• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PETER_PAN: ptas se na teoreticky stav, kdy nekdo necha stat vybite auto nekde na mrazu, a nedaho behem 24 hodin nabijet .. znas nekoho takoveho?

    BOBASH: Mam dojem, ze se uz Citigo nevyrabi. Citigo-e je novy/aktualni model. Nevim co srovnavas. Ale ma to tvoje "nerozbitne auto" automatickou klimu i prevodovku?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SEJDA: Tady opět záleží na tom, co je to za elektromobil. U laciný mrchy jako je Citigo vyjde nejspíš provoz elektrickýho dráž, protože na tom atmosférickým tříválci se nemá co rozbít a nejspíš to bude jezdit furt. A když se něco rozbije, bude to levný.

    U Tesly nebo I-Pace nebo něčeho takovýho už je to úplně jiný a ve prospěch elektromobilu – když má ekvivalentní spalovací auto 2-4 turba, osum válců, přímej vstřik a tunu dalších kravin, tak jeho servis nejspíš vysoce překročí náklady na výměny baterek.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SEJDA: Tohle neni odpoved na moji otazku a uz urcite ne odpoved technicka. Dokonce se myslim ze jsi mylne precetl muj dotaz. Ja tam prave tvrdim ze zivotnost baterii je vyresena. Ptam se na nachylnost k vymrzani.

    O tom ze elektromobily predci svoji zivotnosti auta na spalovaci motory se nehadam, to tak je. Co se nakladu tyce, tak elektromobily cenove konkuruji u vyssich trid aut a alespon nejakych najezdu - tam muze byt usporad na provoz a vlastnictvi automobilu vyrazna. U stredni tridy a niz pochopitelne zatim nemuze konkurovat, ale to se zmeni, patrne uz pristi rok ...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PETER_PAN: Odpurci budou porad zastrasovat. Nikdo z nich neprizna, ze pri koupi fakticky libovolne Skodovky se ti prevodovka rozesere jeste pred 100k v 30 %, pred 200 k v 70 % pripadu, ale vsichni budou mudrovat, jak je hrozne, ze u elektroautroauta musis investovat do vymeny baterie, a bla bla.
    Ja si porad myslim, ze elektroauto vcetne baterie ma zivotnost nejmene 2 ICE srotu. E tedy v dusledku vyjde cca o 50% vyhodneji.
    Vsimni si trebas, ze i nejvetsi "spotrebitelsky svaz" soferu ADAC sleduje pouze zivotnost aut do 5 let. Pak dela, ze uz auta neexistuji, prestoze i v Nemecku je prumerne stari vozu pres 12 let a ze obchod s ojetinami tvori nemalou cast trhu. No nejhorsi, co by se vsem fanouskum buracejicich motoru mohlo stat, by bylo ukazat, ze EV svoji zivotnosti ICE vysoce prevysuji.

    Baterie do aut jsou vyresene uz davno, zadnou nevybijes na 0 %. Leda bys to vyzdimal do prazdna a pak to nechal nekde 14 dni stat v mrazu. Mam ale za to, ze ale i tak maji EV 12 V okruh nezavisly na trakcni baterii, ktera se klimatizuje sama, takze by se i tak drive vybila baterie pro svetla & spol. A az pak nekdy za dlouho trakcni baterie. U konkretnich typu trakcnich baterii se muze liisit preference zachovani minimalniho prahu nabiti pred udrzovanim optimalni teploty, vzavilosti na tom, co ocekava vyrobce od spotrebitelu.

    Jako muzes nechat stat EV ve stodole pul roku a pak se divit proc nejede :D Ale spise bych si pak popremyslel o tom, proc sis ho kupoval, presp. proc jsi jej noc predem nepripojil k zasuvce.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SMRGL: Dik za reakci. Ono prave problem s vymrzanim a nutna rezie na temperaci baterii je jedna z veci kterou kritici (nemyslim nejaci ideovi kazisuci, ale technicti kritici kteri poukazuji na stav technologie) celeho elelktromobilismu stale operuji jako nevyresenou. Pred par lety to byla zivotnost baterek a snizovani kapacity, coz je dneska, alespon v pripade Tesly vyresene (pokles kapacity ~ 6% po 350kkm najetych).
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    PETER_PAN: tyto údaje přesně nevím. Každopádně je snaha udržovat baterie hlavně při nabíjení při teplotě kolem 25°C. Tzn, pokud je baterie vymrzla, nebo přehráta, první se před nabíjením spustí chlazení a nebo vyhřívání. Po dozaseni bezpečné teploty pak řídící jednotka baterie umožní nabíjení. Zajimavy je například tento report-viz. příloha. Na vliv mrazu na baterii se zkusím podívat.



    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Skoda ze to neni na idnesu, zajima me co by tomu rikali tamni diskutujici :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak se přiznejte, kdo z vás to byl... :-D :-D

    Krutá zpráva pro vodík: auta s palivovými články spotřebují 2,4krát více energie než elektromobily - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...spotrebuji-2-4krat-vice-energie-nez-elektromobily-vypocitali-ve-vidni-1464438
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Opet je na tom v tomto ohledu tesla. Presne cisla z hlavy neznam ale jiste se daji vygooglit. Imho uz velke zlepseni (se soucasnou chemii) nelze ocekavat
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SMRGL: Ano ja se zeptam. Zajima me soucasny state-of-art v oblasti reseni problemu s tepelnym namahanim baterii. Zejmena me pak zajima jak je to s vymrznutim baterii, jake teploty jsou kriticke, kolik se spotrebuje elektriny temperaci (Wh/l nebo Wh/kg moderni baterie pri nejake teplote apod.). Proste jak daleko jsme a co muze bezny uzivatel ocekavat dnes a co v budoucnosti.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    Nevím, zda to tady proběhlo, ale "plány" co se bude dělat všeobecně v čisté mobilite v ČR najdete zde - materiály z poslední konference v Lučni https://www.mzp.cz/cz/cista_mobilita_seminar

    Co se týká technického řešení některých EV aut, klidně se ptejte. Něco malo do detailu vím ..
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    První kilometry s elektrickým mercedesem. Baterie tvoří skoro polovinu ceny - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/magazin/mercedes-eqc-prvni-dojmy.A190829_214559_auto_testy_fdv
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Fuel cell ma jen 50% ucinnost, teoreticky limit je myslim 63%
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JIMIQ: Spotřeba cca 1kg vodíku, tj. cca 50 kwh na 100 km...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: no hlavně v ČR žádná komerční plnička neexistuje, tohle je nějaký šolich pro experimentální bus :D a navíc neumí ani tankovat doplna, ale pouze do poloviny
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: ejha, ale mali by postavit naraz hned aspon 5, lebo ked postavia jednu a ta buchne, tak si niekolko mesiacov majitelia vodiku nenatankuju

    Recent explosions shutdown hydrogen vehicle refueling in NorCal and Norway – Electric Revs
    https://electricrevs.com/...ent-explosions-shutdown-hydrogen-vehicle-refueling-in-norcal-and-norway/
    NIXX
    NIXX --- ---
    DZODZO: To jsem nevěděl, hezký!
    Zajímalo by mě, jestli by dávalo smysl montovat do EV tepelné čerpadlo. Nebo jinak - dnešní domácí/kancelařské klimatizace vyšších řad umí i velice slušně a levně topit... Nešlo by toho v EV s výhodou využít? Pokud to nikdo nedělá, tak zjevně nešlo, ale zajímal by mě důvod.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jak píše Peter_Pan, pro někoho kdo jezdí kousíček, může mít použitá 500e smysl. Kdyby stála kilo, tak si jí asi koupím, protože může parkovat všude.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DZODZO: I ten pouzity najde sve vyuziti, nekde kde se bude lepe hodit. Jako druhe auto pro lidi zijici mimo mesto co jezdi 15km na nakup a 10km vozi dite do skoly.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam