• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Ano, automobilová revoluce byla rychlá, protože auto má naprosto neodkecatelný výhody proti koni, a navíc kůň vydrží kratší dobu než auto a pak chcípne.

    Elektrický auta nemají žádnej takovej zásadní benefit proti spalovacím. V některých případech mají levnější provoz, ale ne úplně vždycky – a to jen pokud se nepočítá s pořizovacíma nákladama. Naopak ještě docela dlouho budou mít nevýhodu v praktický použitelnosti.

    Takže spolu se setrvačností průmyslu (trvání modelových cyklů, vývoj nových aut a podobně) a dobou potřebnou k obnově vozovýho parku bude přechod na třeba 95% elektrickou mobilitu trvat něco jako 40 let.

    20 let než se přestanou vyrábět spalovací auta.
    20 let než dojezděj.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BOBASH: doporucuju kouknout na tohle video, je v nem i uvedeny, za jak kratkou dobu probehla prvni automobilova revoluce (10 let na to sesednout z kone, aby byly plny ulice aut), nebo jak rychle trvalo dostat ke vsem lidem vcetne indie a afriky smartphony od jejich prvniho uvedeni na trh atd, atd. proste kdyz se lidstvu chce, je to rychly. a soucasny subvence a boj za zachranu klimatu tohle vsechno jeste urychli

    Future of Transportation / Keynote: 2020 NC DOT Transportation Summit
    http://www.youtube.com/watch?v=y916mxoio0E
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BOBASH: hele tohle je business modelu, ne o zadnym geekovi. ja s tebou tady ve vetsine veci souhlasim, ale ohledne budoucnosti ses trochu kratkozrakej.

    mas pravdu, ze ve meste je jednodussi sdilet, protoze vyuzivas sdileny prostredek na maximum a snizujes cas, kdy je taxi nevyuzivany. jde o usporu z rozsahu vyuziti urciteho prostredku.

    nicmene velkou roli hraje v dnesni dobe cas cloveka/ridice a pak samozrejme provozni naklady, vcetne paliva.

    takze zpatky k business modelu. pokud technologii (mobilni appka misto dispecinhu, optimalize problemu obchodniho cestujiciho atd.) snizis planovane naklady a budes mit dostatecnou flotilu aut, muzes si dovolit nejaky to auto poslat i na vesnici. samozrejme ze tam nebude krouzit celej den, ale budou to cesty mesto-vesnice, nebo vesnice- mesto, pripadbe vesnice-vesnice, pokud mas v appce i timimg a dalsi zakazniky.

    problem prostoju pak muzes vyresit opet technologii, propocitas v real-timu, kolik bys vydelal kdyz auto nechas ve meste a proste nejakou aukci cenou, jak uz to dela uber nahodis priplatek za vesnici. pokud zakaznik akceptuje, neni co resit. kdyz ne, auto zustane ve meste a vydelava dal...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Ano, ale jet na vesnici taxíkem je dost nestandardní situace, kdežto po Praze lidi jezděj taxíkem furt.

    Prostě proto, že v Praze (nebo i jiným větším městě) máš dost lidí a dost taxíků na to, aby byl nejspíš furt nějakej po ruce, aby pro tebe taxík nemusel jezdit a pak se vracet atd.

    Stačí se kurva podívat na cokoliv jinýho sdílenýho, protože všechny sdílený věci jsou závislý na tom, aby jich bylo hodně.

    Chtěl bych třeba jezdit na skútru. Koupím si ho v Karlíně? Ani prd, mám na každým rohů deset Blinkee, BeRiderů a těch třetích co nevím jak se jmenujou.

    Ale v Humpolci? Nebo i v těch Pardubicích? Jasně že si ten skútr koupím, protože těch sdílenejch nebude dost, budu ho muset hledat atd.

    Dyť je to proboha úplně jednoduchá myšlenka, nevím, co na tom vy geeci nechápete.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: jo ked som este jazdil laserovat na vesnicke diskoteky, tak tam omladina taxikmi jazdila domov, neboli to pravda zrovna standardne pripady vyuzitia taxiku typu "odvezte ma na letisko", ale aj ja som uz parkrat z letiska siel ku nam na vesnicu taxikom, lebo to bolo pohodlnejsie ako ist do brna a pak sa tahat s kuframi autobusom
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Ano, a taxík nefunguje na venkově, protože jich tam není dost.

    Nebo jsi někdy viděl lidi na vesnici jezdit taxíkama? A proč asi...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    VITEKK: Jsi tak pět let za vývojem. Palubní systémy všech větších automobilek jsou online, většina z nich umí sbírat data, ty modernější obvykle umí OTA update. Třeba Škodovky to mají od Scaly dál všechny.

    Dokupování výbavy, která v autě při koupi nebyla, přes online shop, spustí třeba VW někdy teď (jakože technicky je to připravený, teď jsem k tomu někde překládal nějaký věci).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: ten dojem vyvolava asi v nejakych mnoha hlupakoch, ked sa zabiju, tak to nie je chyba tesly, ale pokial s tym maju problem, tak mozu zacat nejaku kampan ako kedysi ludia zistili ze cigarety sposobuju rakovinu a teraz je na kazdej krabke odpudzujuci obrazok, tak na kazdej tesle bude nejake zmrzacene telo, aby boli pravne pokryti... ale k takej absurdnosti to snad az nedojde
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    placena sluzba z auta uz davno existuje, vola sa to taxik
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Ne, Telsa se nesnaží cíleně někoho zabít. Ale snaží se prodat dojem, že její asistenční systémy jsou něco, co nejsou, přičemž vyvolává v mnoha lidech dojem, že umožňujou autonomní řízení.

    A pak se občas někdo zabije.
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    BOBASH: ja si myslim ze tesla ma porad naskok v tom samotnym systemu - to ze je auto porad online, ze ma OTA updaty, ktery prinasi novy featury.. to je obrovskej skok oproti jinejm autum ktery jsou tvrde offline a jaky si je koupis takovy zustanou do konce (nepocitam li updaty vetsinou tak mapovejch podkladu v servisech), vsadim se ze za par let budu platit nejakou mesicni subskripsnu (minimalne za "premium connectivity") a tudiz kazda tesla bude vydelavat i po tom co ji ta automobilka proda, to je vlhkej sen vsech koncernu..

    A ano mobilni apku uz maj i bmw atp ale je to zoufale zastaraly a hlavne neupdatovany, zase - jaky si to koupis takovy to budes mit po celou dobu.. To by musely koncerny do vsech aut zacit davat ten samej system a ne ze kazda generace vozidla bude mit nejakej svuj kterej zastara spolecne s tim autem
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Flame war začal tím, že jsem tvrdil, že aby se Tesla dostala na prodejní čísla normálních automobilek, musí rozšířit nabídku, protože ta současná nestačí.

    Odpovědí mi bylo, že Tesla přece nemá byznysmodel postavenej na prodávání aut (!), protože vyrábět věci je náročný a pak se musí servisovat, místo toho budou mít robotaxíky (který asi namnoží v tom cloudu nebo co) a poskytovat auta jako službu.

    Co na tom, že Musk nic takovýho nikdy neřekl a samotná Tesla uvažuje u robotaxících jen jako o řešení pro velký města, přesně z důvodů, který jsem tady popsal.

    Banda ajťáků se totiž rozhodla, že automobilovej průmysl funguje stejně jako software a když Microsoft mohl udělat placenou službu z Office, je stejně dobrej nápad udělat placenou službu z auta.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: to ze ty si nieco vykladas ako ze sa tesla snazi svojimi vyjadreniami niekoho zabit, ze dovolia uzivatelom betatestovat featury v aute, lebo o tom zrejme nemas velky prehlad este neznamena, ze sa tesla snazi svojimi vyjadreniami niekoho zabit :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Co má etickej standard "nebudeme pouštět na trh něco, v čem by se mohli zabíjet lidi" společný s reklamou?
    OMNIHASH: Nebo se spotřebou?

    Netvrdím, že automobilky jsou svatý, naopak mnohokrát dokázaly, že nejsou. Ale Tesla se svým přístupem "budeme tomu říkat autopilot, mluvit o autonomním řízení a o tom, jak jsme úplně jinde než ostatní, a prodáme tak lidem sadu asistentů za těžký prachy" je dost extrém.

    A to, že nikdo z odborníků moc nevěří tomu, že "full self driving capability" u současných Tesel je reálná, víte?

    Hlavně se pomodlete k Muskovi...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: mno jestli ti tohle přijde jako porušení etickejch standardů, co si normální automobilka nedovolí, tak co byly všechny ty akce se spotřebou posledních pár let?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: eticke standardy automobiliek? daj si na youtube vyhladat "<automobilka> banned commercials" az vidis tie eticke standardy, ktore propaguju ci uz rasove alebo rodove stereotypy :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: o robotaxíkách a Tesle nic nevím, ale co sem slyšel, tak 80% ujetejch kilometrů maj ve Státech na bedrech fleetový flotily, tak předpokládám, že podobný akce by se rekrutovaly od nich.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Nejde o to, co mají na webu, ale o to, jak to prezentují a že jak oficiální zprávy a videa, tak Muskovy kecy mluví o tom, že Tesly jsou "připravené na samořízení" a podobně, a o tom, že vlastně zbývá jen pár updatů a bude to autonomní auto.

    To si žádná jiná automobilka nedovolí, protože automobilky mají jiný etický standardy než výrobci mobilů.

    Bohužel, když do průmyslu, kterej na rozdíl od IT pracuje s reálným světem a můžou v něm reálně umřít lidi, přijdou ajťáci, vypadá to občas takhle. Nebo jako v týhle debatě, kde mám občas pocit, že byste nejradši nahráli auta do cloudů.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Reálný dojezd jako Model 3 má momentálně na našem trhu Kia e-Niro a Hyundai Kona.

    Ani jedno nemá takový zrychlení, což většině lidí nevadí. Zase jsou výrazně levnější než Model 3 Long Range, což je pro lidi důležitý.

    Responzivní displej je většině lidí u prdele, respektive ovládání Tesly založený jen na tom displeji většinu lidí odrazuje.

    Hry v infotainmenty a Netflix? Koho to, dopíči, zajímá?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LOPIK: kde sa to tu predava pod nazvom doslova self driving autopilot?

    https://www.tesla.com/model3/design#autopilot
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Nebudeš ho potřebovat, necháš ho samostatně jezdit – ale to mluvíš o soukromým elektroautě.

    Tady se mluvilo o tom, že Tesla nepotřebuje prodávat spoustu aut, protože je přece bude pronajímat jako robotaxíky a žádný soukromý auta nebudou, protože Musk někde řekl, že bude dělat i robotaxíky, tak si z toho místní pošuci domysleli, že to budou JENOM robotaxíky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam