• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BLOWUP: Po 8 lete zaruce, takze to asi bude mit najeto vic jak 1500 km.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    BLOWUP: Pro nás co nežijeme ve Švýcarsku bych si dovolil odkaz třeba tady:
    Mies joka räjäytti TESLANSA!! Tesla Model S & 30kg dynamiittia.
    https://www.youtube.com/watch?v=7_9aVzf5fC4


    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Haha, Finove se s tim neserou :)

    Chlapek koupil Teslu, nejdriv vsechno OK, ale po asi 1500 najetejch km prej zacaly problemy ktery vyvrcholily tim, ze mu chteli za dvacet tacu (CHF) vymenit baterku. Tak se nasral a tu lunaparkovou atrakci vyhodil do vzduchu ;)

    Frustrierter Kunde sprengt Tesla in die Luft
    Finnland – Frustrierter Kunde sprengt Tesla in die Luft - 20 Minuten
    https://www.20min.ch/video/frustrierter-kunde-sprengt-tesla-in-die-luft-835653123880
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: Zase si stoprocentně potvrdil, že máš problémy porozumět psanému textu. Dokonce za celých těch, pět? let jsi neschroupal ani zásadní věc. Já NIKDY nepodporoval bydlení v NEZAIZOLOVANÉM čemkoli. Propaguji opak toho co píšeš...
    Stejně tak nikde nebyla řeč o tom, že je v Budějicích nedostatek zásuvek. Ale já myslím že ze sebe blbce jenom děláš...
    Psal jsem o nejpalčivějších problémech elektromobily, můžu napsat jako někdo, že to problém není a nebo to můžu řešit. Podle mě současná situace a vývoj neodpovídá ostatním aspektům elektromobility a je to škoda.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Pomalu se chystám na dotace na elektrická auta. Udělal jsem si předvýběr, sepsal jsem si parametry, nakonfiguroval standardní konfiguraci, připravil váhy jednotlivých kritérií a teď zbývá jen doplnit ceny pojištění a provozu.
    Jestli vás to zajímá, tak přikládám Excelovou tabulku, můžete si s ní hrát. Například prodej Toyoty Auris asi nebudete provádět, doplňte si tam, co chcete :)

    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CUKI: já ti nevím cuki, pět? let tě tu pozoruju, jak půlce nyxu plamenně vysvětluješ, jak je bydlení v nezaizolovaný chatce o 30m2 nebo autě velikosti Fábie pohoda a kdo chce víc je rozmazlenej zasranec, a teď tu předvádíš etudu na téma nedostupnost zásuvek v Budějovicích... na to jakou požaduješ mentální flexibilitu po širokým okolí, jseš neuvěřitelně rigidní ve chvílích, kdy se ti nechce. Co ti máme říct? Tak si e-auto nekupuj, stejně je to čistě hypotetická otázka i odpověď v tvým případě...
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    STETKINS: Všichni příčetní, přesně tak :)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: Hehe, já myslím, že všichni příčetní tady vědí, že (zatím) tady dostatečná infrastruktura není, ale to se bude jenom zlepšovat a nejspíš zlepšovat čím dál tím rychleji.
    Myslím, že tady všichni chápeme, že dnešní elektrická auta nejsou nic pro někoho, kdo ročně najezdí 5k km a průměrná délka cesty je 2.5k km a navíc bydlí na sídlišti.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ty jedes k rodicum na obed 300km? Protoze jinak to s autem co ma dojezd 800-1000km nedava smysl
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: Tvůj problém pochopit psaný text mě taky udivuje. Prostě když k rodičům jedeš na oběd. Tak netoužíš v krajském městě pakovat kdo ví kde a dojít pěšky ale zaparkovat a nabíjet před domem. A jet někam a trčet tam kdo ví jak dlouho než se dobije baterie mě zrovna nepřijde jako super trávení mého času...
    Do dolévání s kanďáků je odpověď na tvojí první republiku ne na dnešek. A místa která jsou odříznutá od světa to používají vcelku běžně. Ne každý bydlí uprostřed Evropy.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CUKI: tvůj vesmír, kde si lidi běžně dolejvaj benzín z kanďáků, ale nejsou schopný najít nabíječku v krajským městě mě nepřestává fascinovat!

    Mapy Google
    https://www.google.com/maps/search/Ceske+Budejovice+nabijeci+stanice/@48.9803717,14.4689277,14z
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    CUKI: Natočili pro tebe video. To ti potvrdí všechny tvoje obavy: https://youtu.be/wD6EnzfrsXw
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Teprve 6 mínusů? Trochu se snažte :-)

    OMNIHASH: 1) Jenže pokud nebudeš mít ty nabíječky v místě nejčastějších parkovaní (domov, práce,..) tak ti jsou k ničemu i kdyby jich bylo 10x tolik. Ostatně to tvrdí i sám velký guru Bobash.
    Navíc natankovat můžeš kdykoliv třeba s kanistru. Na počátcích motorismu mělo dost lidí doma zásobu a na benzínky jezdili spíše z prestiže. A doteď to tak na odlehlých místech funguje.
    2) Ty cestovní benzínky na delších cestách tě prostě tolik nezdržují.
    Mám kolem sebe 2 lidi co mají elektromobil, jeden už dost dlouho. Oba mají zatím k dispozici další spalovací auto právě na vyřešení cest, které jsou jinak minimálně dosti nepohodlné.
    Jeden pokud může se rád omezí, bere to jako sport, ale když jede k rodičům na sídlák do Budějic, jede spalovákem, protože prostě prodlužka z paneláku je nonsence.

    No a kolikrát se mi stalo, že měl někdo se mnou schůzku a volal mi že přijede pozdějc, protože není dostatečná kapacita na čerpací stanici.

    Tohle zatím problém dozajista je. Stejně tak je divné jíst půl hodiny před pracovním obědem protože zrovna dobíjím auto...

    Zatím pro hodně lidí poměrně omezující. A je s tím třeba něco dělat. Protože tohle bezesporu naše budoucnost jednou pravděpodobně bude.

    Je zajímavé, že pro lidi kteří tam moc vyžadují pohodlí svých módních tanků SUV, tohle nevidí.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CUKI: v ČR je pod 10.000 elektroaut a 1500+ veřejnejch nabíječek, v tomhle fakt problém není. Tolik nebylo benzínových stojanů IMHO v ČSSR dohromady, a taky si nikdo nestěžoval, že není kde natankovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Já nevím, kdo kde z čeho dělá problémy, tady jen nemálo lidí poukazuje na to, že stávající řešení dobíjení je dobré pro nějaké fajnšmekry, nadšence a nebo hipsterské motoristické novináře, které jsou za tyto hrátky kde nabít navíc ještě placeni.

    Většina lidí konzumaci jídla na benzínkách a jiných stravovacích zařízeních nevyhledává. Pokud si chtějí odpočinou po řízení tak to určitě nebudou vyhledávat betonoasfaltovou smrt uprostřed parkujících aut.
    Taky nebudou kvitovat s povděkem "možnost" že mají každých x hodin čas si alespoň zblajnout něco ve fastfoodu nebo bloumat po nákupních střediscích.
    To že si dneska pravděpodobně lidé na sídlištích moc elektromobily kupovat nebudou, neřeší fakt že jednou (a snažíme se o velmi brzké datum) ho ti lidé na těch sídlištích budou muset vlastnit.

    A já si zrovna myslím, že je velmi důležité aby ti nadšenci a motorističtí novináři o těchto tématech psali. Nikoli aby velmi těžko řešitelné problémy nazvali jako marginální a nebo že to vlastně problém vůbec není.

    Ano dneska to problém není protože ty luxusní tanky si nekupují dneska běžní lidé. Ale jestli to má být řešení, které řeší ekologii, tak je potřeba vidět trochu dál. A dívat se jaké skupiny ty auta jak používají, co jsou ochotni oželet a nebo co je vůbec možné v tomto podniknout.

    Auto je prostě stroj, který má primárně být užitečný, a ne že musím řešit v apce kde musím auto odstavit abych dojel vůbec do cíle. :-D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEB: znáš to, kdo chce, hledá řešení, kdo nechce, hledá problémy... ono si vybrat ubytko někde, kde ten wallcharger maj, taky takovej rubikon není ani na tý Šumavě.
    KEB
    KEB --- ---
    STETKINS: to je tím, že druhá strana nás přesvědčuje, že to vůbec žádný problém není
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    KEB :
    FORTRESS:
    Hele klucí a nebude nejlepší, když si to elektrický auto nekoupíte? Kupte si pro mě za mě třeba koňa, to je vaše věc.
    Jen dost dobře nechápu to vaše nutkání někomu vysvětlovat, jak je pro vás nějaká věc, kterou nechcete, hroznej problém...
    KEB
    KEB --- ---
    FORTRESS: a kde je problém, tady mi radili, že si mám hodit prodluzku z šestého patra na sídlišti! :-D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: To je jen otázka toho, kde kdo postaví nabíječky.

    Jak už jsem psal, cestou do Chorvatska jsem stavěl na pomalý nabíječce u jezera Bled a šel jsem si zaplavat. Na cestě z Varšavy jsem jednu zastávku využil na procházku po Lodži a famózní burger, druhou na procházku pro Vroclavi a kafe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam