• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOUZICKAWing/Ving/yong - chun/tsun/tjun - - cvicim/cvicil/budu cvicit
    NATURELL
    NATURELL --- ---
    abych jen nekecala blbě, tady jedna malá úsměvná:)) (bijeme ve sparingu na hrudník:)

    NATURELL
    NATURELL --- ---
    Pravda a o tom žádná, i tři hodiny denně jsou zdá se málo:)

    Nicméně postavit se proti člověku silnému v kopech či do pro sebe nevýhodné vzdálenosti a čekat je strašná chyba a neprozřetelnost.
    Je hrozně těžký odhadnout a ještě více nebezpečný to vůbec dělat, proto za mě rozhodně nejlepší prostě jít (jeho boj a risk si s tebou začít).
    Inkasovat kop v plné palbě a strčit tam jen ruce je na posrání a děkuji nechci, proto za mě okamžitě zkrátit vzdálenost, s kwan saem dopředu a bít jde-li to, nebo se alespoň s kwan vytočit a sílu odvést co jde pryč a pokud ne, pak raději stokrát ustoupím a počkám na svou chvíli:)


    TOM: btw ohryzek je rovněž fééér:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TOM: jo mas pravdu lepsi cvicit ;)
    TOM
    TOM --- ---
    OGMIOS: bavili jsme se o eskalaci problému. kdy máš většinou dost času

    když dojde na tvrdý a víš, na čem jseš, tak bys neměl dostat žádný dělo s kopačkou a měly by ti pomoct strategie jako zkrácení vzdálenosti, klín, útok ve třech rovinách (hladinách?) - "postavit" se proti někomu zvyklému na dlouhou vzdálenost bych si netroufl .)

    "co potom" zní jako nekonečná debata, jdeme radši cvičit, ne? .) pár bigongů nikdy neuškodí, jdu na ně :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TOM: ja kdyz jsme treba na WCH nebo jinde jeli plnej kontakt tak jsem zjistil ze to je takovej ficak ze clovek nestiha pouzit zadny triky protoze se proste k tomu nedostane. triky jsou pekny, je dobry na neco umet reagovat ale opravdu asi fungujou jen na trubky. vetsinou to skonci totalnim masakrem kde je clovek rad ze se dostane aspon na vzdalenost rukou a reknu ti ze po tom co te nekdo parkrat majzne pres ruce tak ze s nima nemuzes hejbat, ses odrovnanej. proto si myslim ze je dobry byt obouchanej. kuprikladu kdyz jsem chodil v anglii na to WCH tak me jednu hodinu totalne vyskolil clovek co mel zaklad z kickboxu, postavil sem se naproti nemu a nez sem se na neco zmohl tak jsem dostal takovy delo doprovazeny kopackou na ksicht ze jsem to proste zabalil :D no a tak kdyz ma clovek postreh tak tam stihne dat ruce a dostane pres ne poradne a nebo ruce proti klacku, co potom? :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TOM: jo, chápu... tak štěstí jsem měl (nebo možná on :p) a štěstí přeje připraveným :)
    Tak já doufám, že nebudu muset nikoho bouchat s cílem... ublížit ,) to by mě potom asi mrzelo.
    V tu chvíli to byla naučená/instinktivní reakce, trochu možná z výcviku s nožem co taky děláme, prostě nemusíš jít do těla/obličeje a prodírat se přes jeho zavazející ruce a nohy, ale dá se bimznout co vyčuhuje a je první po ruce. A tenkrát to byla... ruka :)
    -- mimochodem podobně zajímavý pro deeskalaci je jít po noze, tudlevá jsem viděl nádražáka jak se na něj nějakej uřvanec obořil a když ho chtěl ten týpek kopnout, tak mu tu nohu chytil a zvednul víc do vzduchu... docela sranda to pozorovat, týpek byl asi hodně zkrácenej, začal poskakovat a taky doslova bilancovat situaci a za pár chvil byl klid, ale taky nešlo o nic závažnýho, nádražák mu prý sdělil špatný čas odjezdu vlaku .) --
    Já v tu chvíli taktiku vůbec neřešil, jediný co mě v ten moment napadlo bylo něco jako "á jé, to zas bude..." a pak jsem jen nechal tělo bránit mýho ducha :)
    Ty ostatní taktiky co píšeš, v tom se tak nevyznám, nevěděl bych co dělat, takhle to beru tak, že jsem mu nevstoupil do osobní zóny, tu svoji jsem si pevně držel když jí chtěl proniknout, a dal jsem mu možnost "hodit ručník do ringu" aniž by se nějak zesměšnil nebo jinak musel zahákovat svoje machovský ego.
    No tak se mějte a ať se vám všem dobře cvičí :)
    TOM
    TOM --- ---
    NATURELL: jinak tím "krkem" samozřejmě myslím klasicky tepny = ze strany! .)))
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    NATURELL: díkes, když se k tomu dostaneš. Urcite bych se poucil a zajima me hlavne i uchycen v na zed (bez pouziti drevne konstrukce - aby to zabralo co nejmene mista).


    DARJEEL: to "obouchani" rukou mas normalne v lapsau. Kdyz se to dela poradne uplne to staci (a kdyz k tomu vychytate treba byvaleho karatistu, tak poznate co je to kdyz ma nekdo "ziletky" misto rukou).

    K te situaci, uder na koleno, kotnik jsou take dobre, nejsou videt a obcas to muze vypada, ze zakopl ;). Kazdopadne to chce kliku.
    TOM
    TOM --- ---
    DARJEEL: jasně, já myslel "údery" s cílem.. ublížit .)
    deeskalovat situaci UŽ s probíhajícím fyzickým kontaktem je podle mě dost těžká věc. a udělat to jakýmkoli rychlým pohybem, ať už to je úder třeba po ruce (někoho, kdo hledá záminku, to může "naštvat" stejně jako po hlavě)... chce asi i štěstí .)
    já bych jako poslední mezistupeň před nutnou obranou viděl nalepení se ideálně přes čat saa (jak se skloňuje mn. č.? .)) a využití hlavní výhody WT - citu, pro pohlcení útočníkova prvního útoku (kdybych předem tušil, že bude jen oťukávací) a kdyby následoval nápřah... tak by se jako nejmírnější varianta dala použít podsazená dlaň na hrudník pro mírnější šok + lehké oddálení se, nebo už hodně teoreticky - plácnutí bříšky prstů na střed čela..
    jinak bolestivých triků se dá použít hodně, ale já se je moc nechci učit.. proto, že každý má práh bolesti někde jinde (na mě třeba při odváděcích technikách vůbec nefunguje prst za klíční kost). z těch relativně účinných mě teď z fleku napadá akorát koňar a chycení za prst/y
    NATURELL
    NATURELL --- ---
    DARJEEL: díky za vyčerpávající report a info:)
    V tomhle případě samozřejmě já za sebe souhlasím a máš můj palec hore:), prostě asi ideální řešení dané konkrétní situace:)
    Je to o odhadu a daném místě a lidech celé (což je někdy potíž nepodcenit či nepřecenit), každopádně za sebe asi lepší první dobrá než čekat co přijde

    Jinak řezníci jsme ve WCH hrozný:DD
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NATURELL: jj, taky jsem si to přečetl znova a jsem rád, že teda oba víme, že myslíme to co myslíme... :)))
    Jj, jasně, obličej a krk, jenže (jestli neva, že tu trochu polemizuju nad taktikou sebeobrany):
    - v tom daným konkrétním případě mi nešlo o to agresora sejmout (tj. otevřít, šup pecka na bradu, krk nebo něco, shodit na zem, dokončit,...), byl v hospodě se svojí bandičkou, já se svojí, u nás nikdo o konflikt nestál.
    - bylo to takový to startovní oťukávání ala (pardon) "co pyčo!", moje snaha byla něco ve smyslu, že v pohodě, nechci se prát atp.
    - ve chvíli kdy vystartoval, tak jsem furt věřil v deeskalaci konfliktu, což se nakonec povedlo. Imho kdybych si ho otevřel a dal mu do obličeje nebo něco, tak ho to naštve a případně se zapojí zbytek jeho bandičky. Takhle dostal dvě přes ruce a ve chvíli kdy zaváhal (zatřepal rukou že ho bolí), tak se ti jeho začali smát a tak nějak to vyšumělo.

    Tj. otázka je, jestli to bylo to co bys nazvala "do tuhýho", ale byla to situace co se může stát běžně a řešit jí stylem "vypíchnout oči, rozbít nos, hrozně toho frajera zrušit" by nakonec mohlo být dost kontraproduktivní, nehledě na následky (co kámoši, co pokračování mejdanu, co orgáni výkonní,...).
    Takhle to bylo imho dobrý kungfu... zachované zdraví na obou stranách, morální varování pro agresora... ale tak jestli ve WCH jdete hned do řezničiny na tělo, tak ok, aspoň vím, na koho si v hospodě nedovolovat :DDD
    NATURELL
    NATURELL --- ---
    DARJEEL: znovu přečetla a musím omluvit, patřilo k jinému příspěvku, který jsem zazdila a myslela že se řeší stále panák, nicméně za sebe zase souhlasím s TOMEM, když přijde do tuhýho, nepůjdu po rukou ale kritických místech, tedy krk a obličej:)
    NATURELL
    NATURELL --- ---
    DARJEEL: Imho měl TOM namysli něco trošku jiného.
    My v WCH taky samozřejmě cvičíme a používáme seky, ale tady šlo konkrétně o panáka.
    Když jde na mě někdo hákem jak píšeš, pak záleží na velikosti síly co do toho narve, ale většinou si to prostě jednoduše vezmu s vytočením, druhá ruka už bouchá na obličej a krycí ruka se okamžitě vrací a seká na krk:)

    Jinak omlácený předloktí, celý ruce od seků a krytů k tomu samozřejmě patří:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TOM: čau, že Ti do toho vstupuju, i když WCH necvičím, ale mně už se právě jednou podařilo takhle deeskalovat konflikt s agresorem, kterej na mě nastoupil v putyce a když se ohnal, tak jsem ho bouchnul po ruce (jakoby jsem to vykryl tím, že jsem ho bouchnul přes předloktí)... dostal takhle dvakrát za dva údery a rozmyslel si to docela rychle, aniž jsme se dostali k něčemu víc na tělo... takže minimálně já do těch ruk mlátím, mi to příjde docela praktický, protože si pořád držíš větší vzdálenost od těla a přitom to docela funguje a bolí, když dáš švih. To stejný, když jde na Tebe někdo hákem, tak to jde šikovně vykrýt tak, že jeho to do předloktí fakt bolí a Tebe nic :)))
    Jinak třeba když sparujeme, tak se imho tohle cvičení docela hodí, protože byť je to docela "real", tak bolavý předloktí po pár úderech/krytech cítím a jsem za tohle cvičení docela rád, protože mám fakt dojem, že my pomáha to ustát a jít dál naplno do sparingu. Ale je fakt, že u WCH jsem od nikoho neslyšel, že by to trénoval, zato Xing-I nebo HG, tam se to docela cvičí...
    NATURELL
    NATURELL --- ---
    DELVIT: máš pravdu, je to složitější:)
    Nimcéně samocviky do vzduchu a rovnání si tak pozic na panákovi už dost dobře nejdou, tam se spíše ty přizpůsobuješ jemu bez potřebné úrovně atak jsem to myslela
    S plány se domluvíme:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TOM: :D
    TOM
    TOM --- ---
    OGMIOS: tak já si zase myslím, že je to úplně k hovnu
    jednak "neskončíš" na tom, že by tě "v reálu" bolely ruce, protože v tom "reálu" je to taková rychlost a většinou takovej stres, že většinu bolesti právě kromě kritických míst ani moc nevnímáš.... a pak je to tak specificky archaická kung-fu záležitost, že... by Ti dneska do rukou určitě nikdo nemlátil
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TOM: aha, no my jsme to jeli v anglii kam jsem chodil na wing chun, sice ne w horse stance ale v dragon stance ale jinak to bylo to samy na ruce. si myslim ze to je docela dobry na zoceleni rukou, preci jenom pokud by to clovek pak nekdy mel doopravdy pouzit to wing chun tak neskonci na tom ze ho bolej ruce protoze pres ne dostal :D ale kazda skola je jina. ja si myslel ze to je nejaky vseobecny cinsky cviceni na ruce pac kdyz jsem potom dochazel do skoly southern shaolin kung-fu tak jsme to tam delali take ale uz v horse stance. na tom videu co jsem postnul to je dost ftipny a jeste to jak tam rikaj ze to maj na soutez, to sem se pobavil :D
    TOM
    TOM --- ---
    OGMIOS: tak tohle naštěstí neděláme :)
    a nevím o žádné české wt škole, která by tohle z kugn-fu převzala
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    NATURELL: Tak s tim panakem ej to slozitejsi samo :)). Nejlepsi je cvicit ve dvojicich, ale na panakovi se da cvicit i drive nez BiuTze, hlavne si clovek muze neco opakovat, kdyz neni nikdo k dispozici.

    Kazdopane, kdyby byli planky k dispozici, tak bych byl moc rad (rad bych se podival :)) diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam