• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    COMODOR_FALKON: myslíš tohle?

    JIMIQ:
    To je možný
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NIMBUS: "Aktuálně je projekt je ve fázi představení digitálního prototypu. V případě zajištění investic může pokračovat finalizací designu a následně projekčními pracemi a kompletním dokončením projektu výrobou funkčního prototypu včetně ověření efektivity navržené výrobní technologie."

    Jinými slovy: Je to jen fancy obrázek…
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Cena Cybertrucku by měla být cca $40k - a kdo teď zaplatil rezervační fee, tak by ji měl mít zajištěnu.

    Nevím, zda jsi to zaznamenal, ale cena (především námořní) dopravy letí vzhůru - globálně. Cybertruck se vejde do TEU, ale i tak bude jen samotný transport mezi kontinenty stát "od $5000" pokud pojede lodí, cca "od $15000" pokud poletí.
    + pak lokální letištní/přístavní poplatky, transport až do místa vybalení, etc.

    Taky ho nemůžeš naložit do kontejneru "jen tak" - je nutné ho ukotvit a vypolstrovat tak, aby zvládl transport po neklidném oceánu - to vše stojí dost peněz navíc - náklady lze sice snížit za cenu zvýšeného rizika (větší, ale sdílený kontejner), ale je otázkou, jak by se na to tvářila pojišťovna…

    Takže jestliže dnes ten transport bude stát odhadem někde mezi $5000-25000, tak je celkem reálné, že tak za 5 let, až budou baterky pro CT, tak ten transport bude (při průměrné inflaci ~10%) stát spíš $9999-40000
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    Compact 4-seater e-wave X electric car unveiled in Berlin
    https://newatlas.com/automotive/ego-mobile-e-wave-x-electric-car/
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Oni ale taky spekulujou. A to, že CT nebude v EU a Číně přesně odpovídá tomu, že to jsou trhy, kde není reálný ho zhomologovat.

    Samozřejmě budou šedý dovozy, jestli teda někdy nějakej Cybertruck vyjede.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Proč by měl za transport z USA dát víc než za Cybertruck?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Je tu ještě jedna rovina: Je možné, že stejně jako u jiných trucků by se nějaký nadšenec našel, ALE je otázkou, zda by si to nerozmyslel po zjištění že mu ho Tesla nedoveze a že za transport z USA dá víc, než za samotný Cybertruck…
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    CRAZY_IVAN: Nečekal. Vzhledem k prodejním číslům trucků na evropském trhu a velikosti Cybertrucku je to nesmysl a ví to i Bobash :)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    a jestli maj předobjednávky na tři roky dopředu, tak chápu, že je třeba uzavřou i pro US a rozhodně to vojto nemusí znamenat, že ho nebudou vyrábět :)
    to už bys tam zase hledal své zbožné přání, aby se nevyráběl
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: aha, já si ten článek přečetl a ty jsi si na to nahodil vlastní důvod, o kterym se tam nezmiňují. Btw. tesla teď dokonce omezí objednávky některych modelů Y a 3. Bylo to vysvětlované tím, že je vysoká inflace a objednávek maj na rok dopředu. Čímž mají ti lidé zafixovanou prodejní cenu. A kvůli tomu v jakym je trh stavu a těžce se dá odhadnout do budoucna jaké budou náklady za materiál, tak fixovat ceny na tak dopředu může být nevýhodné, když stejně maj vysokou poptávku.

    nicméně stejně cybertruck mimo US imho nebude
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: to snad tady ani nikdo nečekal, že by to dodávali mimo US :))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Čech vymyslel nejefektivnější solární elektromobil na světě
    https://www.hybrid.cz/cech-vymyslel-nejefektivnejsi-solarni-elektromobil-na-svete/?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LOL. Co že jsem to nedávno říkal o Cybertrucku mimo USA, kde se dá MOŽNÁ protáhnout crashtestama protože je to náklaďák? Že třeba... nebude?

    Tesla Cybertruck No Longer Available For Order Outside The US
    https://insideevs.com/news/586079/tesla-cybertruck-order-europe-removed/?
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    ELIJEN: když porovnaj cenu srovnatelných výbav, tak nejlépe vyšla tesla... včetně dojezdu
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Tak Q4 e-tron je drahá, protože je to Audi. Stejná technika se dá koupit o třetinu levnějc jako Škodovka, což by byl pro Teslu zajímavější konkurent.

    C40 nevím, tu budu mít půjčenou přespříští tejden.
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    ELIJEN: Spis ev6
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CRAZY_IVAN: Takze Tesla porad nejlepsi a dokonce nejlevnejsi? Jeste bych tam chtel videt Ioniq.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIMBUS: Větší auta než ta F150 už jsou ale opravdu náklaďáky a ty prostě velký bejt musej. A když se je povede udělat má baterky, tak to bude furt lepší než na vodík, kterej je hrozné neefektivní.

    Teda s výjimkou GMC Hummer EV, kterej těžší než ta F150 je a je jen na hraní. Ale furt lepší, když si někdo koupí toho Hummeru než když si koupi Dodge Rám TRX se skoro sedmilitrem.
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    TEAPACK: hele já se tady nechci dostávat na diskuzi úrovně autofora. První věc je, že stále většina domácností nemá pouze jedno auto. Druhá věc je, že děti a podobně v autě celý život nevozíš, taky je mít nemusíš. Apteru jsem zde používal jako etalon toho, co beru jako směr co bych očekával od budoucna, pokud se alespoň tváříme že se snažíme nějak snížit dopady svého žití. A prostě proti tomu v opozici stojí něco jako je ten Ford (plus myšlenka, že se začnou na baterky dělat i ještě větší auta) Mezi tím je spousta zajímavých variant a možností. Nehodlám tady uvíznout na diskuzi o tom, že Ford nemá tunovou baterii, když jeho baterie v nejmenší variantě má 800kilo.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    NIMBUS: jen taková drobnost: jak do aptery nacpeš dětskou sedačku, když povezeš juniora k lékaři? a když budeš muset vzít i druhé dítě, tak jak řekneš sousedovi, aby si vzal další a jel s tebou?

    spíš to dopadne tak, že si pořídíš jedno auto, kam se vejdete i se psem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam