Ahoj, tak jsem absolvoval lekce zdarma v Železné kouli a Aréně a mám nějaké postřehy a s tím spjaté otázky.
1) Železná Koule
Líbila se mi atmosféra, nebyl to - aspoň ten den - typ cvičebny, kde by si muži a ženy honili cvičením ego. Překvapilo, že nemají skříňky na osobní věci a oblečení. Co se týče tréninku, tak lektor se mnou projel sadu, která se údajně opakuje během těch tréninků - leh na zádech a zvedání trupu se vztyčenou paží s bulinou; dřepy s bulinou prokládané sérií přítahů na TRX (ve stoje); mrtvý tah a nakonec prověšení na hrazdě. Nepřijde mi, že tímto rozvinu mou flexibilitu, ale aspoň po hodině cvičení jsem měl pocit, že mé tělo bylo vystavené nějaké aktivitě.
A tak otázka je, která samozřejmě může být směřována i na onu centrum, ale jakou máte zkušenost s typy cviků a osvojováním si mobility v Železné kouli? Opakují se takto neustále cviky, jelikož dle mne se pak musí rozvíjet pouze jisté partie těla, a nebo se vše mění po čase? Bohužel třeba jsme se nezaměřovali na nějaké protažení se.
2) Aréna
Zde naopak se mi nelíbil prostor a můj dojem z místa, nejsem příznivec křičících cvičenců, kteří vzpírají a hlasité "testosteronové" hudby. Humorné bylo, že náš lektor byl více zaujatý lehce "rajdoidní" zájemkyní o cvičení než zbytkem skupiny, ale to je asi snad ojedinělý případ. Na začátku jsme projeli několik pohybových úkonů, aby viděl naše pohybové možnosti a několik cviků pro posílení těla bez girji - např. převalování se na zemi se přepaženýma rukama a nohama; chození po čtyřech a střídání protichůdných končetin s koleny odtaženými od země atd.; dřepy s bulinou a nakonec masáž svalů válcem.
Ocenil jsem zaměření se na pohyblivost a ne nutně okamžité cvičení s kettlebelem. Rovněž požadavek absolvování prvotního čtyřhodinového kurzu, který má zájemce naučit ovládnout potřebné cviky. Avšak po cvičení jsem neměl vůbec pocit, že mé tělo něco vykonávalo, to vedení nebylo špatné, ale jak jsem výše uvedl, směřování pozornosti nebylo takové, jaké bych očekával. I během vykonávání cviků jsem sám vnímal, že ho nedělám dobře - švihám sebou, než abych zapojoval svaly, což bych čekal nějaké upozornění od trenéra, já už to po x-pokusech o cvičení vnímám sám, ale... - a tak netuším, jak moc tato prvotní hodina je standard pro Arénu nebo to bylo lehce šizené a chvatné, jelikož to je zadarmo a jen seznámení se bez seriózního požadavku vykonávání těch cviků. Ale určitě jsem měl dojem, že to nebude rutinní vykonávání předepsaných cviků, ale vnímání individuálních možností cvičence, což je trošku má obava z Železné koule - 4 typy stejných cviků každé setkání. Ještě bych poznamenal, že kvituji nabídku pozastavení členství kvůli nemoci nebo práci atd.
Vím, že mohu jedno z míst zvolit a po nějaké době usoudit... Ale ty 4 000 Kč za 3 měsíce pro mne není zanedbatelná částka.