• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATESISKOKettlebell - ultimátní posilovna do ruky
    Kettlebell nebo také girja je tradiční ruská litinová činka vzhledem připomínající dělovou kouli s držadlem. Používá se jako tréninkové nářadí k získání síly, kondice, ke ztrátě tělesného tuku a k posílení všech svalových partií. http://en.wikipedia.org/wiki/Kettlebell http://www.youtube.com/watch?v=Lwme8rkzetg http://www.youtube.com/watch?v=gy5uU7ku-Lo
    rozbalit záhlaví
    SYDO
    SYDO --- ---
    VOY: Vy fakt na zacatku hodiny rvete "Strong First" nebo tak neco? Nenuti vas pak stat dole pred gymem a nabizet letacky s naked warrior? "Nechcete si popovidat o nasem panu Pavlu Tsatsoulinovi?". Me prave to KB5 sektarstvi dost odrazuje.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VOY: Se přístupem ke zázemí naprostý souhlas - za princeznu jsem se tu prohlásil nedávno - nepustěj korunu na regulérní uklízečku a recepční to v potřebném rozsahu dělat nebude. O dalších úpravách typu oddělení šatny aspoň přepážkou (P6 i P9 mají samostatné šatny), příčky ve sprchách,... nemluvě.

    Mne tam schází i nějaká forma klimatizace - aspoň blbé větráky z makra za pár korun do oken, když už ne normální klima nebo alespoň průtah komínem (máme v tělocvičně na smíchovské střední v rámci jiné aktivity a naprosto super - pasivní odtah přehřátého vydýchaného / přívod studeného čerstvého z venku). Ve chvíli kdy je vevnitř i venku 30°C, tak se to otevřeným oknem prostě nevymění a opravdu bych nechtěl blacknout s těžkou koulí nad hlavou.

    Ale metodika mi přijde nejlepší a pro začátečníka ten dohled prostě potřeba je a nevím o tom, že by byla někde tráva zelenější...
    BAAL
    BAAL --- ---
    VOY:A je? Myslím někde tráva zelenější

    V zásadě souhlas: věnování se nováčkům, hygiena, pokřiky, množství lidí v exponovaných hodinách, sem tam nás tam je 14 + převlékající se předchozí skupina a to je na ten mini prostor opravdu hodně.

    Jen ta cena mi nepřijde tak hrozná, protože žádné jiné místo kde bych měl k dispozici volné váhy včetně olympijské činky za 150kč/hod neznám, zkusil jsem ted projít pár posiloven a ve směs je to stejnej humáč s hygienou a nebo podivné osy z někde z aukra.

    Nicméně máš-li tip, tak sem s ním.
    VOY
    VOY --- ---
    NAVARA: Nevim no, chodil jsem do KB relativne dlouho a ke konci nas bylo na hodinach opravdu hodne (neprislo mi to uplne bezpecny) a treneri se venovali spis novejsim clenum. Ve finale to znamena, ze si pak za relativne penez chodim v podstate sam odjet nejaky prednastaveny program, to me az tak moc nebavi. Co se tyce zazemi tak asi nemam nic proti tomu kdyz jsou veci trochu punkovejsi, ale v KB5 na Jiraku mi prislo ze uz je to spis takovy aktivni nezajem o to jak zazemi vypada. Asi by mi ani nevadilo treba platit o kousek vic, ale mit k dispozici sprchu kde se nemusim bat slapnout na zem a zachod, ze ktereho se neobraci zaludek. Dalsi vec co osobne nemusim je pokrikovat na zacatku hodiny nazev neciho globalniho kettlebell brandu. Kdyby se mi to zdalo tak spatny, asi bych tam byval prestal chodit, ale musim rict, ze v poslednich mesicich jsem pak uz dost uvazoval jestli neni jinde trava zelenejsi.
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Hele, na co jsem náhodou narazil https://www.slevomat.cz/sleva/1156657-unikatni-4hodinovy-kurz-na-mobilitu-a-kettlebell Takže jestli chce někdo vyzkoušet Arenu...
    BAAL
    BAAL --- ---
    SRNECEK: přidávám se k názoru otestuj KB5
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    SRNECEK: Vyzkoušej si ještě KB5 a pak se rozhodni, důležité je, aby ses tam cítil dobře. Já byl v Železné kouli před lety na nějakém kettlebellovém semináři, to tam ještě napůl učila PK, která tehdy randila s Radarem. Seminář byl fajn, jen možná na můj vkus příliš velký dav - trochu jsem se rozhýbali, pak se učili s bulinou dřep, pozved, TGU a swing. Jak to mají dneska, nevím.

    Arénu znám líp, nevím, jak v Nuslích, ale v Jinonicích zvedači a vzpěrači cvičí v jiném místnosti než bulináři a fajtři, takže tam problém nevidím. Je pravda, že si děcka ke zvedání často pouštějí nějakou pitomou posilovací muziku, ale není problém si to přeladit na Michala Davida, když nechceš poslouchat hophip. Nějaké křičení tam ale moc neslýchávám, možná jen občas nějakou tu nadávku a vzteklé dupání, když někomu na platformě něco nejde (třeba já včera.:).

    U toho základního semináře nejde podle mně o to lidi nějak zatížit, ale spíš otestovat a nechat je i samotné vyzkoušet, jestli jim tenhle způsob cvičení bude vyhovovat; pak se s nimi na hodinách pracuje víc individuálně. Když někdo potřebuje na něčem pracovat víc, tak mu nabídnou soukromku. Mobilita a správné pohybové návyky se v Aréně berou jako klíčový základ, ze kterého všechno vychází, takže je to spíš pro lidi, kteří hledají cvičebnu pro dlouhodobý / trvalý rozvoj než jen rychlé nabrání svalů / zhubnutí / pocit zničení po tréninku.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tak KB5 není jenom o kettlebelech, najde se tam i velká činka - stačí říct trenérovi, že cílem není obecná síla, ale co největší napumpovanost svalů na pláž :)
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    JEREMIUS: IMHO těmito školami sice svaly primárně nenabere (resp. nabere, ale ne takové ty kulturistické a ne tolik), ale bude mít hodně slušný základ a trochu si utříbí co a jak, co je důležité, co není, rozhýbe se apod.
    Chtít nabírat svaly je sice hezký, ale pro standartně nepohyblivý, zkrácený lidi dnešních dní je to cesta do pekla a zadělávání si na problémy do budoucna.
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Jestli chceš primárně nabírat svalovou hmotu, nejsem si úplně jistý, že hledáš správně...
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    NAVARA: Tomu jsem se vyhýbal, jelikož to už tak nemám při ruce, ale tak ještě zkusím. Tak primárně jsem chtěl nabrat svalovou hmotu a zpevnit se, ale vnímám, jak jsem zkrácený a pohyblivost v kloubech není nejlepší, tak bych to neměl přehlížet.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SRNECEK: Tak ještě zkus tu KB5 ;) Nehraje tam hudba (pokud si ji nepustí cvičenci z mobilu), trenéři se lidem věnují, rajdy (v pánském na Jiřáku) neobtěžují, začátek bude podobný té Aréně. Naopak mi přijde dosti podivné, že tomu tak nebylo v Kouli...

    Pokud ti jde vyloženě o mobilitu, tak možná - ať už před nebo po intro hodinách (které jsou v KB5 tři) - si zajdi na http://www.kb5.cz/mobilita-a-flexibilita-pro-zacatecniky-super-joints/ a poté http://www.kb5.cz/mobilita-a-flexibilita-pro-pokrocile-power-stretching/
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, tak jsem absolvoval lekce zdarma v Železné kouli a Aréně a mám nějaké postřehy a s tím spjaté otázky.

    1) Železná Koule
    Líbila se mi atmosféra, nebyl to - aspoň ten den - typ cvičebny, kde by si muži a ženy honili cvičením ego. Překvapilo, že nemají skříňky na osobní věci a oblečení. Co se týče tréninku, tak lektor se mnou projel sadu, která se údajně opakuje během těch tréninků - leh na zádech a zvedání trupu se vztyčenou paží s bulinou; dřepy s bulinou prokládané sérií přítahů na TRX (ve stoje); mrtvý tah a nakonec prověšení na hrazdě. Nepřijde mi, že tímto rozvinu mou flexibilitu, ale aspoň po hodině cvičení jsem měl pocit, že mé tělo bylo vystavené nějaké aktivitě.

    A tak otázka je, která samozřejmě může být směřována i na onu centrum, ale jakou máte zkušenost s typy cviků a osvojováním si mobility v Železné kouli? Opakují se takto neustále cviky, jelikož dle mne se pak musí rozvíjet pouze jisté partie těla, a nebo se vše mění po čase? Bohužel třeba jsme se nezaměřovali na nějaké protažení se.

    2) Aréna
    Zde naopak se mi nelíbil prostor a můj dojem z místa, nejsem příznivec křičících cvičenců, kteří vzpírají a hlasité "testosteronové" hudby. Humorné bylo, že náš lektor byl více zaujatý lehce "rajdoidní" zájemkyní o cvičení než zbytkem skupiny, ale to je asi snad ojedinělý případ. Na začátku jsme projeli několik pohybových úkonů, aby viděl naše pohybové možnosti a několik cviků pro posílení těla bez girji - např. převalování se na zemi se přepaženýma rukama a nohama; chození po čtyřech a střídání protichůdných končetin s koleny odtaženými od země atd.; dřepy s bulinou a nakonec masáž svalů válcem.

    Ocenil jsem zaměření se na pohyblivost a ne nutně okamžité cvičení s kettlebelem. Rovněž požadavek absolvování prvotního čtyřhodinového kurzu, který má zájemce naučit ovládnout potřebné cviky. Avšak po cvičení jsem neměl vůbec pocit, že mé tělo něco vykonávalo, to vedení nebylo špatné, ale jak jsem výše uvedl, směřování pozornosti nebylo takové, jaké bych očekával. I během vykonávání cviků jsem sám vnímal, že ho nedělám dobře - švihám sebou, než abych zapojoval svaly, což bych čekal nějaké upozornění od trenéra, já už to po x-pokusech o cvičení vnímám sám, ale... - a tak netuším, jak moc tato prvotní hodina je standard pro Arénu nebo to bylo lehce šizené a chvatné, jelikož to je zadarmo a jen seznámení se bez seriózního požadavku vykonávání těch cviků. Ale určitě jsem měl dojem, že to nebude rutinní vykonávání předepsaných cviků, ale vnímání individuálních možností cvičence, což je trošku má obava z Železné koule - 4 typy stejných cviků každé setkání. Ještě bych poznamenal, že kvituji nabídku pozastavení členství kvůli nemoci nebo práci atd.

    Vím, že mohu jedno z míst zvolit a po nějaké době usoudit... Ale ty 4 000 Kč za 3 měsíce pro mne není zanedbatelná částka.
    LIMONADA
    LIMONADA --- ---
    tak ono ta nemoznost nahrazovat je primo spojena s tim, ze chtej udrzet stalou kvalitu vedeni hodiny - tzn. kdyz ti na jednu hodinu misto 10 zacek najednou prijde 15 tak se jim opak trenerka nebude moct dostatecne venovat - dochazi ke snizeni kvality vykuky - nedodrzeni standartu ktery danej gym a vyuka ma. coz prinasi pak nespokojenost zbylych cvicencu
    me to taky trochu stve, ale naprosto chapu ten duvod (keterej mozna nekomu z vas nedochazi)
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    VERT JEREMIUS: V Girje muzete nahrazovat jen v ramci daneho tydne. Ja s tim nikdy problem nemel, uz od dob Jetsaam gymu. Zdenal jen dela bububu aby z toho nemel holubnik :) A kdyz jsem lezel mesic ve spitale, tak jsem o hodiny taky neprisel.
    VERT
    VERT --- ---
    JEREMIUS: V tom máš pravdu. Nahrazovat šlo jen v rámci jednoho týdne. Na to jsem zapomněl. Myslím, že se to nezměnilo. Půl roku jsem tam nebyl, tak nevím.
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    VERT: Ne, nebylo. Oficiální informace byla, že nahrazovat se nemůže. Jsi nemocný, máš dovolenou, pracovní cestu, nemůžeš - smůla. A jsem si téměř jistý, že tohle bylo pak i psané na nástěnce na Cejlu v nějakých FAQ. :-) Mám za to, že se to pak možná změnilo, pamatuji si, že jsem jednou prohodil trénink na jiný den, ale pak kolem toho byly problémy, že jsem přišel zrovna na nějakou plnou hodinu a radši jsem se na to pak už vykašlal a nezkoušel se znovu domluvit.
    Jinak Girja fajn, chodil jsem tam rád. Jestli je už oficiálně možné si bez problémů trénink nahradit, tak jen dobře.
    VERT
    VERT --- ---
    JEREMIUS: Tak to bylo vždycky, už když se cvičilo ještě v Jetsaam gymu. Na Cejlu na nástěnce to visí od té doby, co se tam Zdenál přestěhoval.
    Já jsem teda s nahrazováním problém nikdy neměl.
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    VERT: Tak to se teda muselo poslední dobou zásadně změnit. Protože dřív se nahrazovat nesmělo.
    VERT
    VERT --- ---
    JEREMIUS: Přesně tak. Můžeš. Je to napsané na nástěnce. Chodí se pravidelně např. pondělí/středa v 17:00 a když nemůžeš, tak přijdeš na jiný termín, a nemáš to zneužívat.
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    VERT: A že zrovna teda v té brněnské Girji si můžeš nahrazovat hodiny a hýbat s tréninkama, že?! :-D
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    NAVARA: V tomhle ohledu jsem v Aréně měla pocit, že nad tím sice sami nepřemýšlí, ale když dostanou podnět, tak nejde vniveč. Jednou jsem si postěžovala, že si v šatně nemám kam připojit fén a že by bylo podle mě fajn, kdyby tam byl i fén k dispozici, aby si ho člověk nemusel nosit. A na podruhé jsem tam už našla jak fén tak zásuvku :-).
    VERT
    VERT --- ---
    KB5 je z odborného hlediska určitě na výši, ale moc mi nesedí ta rádoby "přísná" atmosféra, především nemožnost si nahrazovat hodiny (když musím 2-3x měsíčně být déle v práci, nebo jinde, tak to zabolí), pokřiky na začátku hodiny apod. V Aréně mi to příjde o kus lidštější.

    Nejlepší je stejně brněnská Girja.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam