• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PSYCHO: no ještě před 3 rokama to samozřejmostí úplně nebylo, good, vyzkouším při příští výměně lopaty. Co si budeme povídat, ona taky dost prace odkudkoliv ztratila na důležitosti, když je kdekoliv 90% času mezi obývakem a kuchyní...
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    OMNIHASH: To vsechno jde samozrejme uz davno. Jediny co porad nejde je posilani souboru pres BT, ale to sem realne v zivote vyuzil 2x na poslani si vyzvaneni.

    Jo to je vlastne fakt, custom vyzvaneni se nahravaj dost blbe, pokud je nechces platit. A jailbreak je cim dal tim slozitejsi, ale fakt nechci mit jailbreak na telefonu s citlivejma datama.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PSYCHO: iphone ma u nas podil asi pulky trhu, driv to bylo asi osmdesat procent. Nedovedu si predstavit jakej trotl by musel neco takovyho povazovat za „status symbol“. Vetsina lidi ho obmenuje jak boty, ja mam ted zrovna od providera novej asi za tretinu ceny s tim ze u nej dalsi dva roky zustanu (coz bych zustal i tak) a mesicne mu za to asi dvacku dam navic. To se statusem fakt nema spolecnyho vubec nic, tim na nikoho dojem neudelas, kdyz to ma kazdej dvanactiletej smrad :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PSYCHO: už se dá na iPhone normálně pracovat? Zapnout VPNku, poklikat něco ve firemním gui, optimálně se přihlásit na Linux server a spustit pár řádků kódu?
    My fasujeme telefony jako lopaty, vím, že si kolegové nadšeně nabrali iPhone, páč za ty dva roky co dostanou nový lopaty, se daj prodat relativně nejlíp, a stejně pak datlovali že starejch Galaxy.
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    PSYCHO: A jen na okraj, v IT pouzivam produkty vsech a na vsech OS. Je to moje prace, ale dokazu ocenit, kdyz nekdo udela neco dobre a nevezu se na tom, co mozna platilo pred 10 lety.

    Stejne jako BOBASH vidi budoucnost v EV, ale ne hned ted a okamzite.

    Nejsem Apple fanboy, ale momentalne mi nikdo nic lepsiho nebo aspon srovnatelnyho medokaze mabidnout. V EV to byvala Tesla, ale jak BOBASH rikal, casy se meni.
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    COMODOR_FALKON: To si napsal, ale uplnou hovadinu.
    To, ze par lidi bere iPhone jako status symbol je na hony vzdaleny normalnimu uzivateli tech telefonu.

    Technologicky jsou o generaci napred. Stacej jim mensi baterky na stejnej vykon co maj androidy a appli ui je o generaci pred cimkoli co muze konkurence v defaultu nabidnout.

    A jo, srovnani s Teslou je na miste. Lidi co maj dneska TM3/X/S proste chteli EV co nekam dojede a bude fungovat. To dostali. Lidi co si chtej vyfikundovat auto do aleluja maj audi, bmw, mb a porsche, stejne jako lidi co maj foldy, flipy a buh vi co. Lidi co jdou po cene maj zas svoje.

    Nerikam, ze iP jsou nejlepsi telefony, ale co umi, umi. To same Tesla.

    Jen lidi jako ty z toho delaji premiovy brand, ale jen pred sebou. Tim to konci.

    PS: G1 plan zarucuje podporu max na tri roky, Apple nejde pod 5. Baterky odchazi u vseho, tak o cem se chces bavit?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ELIJEN: nepleties si fsd a autopilot? Lebo fsd produkcne este neexistuje
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Bold move, Bezos asi zhana dzengy na tie svoje lawsuity s nasa a spacexom :)

    Rivian seeks $80B valuation in confidential IPO filing
    https://www.teslarati.com/rivian-ipo-80-billion-valuation/
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    COMODOR_FALKON: Jestli jsi tak kvalifikovany i v oblasti aut…

    JYRKA
    JYRKA --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak urcite

    iPhone 12 Pro - Baterie - iOpravna.cz
    https://www.iopravna.cz/cenik/oprava/iphone-12-pro-baterie/
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ELIJEN: Ts měl celkem kliku, že se Ti to povedlo vyměnit - i kdž u těch starších to asi ještě nějak šlo - modernější iCrapy jsou zalité v lepidle a jednotlivé díly mají sériová čísla tak, aby je nešlo nahradit - i pokud by se Ti povedlo sehnat náhradní díly… Jinak Jabka mají assembly spíše podprůmernou - je to prostě "lepší Čína" - ale dost se toho ztratí v lepidle…

    Žel se ostatní výrobci spíše inspirují… Třeba ještě v SG4 mini se dala sehnat nová základní deska, nový nabíjecí port, klidně i kamera a výměna byla otázkou pár šroubků… V A3 už to nejde…
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CRAZY_IVAN: No, ale tvrdili, ze ten HW je FSD capable a FSD cenu samozrejme mezi tim zvedli nekolikanasobne, takze o HW upgradu zdarma pri dokoupeni se fakt moc neda mluvit. Proste Musk/Tesla konstantne lze a pak se jen vymlouva, ze byl jeho odhad moc optimistickej.

    Za me maj super auta, super software, neexistujici FSD, shitovou assembly a magora za CEO.

    COMODOR_FALKON: Ja mam iPhone 6S koupenej hned po vydani a porad slouzi v poho. Baterku jsem si menil sam. Podle me to srovnani sedi hlavne v pristupu/politice firmy. Jabka maj totiz kvalitni assembly a super support :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    HERR_FLICK: Srovnávat Teslu s iPhonem je IMHO úplně někde mimo...
    iPhone = mizerný HW s naleštěným krytem a úmyslnou neopravitelností, která nutí uživatele k ~2letému cyklu výměn telefonu. Nic moc to neumí ale taky to nejde tak snadno rozbít - je to snobská variace na důchodcovský telefon. Jedinou jejich reálnou konkurenční výhodou je v tuhle chvíli iPhone SE, coby poslední zbývající kompakt na trhu…
    Tesla = skvělý HW a SW, ale s tím naleštěným krytem je trochu problém, pořád je to proto spíše záležitost pro bohaté lidi se zájmem o technologie…

    S tím souvisí ale ještě jedna věc - která je v kontrastu s tím co psal BOBASH. Jde o to, že pokud nejde o fakt hodně moc bohaté lidi, tak teď mají nějakou Teslu, na které najedou 300, 500, 700 tisíc KM během následujících 5-10 let než ji pošlou dál.
    Jenže teď si koupili Teslu, protože je to nejlepší technologický produkt na trhu a má cca 5 let náskok před konkurencí. Takže za 5 let bude jejich postarší Tesla zhruba na úrovni toho, co zrovna budou prodávat "zavedené automobilky" – proč by přecházeli ke konkurenci, která nabízí produkt cca na stejné (nebo možná i horší) úrovni, jako už mají…?
    Logicky to skončí tak, že buď výměnu oddálí, nebo si pořídí nejnovější verzi Tesly…

    A možná to bude ještě dramatičtější, protože tím, že Tesla poměrně významně vertikálně integrovala výrobu baterií, tak bude schopna vždy nějaké množství baterií vyrábět sama a vylepšovat je dle potřeby - už samotné nové články, kde se jim podařilo zvednout kapacitu cca 1:1 vzhledem k objemu a zároveň je udělat pevnější (takže je lze použít jako strukturální prvek), jsou dokladem výhodnosti takového řešení.

    Ostatní automobilky budou narážet na to, kde ty baterky vzít a teprve až druhotně řešit technologickou úroveň - a to i v případě, že by došlo k solid-state průlomu, případně byly k mání levné sodíkové baterie…
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DAN_F: Nicméně tvoje poznámka z IT je naprosto trefná, akorát v automotive je přeformulovaná:

    "Nikdy nekupujte nic z prvního roku výroby."

    To je mimochodem věc, kterou beru za vcelku automatickou a tudíž mě "porodní bolesti" moc nevzrušujou. Úplně nová ICE platforma bude mít taky dětský bolesti a první ročníky čehokoliv jsou pro blázny a nadšence, případně pro lidi co potřebujou bejt vidět, že maj něco první.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DAN_F: Za mě je zcela použitelnej produkt Enyaq (vlastní zkušenost), ID.3 nebo ID.4 bych si stejně nekoupil prostě proto, že to vevnitř vypadá odpornějc než Dacie. Problémy Mach E jsem moc nezkoumal ani jsem s tím pořádně nejel, takže nevím.

    e-tron GT je výbornej a velmi funkční produkt, Taycan předpokládám taky (jezdit s ním budu v úterý, dám vědět). Kia/Hyundai čekám, že budou dobrý, ale že budou mít "porodní bolesti". eNiro/Kona je ale taky plně funkční produkt, kterej se schopnostma velmi blíží Modelu 3 a je o hodně levnější.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    BOBASH: Jak říkám, mně je Tesla dost jedno. S ohledem na stávající infrastrukturu a nabídku stejně nejsem aktuálně potenciální kupec. Nicméně, v tuhle chvíli je to jediný výrobce, co má na trhu skutečně funkční produkt. ID řada vypadala nadějně, ale v tomhle stavu bych si to netroufl nikomu doporučit, Mach-E trpí od uvedení řadou snad ještě horších problémů, než ID, Ioniq vypadá v pohodě, ale má fatální problémy s bateriemi. Zatím prostě nakonec stejně není na výběr. Je to věc, co opakuju v práci pořád dokola v různých kontextech, ale – nikdy si nekupujte problematický HW produkt s příslibem SW zlepšení v budoucnu a je to věc, která platí i pro FSD. Kupovat si v tuhle chvíli Teslu, kvůli příslibu toho, že jednou bude řídit sama, je nesmysl.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Tebe jsem zrovna nemyslel, s tebou se dá debatovat docela rozumně :)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: Sorry, čtu píčovinu, tak se ozvu :)) disclaimer: mam pár akcií
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DAN_F: To by mě vadilo taky. A ano, vím, že se to může stát i u "tradičních automobilek" a je taky spousta "tradičních aut", co bych si fakt nekoupil.

    To, že nesdílím zdejší nekriticky fanboyovské/akcionářské nadšení z Tesly neznamená, že jsem zavilej "anti-Tesla". V kruzích, který nejsou plný Tesla fanatiků, mám naopak tendenci k její obhajobě. Ale tady to vypadá jak schůze Svědků Muskových.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    BOBASH: Mně by mnohem víc vadilo, kdybych si koupil auto, které na denní bázi zamrzá a nefungují mu pořádně ani základní funkce, natož nějaké pokročilé asistenční systémy, ale evidentně to máme každý jinak :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam