Tenhle přístup se mi moc líbí - vlastní pečivo, salátový bar..
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubéhoKuchaři školních jídelen ve stávce - TopRecepty.czhttps://www.toprecepty.cz/clanky/6053-reportaz-ze-skolni-jidelny-kde-maji-salatove-bary-a-pecou-si-vlastni-chleba-nastupni-plat-kuchare-byl-pritom-18-000-hrubeho/„Děti milují, když si mohou zeleninu samy nabrat, je mi jedno, jestli si vezmou jen rajčata nebo okurky. Jen jim říkám, že si mají nabrat jen tolik, kolik snědí, ať se nic nevyhazuje,“ popisuje Fiala a dodává, že vždycky k tomu podávají vlastní chleba.
Ten si tu pečou dvakrát týdně sami.
Ale nejde jen o chuť, pečením vlastního chleba zde za deset měsíců ušetřili asi 50 až 60 tisíc korun.
„Vaří nám dobře. Mám rád saláty a taky to, že když chci, můžu si přidat,“ říká školák Marek. Děti si zde chodí přidávat i hrachovou kaši, čočku nebo rybu.
Velkým tématem je plýtvání. „Chceme pořídit nějaký monitor, kam by se každý den psalo, kolik se toho vyhodilo, aby i ty děti měly zpětnou vazbu. Stávalo se, že si děti chodily k džus baru pokaždé s jinou skleničkou, tak jsem jim vysvětlil, že tady to funguje jako bezedný kelímek ve KFC,“ smál se Fiala.