• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    GOR
    GOR --- ---
    BOBASH: Naopak, z dieselagregatu bude snazsi cucat 150 kW nez ze site.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    LA_PIOVRA: co jsem nekolikrat pujcoval regulerni camper v pujcovne, tak byly vzdycky na plyn z bomby...
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    V obytnacich se topi bombou a ne krz nejaky Webasto?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BOBASH: hele dve plynovy bomby, co sou v obytnacich ted na topeni, lednicku a vareni vyplacas taky max 3 dny. problem tech bomb je, ze je v zahranici nenaplnis, protoze spousta zemi ma vlastni typy. takze bud se musis stat amaterskym plynarem a prepojovat si je sam, pricemz vozis typy vsech zemi kde cestujes (nejen bomby, ale i spoje, koupit si zahranicni kohouty, nastavce, tesneni na spoje), nebo se po trech dnech v zime vratit zase zpatky do CR a hledat kde ti je nejbliz vymeni

    oproti tomu kdyz budes mit elektriku, muzes se pichnout v jakymkoliv kempu treba na rok a nic neresis. kdyz budes spat ve svycarsku pod svahem a nebudes mit pripojku, proste sjedes jednou za dva dny na nejblizsi supercharger.

    ty cely svoje argumenty stavis na financni vyhodnosti k dnesnimu dni, coz ti tady nikdo nikdy nerozporoval, tak nechapu, ze se k tomu porad vracis. vsechny ostatni tvoje argumenty jako aerodynamika, nizkej dojezd (semi campervan da sardinii na dve nabiti), nebo odtah ti byly vyvraceny a dokladoval sem to narozdil od tebe linkama.

    kolik bude stat baterka az ty obytnaky budou dostupny nevis. taky nevis jaky budou regulace a emisni limity, ekologicky dane na diesely apod.

    zkus se trochu odosobnit od toho co je ted a ze v budoucnu se mohou vsechny promenny tvejch rovnic zmenit. jinak nema smysl s tebou dal diskutovat, tocis se porad na tom, ze za soucasnejch cen se to nevyplati. a o tom se s tebou n8kdy nikdo nehadal
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Až budou existovat baterky, který budou mít 200 kWh, budou vážit 100 kilo a stát 100 tisíc, tak bude dobrej nápad dělat elektrický obyťnáky.

    Ale ani takovýhle baterky, ani solární plachty, tu nejbližších pár let mít nebudeme, takže je elektrickej obytňák furt píčovina.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: az bude komercne dostupne nieco taketo, tak si v kempe na trave vyrolujes solarnu plachtu trebars 5x5m a budes nabijat, hmotnost a hrubka budu 0,0prd

    https://iopscience.iop.org/article/10.1088/2058-8585/ab2f37
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Mimochodem, vytápět takovej obytňák v chladnějším počasí je tak 1 - 2 kW. Baterku toho Transitu (76 kWh, takže jako v Modelu 3 Long Range) tím z plna vytřískáš do prázdna za tři dny. A na soláry zapomeň, budeš jí nabíjet tejden.

    Takže gratuluju, koupil sis obytný auto, který je v místě, kde není externí zdroj energie, nevytopitelný.

    Ale jako bonus stálo o půlku víc než to obytný auto, ve kterým můžeš topit do alelúja, pohánět spotřebiče taktéž, a jako bonus dojedeš kamkoliv o půlku rychlejc, protože nemusíš co dvě hodiny na skoro hodinu stavět.

    Tím vším jsi ušetřil trochu CO2 (ne dost abys vyrovnal uhlíkovou stopu baterie) a trochu nafty/peněz (dost na to, aby se ti to vyplatilo tak po 100 000 km, když to dobře půjde).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Tohle je totiž problém vás elektrofanatiků. Vy máte nějakej záhadnej pocit, že elektrický auto je lepší samotnou svojí električností, kterou jste posedlí.

    Zkuste se zamyslet nad tím, k čemu je taková věc reálně dobrá?

    A pak dojdete k tomu, že dokud budou existovat naftový dodávky, budou se obytný auta dělat z nich. Až nic jinýho nebude, tak budou taky elektrický. Ale nebude to nikdy nejbližších letech, možná s pár výjimkama, který budou tvořit zanedbatelnej podíl na trhu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Tisíc kilometrů ročně. To je skvělý, to se začne obytňák na elektriku vyplácet asi tak po 70 letech.

    A u těch, který najedou víc, je zase problém, že jim nebudou stačit baterky. Jo a hnát z baterky, na kterou jezdíš, spotřebiče, je taky vyloženě geniální nápad.

    Ono má svůj důvod, že pokud mají obytný auta elektrický topení, tak mají víc baterek. Ale většinou nemají, protože topit tejden v obytňáku sežere dost energie, i naftovej bufík ti vyplácá čtvrt nádrže (vyzkoušeno, i obytný auta jsem testoval).

    A ne, typickej obytňák není zdaleka blízko Bentleyi. Typickej obytňák je přestavěnej Fiat Ducato a i s nástavbou stojí tak milion a půl (z Ducata se to dělá proto, že je nejlevnější, Transity a Craftery se moc nepoužívají, protože jsou drahý). Když to uděláš z e-Transitu se 150 kWh baterií místo 76 kWh kterou má normálně, tak to bude stát tak tři miliony (eCrafter s dojezdem 120 kilometrů stojí milion a půl).

    Může mi někdo vysvětlit, proč by si někdo připlatil milion korun za to, aby měl ve všech ohledech horší auto, který ale ušetří asi dvě koruny na kilometr, čímž se mu investice pravděpodobně nezaplatí do konce tohohle století?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Co tak sleduji ve skupinách kolem Free Campingu, kde jsou i lidi, co dělají přestavby dodávek na obytňáky, tak typický nájezd těhle obytných aut je pod 1000 km ročně a je to hlavně v tom režimu, že dojedou cca ~100 km na zajímavý flek, rozbalí přístavný stan, rozbalí solární pamely a týden se nehnou z místa.

    EV má v tomhle velkou výhodu, že není potřeba řešit zdroj elektřiny pro spotřebiče.

    BOBASH: Tvoje úvaha má zásadní nedostatek...
    Tím je skutečnost, že obytňák je něco jako větší Bentley, které jsme tu už probírali - v hmotnosti i ceně obytňáku se elektrifikace zkrátka ztratí...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Ad dojezd – ano, bude se zvedat. Ale než bude reálný mít dojezd použitelnej pro obytný auto (500+ dle WLTP, spíš 800+ dle WLTP) aniž by to znamenalo cenu dvou obytných aut, tak to bude trvat FAKT DLOUHO.


    KEB: Tohle s ničím nekoliduje. Aby ti došel benzín, skutečně musíš být trochu debil. Alternativní důvody jsou jedině, že ti nefunguje palivoměr a nebo že jsi socka a nemáš na benzín, tak jsi to risknul.

    Mě došel benzín v životě mnohokrát, ze všech tří důvodů, ale nejčastější byla kombinace prvního a třetího, tedy že jsem natankoval za drobný a doufal a nevyšlo to.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Důvody proč ne... hm, a proč jo?

    Ekonomický? Nevyplatí se to, elektrickej obytňák bude muset mít kravskou baterku, která bude při dnešních cenách stát tak milion, a při nájezdu typickýho obytňáku se vyplatí tak asi za 100 let.
    Ekologický? Stejnej problém, tak malej nájezd, že se vyšší ekologická stopa výroby EV nevyrovná.
    Praktický? Elektrickej obytňák není v ničem lepší, je ve spoustě věcí horší.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Neříkám, že to nepůjde nikdy. Říkám, že obytný auta budou na elektriku jako jedny z posledních, protože to nedává smysl.

    1) Zkoušel jsi někdy jet někam dál s elektromobilem, co se musí každejch 200 km nabíjet? Já jo. Je to nahovno.
    2) Ok, blbě jsem se kouknul na Google Maps, započítalo to i trasu trajektu.
    3) Já taky neřekl, že to nebude nikdy, ale že to bude až ve chvíli, kdy už bude jina elektrický úplně všechno.
    4) Obytňák kupuje ten, kdo chce svobodu, volnost jet si kam chce a bejt kde chce. Elektrickej pohon tě přesně týhle svobody zbaví.

    Ad autismus – rozdíl mezi náma je, že já těma elektromobilama poměrně často jezdím a taky se na auta dívám z pohledu lidí, co auta kupujou, ne z pohledu bandy idiotů na internetu co si představujou, že automotive může fungovat jako IT.
    KEB
    KEB --- ---
    SHEFIK: no já tvůj technooptimismus taky moc nesdílím. A bobash má ke všemu ještě víc praktických zkušeností než většina z nás dohromady.

    Takže ano jednou to asi bude i na pohodičku fungovat, ale říkám si, jestli se toho dožiju. Zatím jsem potkal slovy 4 bev a už i tři Toyoty hybridy. Moc nepoznám auta, takže i kdybych jich 10x tolik nepoznal furt to není revoluce.

    Přidej k tomu velkou pořizovací cenu, mizernou infrastrukturu atd atd.

    Ale ano jednou ti bude fungovat
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    KEB: no vzdyt. kolik mely prvni elektromobily dojezd? a jak se zveda kazdym rokem nejen kapacita baterek, ale i jejich optimalizace v karoserii? dojezd se proste bude nevyhnutelne zvedat

    a ja se na to tesim.

    jinak tady je koncept tesla semi campervan s baterkama na 500 mil.

    Tesla Semi campervan concept: introducing the Vanlifer Semi-Home – vanlifer
    https://vanlifer.com/blogs/news/tesla-semi-campervan-concept-introducing-the-vanlifer-semi-home

    kdyz se chysta Semi jako tahac pro navesy do kamionovy dopravy, nevidim jedinej duvod, proc by neuvez lehci obytnak

    ale jasny, Bobash jeste dneska najde tisic argumentu proc ne. a nakonec doda alibisticky, no vlastne mozna za deset let, to jo :))
    KEB
    KEB --- ---
    SHEFIK: k tomu dobíjecímu trucku je zábavný, že víc volají lidi, co jim došel benzín. Dobře to koliduje s bobashem, co před časem říkal, že aby ti došel benzín musíš být trochu debil :D

    Chápu, že hustota všeho ve státech bude asi jinde než tady evropě, kde máš pumpu co pár kilometrů :)
    KEB
    KEB --- ---
    SHEFIK: ale no tak, bobash neříká, že to nejde, ale že to nedává smysl. To je rozdíl. Ano, někdo ho určitě vyrobí, a někdo ho i koupí, ale nic to nemění na tom, že pokud to nebude mít baterku jako krava, tak to bude dost nepohodlný a dvakrát, tak drahý jako naftak.

    Teda pokud někdo nevymyslí závratně levný a lepší baterie.
    KEB
    KEB --- ---
    Fotovoltaika v dopravě: proč nemají elektromobily na střeše solární panely? - TZB-info
    https://m.tzb-info.cz/...8-fotovoltaika-v-doprave-proc-nemaji-elektromobily-na-strese-solarni-panely

    Jen pro připomenutí...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BOBASH:

    1) tvrdil sem nekde, ze se po ceste nebude nabijet?
    2) k tvejm poctum - do livorna je to 1100km, pak beres trajekt na sardinii
    3) rekl jsem ze jedu zitra? ne, rek sem, ze se tesim na ev obytnaky az budou
    4) odpovim ti otazkou - kdo si uz ted kupuje obytnak, kdyz vyjde draz nez letenka a hotel? neni to ten, kdo na to ma? a co pujcovny?

    ...nemam moc sil se s tebou dal bavit. ten tvuj autismus ze neco ted neni a nejde za zadnejch podminek, je uz opravdu otravnej

    reaguj prosim na to co kdo pise, ne na to, co by sis pral, aby psal, abys ukazal jak vsemu rozumis
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam