• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    Díky za tipy, asi vyhraje Steklač, Walliams a pro změnu Dahl!
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Shodou okolností dneska vyšel kamarádův první díl podcastu o dětských knížkách. Zrovna ho poslouchám a rozmlouvá tam s Veronikou Hejlíkovou, která mj. mluví o tom, jak čte se svým předškolním dítětem s poruchou pozornosti, kdyby to někoho zajímalo: https://open.spotify.com/...xFR?fbclid=IwAR2LOue_NAsShpZYDhff4eOinMDLv3a6Ixy0bVzHZDwbnJeNfJJ49kKU3N0
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    DZODZO: Jak říkám jinde ATUARFIK a jak říká QUANTI, hlavně se ohrazuji proti tomu, že z toho děláš 100% kauzalitu. To, že rodiče investují čas do dětí, včetně společného čtení, beru v tomhle klubu jako samozřejmou výchozí pozici. Škoda, že jsi tohle s otcem nezažil, je dobře, že nejdeš v jeho stopách.
    Ale myslím, že už se točíme v kruhu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DZODZO: no shit, Sherlock. Ale neznamená to, že 100 % dětí, kterým se rodiče věnovali, bude mít se 100 % těch rodičů dobrý vztah, a neznamená to, že 100 % dětí, kterým rodiče četli, bude rádo číst. Jistě, významně zvyšuješ pravděpodobnost, ale automaticky "když A, tak B" to fakt není ani náhodou.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FIFI: 5 a 8, po knihe siahaju casto uz aj sami a vecerne citanie si stale vyzaduju aj ked uz vedia sami citat, lebo je to pre nich spolocne straveny cas s rodicom, ktory sa im aspon tych 20 minut plne venuje

    ATUARFIK: to o tom zvyku som si nevymyslel https://citajmesispolu.sk/desatoro-citania-s-detmi/ tak nam to proste zafungovalo

    nie je to len o tom citani, ale hlavne o tom ze investujem cas do deti a vytvarame si spolu dobry vztah, napr. moj foter bol opilec a vecer casto nebol doma, tak sa mi venovala matka a preto s nou mam teraz aj po tych rokoch ovela vrelejsi vztah ako s fotrom
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    JANISKA: S tou korelací samozřejmě souhlasím. Já vycházím z toho, že jsme tady na nyxu (a zvláště v tomhle klubu!) specifická sociální bublina - že máme doma k dispozici knihy, (my rodiče) sami čteme, čteme s dětmi. Takže ta výchozí čára k tomu, jak budujeme vztah ke čtení, je podobná, a má smysl sdílet tipy jako "zkuste komiksy místo Jiráska, to ho ke čtení přitáhne". Vadí mi extrémní soudy typu "když nechcete obětovat dvacet minut denně, tak se nedivte", to mi přijde v kontextu tohohle klubu mimo.
    Ale v žádném případě nechci rozdmýchávat nějaký flame, jsem tomuhle klubu vděčná za mnohé konkrétní tipy a ráda sem kvůli tomu chodím.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ATUARFIK: Souhlasím, že soudy valný smysl nemají, ale zase fakt je, že něco jako "návyk ke čtení" velmi často vybudovat jde (podobně jako jde vybudovat návyk k chození na nyx :)) a jde jít naproti tomu, aby ten návyk vznikl. Čtenářské/širší mediální výzkumy na tohle téma už existujou a jestli se v něčem všechny shodujou, tak v tom, že to, že někdo rád čte (a nemusí to být jen beletrie) statisticky signifikantně koreluje s tím, že vidí doma svoje blízké číst (ale pro jistotu opět poznamenám: ano, je tam významná korelace, nikoliv kauzalita).
    Individuální rozdíly je důležité brát v potaz, ale za sebe třeba budu moc ráda za případy sdílení dobrý praxe. A stejně jako se ve vedlejším klubu sdílí řada rad, jak dospět k tomu, aby si dítě internalizovalo návyk na čištění zubů (a každýmu pak funguje nějaká jiná), připadá mi hezký sdílet si v tomhle klubu rady, jak přispět k tomu, aby dítě - pokud možno rádo! - četlo.
    Samozřejmě pokud by moje sdílení teoreticko-praktických poznatků bylo napěst, budu kdyžtak ráda za adresné stížnosti :)

    FIFI: To je ale naprosto typická čtenářská trajektorie, jak ji popisuje Jiří Trávníček! :) On by ti nejspíš řekl, že tvé již dospělé dítko nečte míň, jen čte jiné typy textů (což je zcela v pořádku).
    FIFI
    FIFI --- ---
    DZODZO: a můžu se Tě zeptat, kolik je Tvým dětem? Víš, mým je 25 a 20 a asi sem to starší pošlu, aby Ti samo napsalo, kolik přečetlo knih třeba ve třetí třídě a kolik teď, v posledním ročníku VŠ :-) teď to dítě nemá absolutně čas a to v nižším školním věku přečetlo celou městskou knihovnu, oddělení pro děti mu bylo malé a knihovnice nevěděly, jak mu půjčit Pratchetta, protože byl umístěn v oddělení pro dospělé a jim tehdejší počítačový systém neumožňoval :- )


    JANISKA: Alenku (původní) četlo mé mladší dítě ve druhé třídě. Měla jsem velice málo hlídání, ale jednou jsme museli jít se starším dítětem na imatrikulační ples a mladší dítě hlídala má kamarádka. Dítě normálně večer vlezlo do postele a samo si četlo, tehdy zrovna Alenku. Kamarádka se mne pak regulérně vyděšeně ptala, CO to je proboha za knihu, i na ni, dospělou osobu, to bylo moc. Tehdy ještě nebyl film s Johny Deppem, ten byl v kinech asi až za 3 roky potom.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    DZODZO: Rodiče nepláčou. Pláčou učitelé a odborná veřejnost.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DZODZO: znám nemálo rodičů, co dětem odmalička každý večer četli a když došlo na to překlopení k samostatnému čtení, děti nic. Poslech ano, vlastní effort ne. Ono to opravdu není tak jednoduché - "dělejte A a dítě bude B". V takovém případě by asi neexistovaly všechny ty pubertální revolty vůči rodičům, co dětem vnutili vlastní koníčky, které děti nebavily. Mně třeba nečetl nikdo, aspoň si to nevybavuju, teď by se rodina možná urazila, ale jestli jo, tak to nebylo nijak časté. Naučila jsem se číst v pěti ve školce a od té doby hltala veškeré čtivo okolo včetně dědových Roháčů, na kterých jsem se na prvním stupni základky učila slovenštinu. Naši mi knížky nakoupili, to zas jo, ale jinak ve mně nikdo čtenářství nijak nepodporoval, spíš měli strach, že mě pak nebude bavit škola.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    TRISSIE: jj, zafungovalo :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Proč je nepochopitelné, že někdo dítěti odmala denně čte a z dítěte je nadšený čtenář, a někdo dítěti odmala denně čte a dítě prostě samostatné čtení nezaujme? Čtení není čištění zubů, aby to člověk dělal ze zvyku.

    Moje dítě začalo číst brzo a čte rádo a hodně.
    Je to proto, že jsme mu četli? Možná.
    Je možné, že by si cestu ke čtení našel i bez naší pomoci? Možná.
    Je možné, že přijde doba, kdy se nadchne pro něco jiného a čtení půjde na několik let stranou? Ano.

    Tyhle soudy "kdybyste s dítětem dělali to a to, tak byste viděli ty a ty výsledky", to je akorát tak na ranění citů těch, kdo se snaží horem a dolem a z nějakého důvodu to má to dítě v hlavě a životě nastavené jinak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ELIZHANNAH: toho jsem ti doporučovala já, viď? Tak to jsem ráda, že to zafungovalo :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    RYBKA: tak to je snad vec rodicov ako chcu vychovavat svoje decka, ked nie su ochotni venovat im 20 minut casu s knihou denne, tak potom nemozu vyplakavat, ze decko nema ku knizkam vztah ne? to je ako keby som po svojich deckach chcel, aby hrali perfektne na klavir, ked som ich k tomu v zivote neviedol :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    TRISSIE: od toho nakladatelství čteme právě Bílého tesáka. Oceňuju, že je tam hodně ilustrací a že jen polovina každé stránky je text. Aspoň to rychle ubíhá a začínající čtenář se nezalekne smršti písmenek :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    DZODZO: A kolik rodičů tipuješ, že tohle dělá/bude dělat? Zas jen menšina...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    staci deckam od mimina citat 20 minut denne knizku a vytvoria si na to "navyk" a je velka sanca, ze knihu neodlozia ani vo vyssom veku
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    JANISKA: Chtěla jsem upozornit na to, že je tady minorita dětí, které zvládnou číst složitější knihy od raného mládí, ale prostě většinová dětská populace to nedá. A jestli jsou tu knížky, které je nalákají a cestu k hodnotnějším titulům jim otevřou, nebudu je hanět a odsuzovat. Naopak díky nim se rozečtou děti, které by jinak znechuceně odložily bichli a na knihu už v životě nesáhly...
    Úplně běžně čte dobrovolně a samostatně cca 1/5 třídy (ze zkušenosti na běžné ZŠ).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JANISKA: já nezoufám, jsem ráda, že se nám povedlo najít cestu, která je pro syna zajímavá a současně mu odkrývá fascinující svět knižních příběhů, i když bych samozřejmě byla daleko radši, kdyby byl po mně, hodně by to ten lockdown zjednodušilo, kdyby si ti tři starší někam zalezli s knížkou a celý den o nich nebylo slyšet :-)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TRISSIE: Mimochodem nezoufej, můj muž je diagnostikovaný dyslektik a dysgrafik, se čtením (a psaním!) samozřejmě taky zápolil, respektive trochu zápolí dodnes. Ale jeho maminka je učitelka češtiny, dlouho a neúnavně mu četla, a nakonec má magisterské státnice z české a literární komparatistiky. A jedna naše docentka literatury to s dyslexií a poruchou pozornosti dotáhla i na proděkanku, byť její působení vyvolávalo u některých podřízených dlouhodobé žaludeční obtíže :)
    "Nezlomí" se to vždycky, ale někdy se tyhle dispozice podaří kompenzovat tak, že si ti lidé čtení ještě zamilují. Takže je prostě prima, že jste našli nějaký modus vivendi, aby váš syn četl rád, dobrý základ má, tak třeba jednou dá i toho původního Robinsona :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam