• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SMRGL: Dik za reakci. Ono prave problem s vymrzanim a nutna rezie na temperaci baterii je jedna z veci kterou kritici (nemyslim nejaci ideovi kazisuci, ale technicti kritici kteri poukazuji na stav technologie) celeho elelktromobilismu stale operuji jako nevyresenou. Pred par lety to byla zivotnost baterek a snizovani kapacity, coz je dneska, alespon v pripade Tesly vyresene (pokles kapacity ~ 6% po 350kkm najetych).
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    PETER_PAN: tyto údaje přesně nevím. Každopádně je snaha udržovat baterie hlavně při nabíjení při teplotě kolem 25°C. Tzn, pokud je baterie vymrzla, nebo přehráta, první se před nabíjením spustí chlazení a nebo vyhřívání. Po dozaseni bezpečné teploty pak řídící jednotka baterie umožní nabíjení. Zajimavy je například tento report-viz. příloha. Na vliv mrazu na baterii se zkusím podívat.



    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Skoda ze to neni na idnesu, zajima me co by tomu rikali tamni diskutujici :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak se přiznejte, kdo z vás to byl... :-D :-D

    Krutá zpráva pro vodík: auta s palivovými články spotřebují 2,4krát více energie než elektromobily - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...spotrebuji-2-4krat-vice-energie-nez-elektromobily-vypocitali-ve-vidni-1464438
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Opet je na tom v tomto ohledu tesla. Presne cisla z hlavy neznam ale jiste se daji vygooglit. Imho uz velke zlepseni (se soucasnou chemii) nelze ocekavat
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SMRGL: Ano ja se zeptam. Zajima me soucasny state-of-art v oblasti reseni problemu s tepelnym namahanim baterii. Zejmena me pak zajima jak je to s vymrznutim baterii, jake teploty jsou kriticke, kolik se spotrebuje elektriny temperaci (Wh/l nebo Wh/kg moderni baterie pri nejake teplote apod.). Proste jak daleko jsme a co muze bezny uzivatel ocekavat dnes a co v budoucnosti.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    Nevím, zda to tady proběhlo, ale "plány" co se bude dělat všeobecně v čisté mobilite v ČR najdete zde - materiály z poslední konference v Lučni https://www.mzp.cz/cz/cista_mobilita_seminar

    Co se týká technického řešení některých EV aut, klidně se ptejte. Něco malo do detailu vím ..
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    První kilometry s elektrickým mercedesem. Baterie tvoří skoro polovinu ceny - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/magazin/mercedes-eqc-prvni-dojmy.A190829_214559_auto_testy_fdv
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Fuel cell ma jen 50% ucinnost, teoreticky limit je myslim 63%
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JIMIQ: Spotřeba cca 1kg vodíku, tj. cca 50 kwh na 100 km...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: no hlavně v ČR žádná komerční plnička neexistuje, tohle je nějaký šolich pro experimentální bus :D a navíc neumí ani tankovat doplna, ale pouze do poloviny
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: ejha, ale mali by postavit naraz hned aspon 5, lebo ked postavia jednu a ta buchne, tak si niekolko mesiacov majitelia vodiku nenatankuju

    Recent explosions shutdown hydrogen vehicle refueling in NorCal and Norway – Electric Revs
    https://electricrevs.com/...ent-explosions-shutdown-hydrogen-vehicle-refueling-in-norcal-and-norway/
    NIXX
    NIXX --- ---
    DZODZO: To jsem nevěděl, hezký!
    Zajímalo by mě, jestli by dávalo smysl montovat do EV tepelné čerpadlo. Nebo jinak - dnešní domácí/kancelařské klimatizace vyšších řad umí i velice slušně a levně topit... Nešlo by toho v EV s výhodou využít? Pokud to nikdo nedělá, tak zjevně nešlo, ale zajímal by mě důvod.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jak píše Peter_Pan, pro někoho kdo jezdí kousíček, může mít použitá 500e smysl. Kdyby stála kilo, tak si jí asi koupím, protože může parkovat všude.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DZODZO: I ten pouzity najde sve vyuziti, nekde kde se bude lepe hodit. Jako druhe auto pro lidi zijici mimo mesto co jezdi 15km na nakup a 10km vozi dite do skoly.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    z pohladu ekologie je samozrejme lepsi ten pouzity, nez novo vyrobeny, horsie to bude z pohladu servisu, to je este taka dost neprebadana oblast
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Novější a možná i starší od základu navržený (Leaf) elektromobily na tom budou o dost líp.

    Ale věci jako 500e, Fluence a podobně budou tím dojezdem fakt trpět.

    Navíc kupovat si 5+ let starej elektromobil za 400, když můžeš mít za ani ne půl roku nový Citigo iV za necelejch 500, je hovadina.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: tak to len podtrhuje, ze ostatni vyrobci EV sa stale iba snazia dotiahnut na teslu, ktora to ma celkom poriesene

    Cabin Heat

    The Model S cabin heater has two (hidden) modes. If the drive train is cold, all heat comes via resistive heaters, which can draw up to about 6 kW. That's a lot of power.

    As you drive the car, the drive train will naturally heat up. Once that happens, Model S uses the drive train coolant to help heat the cabin. Essentially it takes waste heat from the motor and inverter and uses that to heat the cabin. This makes a huge difference to the power consumption - a fully warmed-up car will only need 1-2 kW to keep the cabin warm even in extreme cold conditions. In comparison, the original Tesla Roadster needs 4 kW to keep its tiny cabin not-terribly-warm using only resistive heaters. This is a big advantage of Model S engineering that Tesla never talks about!

    The upshot here is that cabin heater power consumption gets better quite dramatically after you've been driving for a while.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Ale budou, u malýho starýho elektromobilu, naprosto běžně. Z klimy možná ne, ale topení, pokud zrovna mrzne, je průser. Zvlášť když ti zároveň klesne kapacita baterky kvůli nízký teplotě.

    e-tron je jednak těžkej a výkonnej, takže má dost velkou spotřebu a tomu odpovídající baterky, tam se to trochu "ztratí", a druhak je to přeci jen moderní auto a i ty topení jsou u těch nových dělaný "chytřejc".

    Ale třeba u C-Zero byl pokles třeba o 30 stupňů podzim vs. léto (jezdil jsem s tím dvakrát). V zimě už jsem si tro netroufnul půjčit, protože bylo jasný, že bych s tím do Pardubic nedojel.

    A to jsem pořád to topení dost omezoval a jel jsem v kabátě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam