit varit (smazit)? a jeste sou se sebou spokojeny a vyfotej to! to je sila
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak nevím...

    Jídelna Máj (@MajJidelna) | Twitter
    https://twitter.com/MajJidelna
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak nevím...

    Jídelna Máj (@MajJidelna) | Twitter
    https://twitter.com/MajJidelna
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---

    Kami Celorocnikucharkacz
    1 hod · Upraveno ·
    Tak v úterý by měl nastat "Ten Den", kdy firma VIS Plzeň, pro niž jsem vytvořila kompletní jídelníčky a receptury pro jídelny MŠ a ZŠ na celý rok (respektující sezónu ovoce a zeleniny), začne tyto nabízet všem jídelnám, které používají VIS software a projeví o mé dílo zájem. Všechno je otestováno, celý rok podle mých jídelníčků a receptur vařila jídelna MŠ a ZŠ v Nižboře, snažili jsme se vychytat mouchy i mušky, teď už od září jedou v Nižboře nanovo a zůstali u mých jídelníčků, protože strávníci jsou spokojení, Spotřební koš je plněn, finanční limit taky, a jídla jsou zbavena všech buřtů, párků, strakatých pitíček a podobných pro děti nevhodných potravin. A i méně obvyklé a neoblíbené suroviny prorazily hradbu nedůvěry, některá luštěninová jídla se dokonce dostala do top oblíbených a děti si chodí za kuchařkami pro recept (dřívě věc nevídaná):). Tak doufám, že úspěšné zavedení "nového vaření" v Nižboře se podaří použít i v jiných jídelnách. Držte palce a jste-li z jídelen používajících VIS SW, tak si je můžete příští týden už od firmy vyžádat ... VIS SW používá většina jídelen v Čechách, takže opravdu ty, které o to jen trochu stojí, můžou takto vařit. Teď jen, jestli o to opravdu budou stát...
    Ale amozřejmě jsem neprovedla nějakou úplně brutální čistku a vylévání vaničky s dítětem, není tam jen samé "zrní a cizrna", v jídelníčku jsou i různá klasická jídla, třeba svíčková nebo španělské ptáčky...ale upravila jsem receptury tak, aby to nebylo nacpané buřtoidy, úplně jsem odbourala nesmyslný sterotyp "luštěniny můžou být JEDINĚ s párkem...", dostala jsem do jídel násobně větší množství zeleniny, ale pokud možno v zajímavých ochuceních a různě jako součát neobvyklých úprav obvyklých příloh apod., protože volně přihozený kus zeleniny na talíři by jinak všichni vyhodili ...a tak. No, jsem na to zvědava, jestli se podaří to nějak "ujmout" Jestli máš kontakty na jídelny, nebo třeba na rodiče dětí, kterým nevyhovuje jejich jídelníček, tak jim to řekni, můžou třeba zkusit říct své jídelně, jestli by tohle nechtěla používat. ono dá opravdu hodně práce překopat to takhle kompletně, protože se s každou změnou totálně rozpadne Spotřební koš a Finance a pořád se to musí dolaďovat, nedívím se, že při té spoustě práce, kterou v jídelnách kuchařky mají, nemají ča na takovouhle piplačku se softwarem a titrováním všech parametrů. Proto tohle je už ready-to-use, nevyžaduje to žádné dumání nad taji vyhlášky a tak.

    Celoroční plánovací kuchařka
    http://www.celorocnikucharka.cz/
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    TOOMIX: Lahoda!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Inspektoři kontrolovali školní jídelny: Hnus, kam se podíváš!
    http://www.blesk.cz/...alosti/296503/inspektori-kontrolovali-skolni-jidelny-hnus-kam-se-podivas.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tak prosím jehněčí s vnitřnostmi na červeném víně jsou taky děsně dobré. Půjde to i s vepřovými či telecími vnitřnostmi.

    Maso z plecka, nebo jiné maso na dušení, srdíčko, játra, jazyk a plíce nakrájet na stejné kostky. Vyškvařit slaninu. Na tuku opéct ze všech stran maso - dokud se neobjeví hnědé plošchy. Vyndat - do výpeku přidat na velké kusy nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, cibuli, česnek. Případně žampiony, či jiné houby.

    Nechat taky zkaramelizovat - zhnědout. Vrátit maso a slaninu, zalít slušným červeným vínem, přidat bobkový list, nové nové koření a pepř, lžíci melasy či medu a nechte na co nejmenší teplotu vařit co nejdéle. (hodina v papiňáku) Pak přidejte tymián a ještě chviličku vařte, dosolte, dopepřete a případně tam prolisujte něco česneku.

    K tomu brambory/kuskus/těstoviny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam