• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: Tak ten závit je ten důležitý standard. Každý motor potřebuje něco jiného, ale rozměr používají všichni stejný. To je stejné jako s tou kójí a konektorem pro tu baterii. To jaká tam bude baterie je jedno, to se může dál vyvíjet.
    A nepsal jsem že se to vyplatí teď, píšu že se to prosadí v budoucnu. A možná jedna z těch automobilek která to začne prosazovat teď na tom v budoucnu bude hodně profitovat i když to teď nebude výdělečné.


    BOBASH: Asi na tom něco bude, je to jako když vnímám velké faux pas u Škodovky že neumí udělat dodávku, ale ono to prostě fakt není asi dominantní trh.

    V každém případě pokud budeme posuzovat návratnost, tak ta dodávka na tom bude vždycky lépe. Tedy v době kdy nějaký elektromobil bude ekonomicky konkurenceschopný, bude to pravděpodobně takováto dodávka a nebo nějaké pidi auto s malou baterií na každodenní dojezdy.

    Dneska je to hlavně o prestiži, dotacích a jiném znevýhodňování konkurence.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Kdyby to bylo výhodné, tak by na tom už někdo pracoval.

    Ono to výhodné není. Proto to i ti, co už to měli vyvinutý (Tesla), a byli v nejlepší pozici začít standard, zase zavrhli.

    Výměna by byla výhodná jen pro pár lidí, kteří jsou zrovna ve spěchu a jsou ochotní utratit víc peněz za rychlejší výměnu. A všichni ostatní by kvůli tomu nechtěli platit za jejich pohodlí na mnoha frontách – od toho, že jejich auto bude dražší, po to, že bude horší (těžší, horší využití prostoru atd.).

    Prostě jsi měl teoreticky hezkou myšlenku, ale nepotkala se s realitou.

    BTW ani ty svíčky standardní nejsou. Mají maximálně stejnej závit. Standardní nejsou ani blbý kola.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: Jasný tak pak jste zase na počátku, dokud to nebude rentabilní je to bez dotací nesmysl
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Není to škoda, je to otázka trhu. Elektrický auta jsou drahý a dodávky se kupujou kalkulačkou, ne nadšením do techniky.

    Koupit si za dvě mega rodinný SUV na elektriku, protože je to cool, je vcelku běžnej proces výběru.

    Koupit si za dvě mega elektrickou dodávku místo tří naftovejch je věc, za kterou tě účetní zardousí ve spánku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: Což je škoda, protože u nich jde často o ideální využití konkrétní kapacity.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: Těch baterií-standardů může být samo víc, ale srovnávat to s motorem který nehodláš na benzínce vyměnit, protože zrovna pojedeš do hor kde chceš silnější motor, je trochu mimo a koncerny i ty motory sdílí.

    JYRKA: Tak oni se vylepšovat budou moci. De facto standard bude jen ta kóje a napětí. S průběhem času může růst kapacita. Kóje bude mít standardizovaný konektor (motorové svíčky jsou taky jednotné). A pak nějaký systém protokolu s elektronikou, ale to možná zatím není nutné. Do budoucna by to bylo ale výhodné. Něco co bude mít záznam o baterii.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KEB: eTransit, což je asi taky krám, ale bude novej. PSA má elektrickou verzi Travelleru/SpaceToureru/whateversetyostatníjmenujou. VW bude mít ID.Buzz, což sice reálně nebude dodávka, ale pro zásilkovnu by byla perfektní... ono toho přibývá.

    Jen prostě dodávky nejdou v "první vlně".
    KEB
    KEB --- ---
    NIGHTHUNTER: ono to s těmi dodávkami bude asi fakt na hovno. Ta holka že zasilkovny v tom článku na finmagu, taky řeší dodávky na vodík, protože...

    Asi je evropský segment dodávek na baterky v pytli. Kdo je vlastně dělá? Mě napadá jen crafter a to je krám.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Plus i kdyby chtěli, tak bude vývoj omezenej tím, že u nový baterky budeš muset mít pořád všechny vstupy a výstupy na stejných místech.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: Je taky třeba říct, že ta různost zajistí vývoj. Pokud by byly baterie normované a vyměnitelné, co by nutilo výrobce je vylepšovat? Pak by to dopadlo tak, jako s automobilkami za socíku - ta samá věc by se vyráběla desítky let.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Na to, aby se baterie dala vyrábět v dost velkým objemu, aby byly znát úspory z rozsahu, ti stačí stejná baterka napříč platformou. Třeba stejnej formát baterek budeš mít napříč celou MEB, kterou bude používat pro většinu svých aut VW, Škoda, Seat, Cupra, Audi, pro nějaký auta navíc Ford. Taktéž stejnou platformu pro středně velký auta bude mít celej Stellantis (Peugeot, Citroen, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Dodge, Ram, ve spolupráci s nima by to měli používat i Jaguar a Land Rover). Dtto Hyundai/Kia, platformu Toyoty si taky určitě někdo půjčí...

    Ve výsledku budeš mít pár formátů baterek napříč celým autoprůmyslem, ale nebudeš mít nikdy jednu. To by dávalo smysl jen kvůli těm výměnám, který nejspíš nenastanou. A zase by to nedávalo smysl kvůli tomu, že bys musel mít kompatibilní palubní systémy, chlazení a milion dalších věcí.

    Navíc rozměry baterky budou určující k stavbě celýho auta, výrobci nebudou chtít sdílet úplný základ svých aut.

    Je to stejný jako by dneska bylo efektivnější, kdyby se na celým světě vyráběl jeden dvoulitr turbo, jeden tříválec turbo patnáctistovka a jeden třílitr šestiválec turbo, což by se dalo udělat modulárně. Místo toho má každej výrobce/koncern svoje vlastní skoro stejný motory...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NIGHTHUNTER: Dneska se pani, ktera privezla rohlikovej nakup stalo, ze ji nesel otevrit bok auta, odkud mela dorucit nakup. Tak na to ve vysledku volala technika... mozna uz se jednalo o ten moderni, cinskej stroj...
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    Já si všimnul vedlejšího článku:
    Rohlík.cz vsadil na elektrododávky z Číny. Buduje největší flotilu v Česku | E15.cz
    https://www.e15.cz/byznys/rohlik-cz-vsadil-na-elektrododavky-z-ciny-buduje-nejvetsi-flotilu-v-cesku-1385673

    Na jednu stranu asi proč ne - papírové parametry dobré (otázka co realita), vzhledově asi OK, v Evropě asi nic podobného aktuálně nesežene...
    na druhou stranu - čínská auta v každodenním městském provozu? co servis při nehodách?
    KEB
    KEB --- ---
    JYRKA: tak teď jsem zvědavý, co udělá to hejno supů, co se vždycky sesype na bobashe. Mám si jít pro popcorn?
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: Nebude, stlačí to cenu dolů a zrychlí vývoj. A taky to umožní ty auta mnohem déle používat. Protože hodně z nich dojezdí jen díky tomu že baterie úplně odejde a nová nebude mít smysl, protože nesmysl cena.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Já hlavně nerozumím, jak ses dostal od mého hodnocení Ioniq 5 k Microsoftu.

    Já říkal, že to má blbej podvozek, ne že to nebude úspěšný nebo nebude úspěšný Hyundai.

    A už vůbec nerozumím tvoji fixaci na unifikované baterek. To se samozřejmě stane v rámci výrobců (nebo jejich aliancí používajících stejnou platformu), ale napříč znackama je to velmi nepravděpodobné. A hlavně to bude jedno…
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    CUKI: beznadějná firma :))
    CUKI
    CUKI --- ---
    CRAZY_IVAN: Nevím kdo jsi, ale pokud řeknu, že finančně firma s mnohem větším kapitálem než ty, tak se velmi pravděpodobně neseknu.
    Největšího rozmachu (do té doby kdy jsem to nějak sledoval) se dostal v době kdy prodával ten nejděravější a nejméně funkční operační systém který, kdy spatřil světlo světa.

    Ty "okýnka" už před nimi taky vymysleli jiní Amiga později i Mac. Ale měli mnohem lepší obchodní strategii. A taky používali sice špatnou, ale univerzální platformu x86.

    To je docela zásadní informace- narážím na tu unifikovanou baterii, která má IMHO zásadní smysl.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    BOBASH: Ano, Innogy reálně nabízí Plug & Charge ve svojí síti nabíječek už spoustu let, službu využívají hlavně firemní zákazníci s flotilou elektroaut, normálně to funguje. K používání PnC je potřeba mít jako zákazník uzavřenou smlouvu s Innogy.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    CUKI: prosím tě jen dotaz, kde je teď Microsoft?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam