• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: To fakt vypnutí upozornění nejde nabindovat na fyzický tlačítko? To by pro mě bylo vyloženě blocking issue... a nebo bych vzal kleště a odpojil repráky :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak první dojmy z aktuálního testování – Ioniq 6 zadokolka vypadá, že žere znatelně míň než pětka, ale možná je to dojem daný tím, že je větší teplo.

Ale když jsme se bavili o tý ergonomii a infotainmentech, tak toho Hyundaie mám chuť zapálit po půl hodině řízení. Má to sice spoustu tlačítek, ale většina věcí, který člověk potřebuje fakt často, je někde na x-násobný klikání v infotainmentu.

Speciální kruh pekla bych pak vyhradil pro ty, co dají do auta dingající upozornění na překročení povolený rychlosti a jeho vypnutí (který je potřeba po každým nastartování) dají do asi čtvrtý úrovně podmenu. Přitom to klidně mohlo být kombinací tlačítko + jedno kliknutí. Nebo to mohlo jít aspoň nastavit na volitelný tlačítko na volantu.

A třeba vyhřívání sedaček který je na kliknutí na dotykový tlačítko na středovým panelu plus následný klikání v infotainmentu je taky děs. Přesně proto má VW "oříznutý" CarPlay a je to tak dobře.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: Jo, ale německej importér mi to nepůjčí nejspíš, musím počkat na ofiko tady.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    For the first time ever, the @Tesla Model Y was officially the best-selling car overall in the world in 2023, with 1.23 million units sold. This is the first time an EV took the #1 spot in global sales.

What's crazy is that Model Y production started only 4 years ago.

Note: While others have already claimed the Model Y was the best-selling car in the world in 2023, tonight we received Toyota's official 2023 sales data to support the claim, which is why I waited to report the news until now.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: clanek k tematu

Ausgerechnet Deutsche kaufen nun Autos aus China - 20 Minuten
    https://www.20min.ch/story/einst-stolzer-auto-gigant-ausgerechnet-deutsche-kaufen-nun-autos-aus-china-103018750
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RATTKIN: Super videa a super temata, pane 👏.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    perlička z praxe:
    Zásahové vozidlo na elektřinu
    https://youtu.be/VauHKDIwjq0
    ROBOTON
    ROBOTON --- ---
    zajímavej pohled do Čínský elektromobility
    Podcast Za volantem: Vaculík a Dokoupil o autech v Číně
    https://www.youtube.com/watch?v=Gc-ZjJ0BPQ4&ab_channel=Autocz
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    Neco se deje u VW, vypada to na postupny upgrade sw v pre-2024 autech na verzi 3.7. Tak snad Skoda nezustane pozadu.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: S timhle souhlasim.
    Nevim jak ostatni, ale ja bych nedokazal zit s tim, ze cinan ma prehled o kazdym mym seslapnuti pedalu a prohrabnuti v rozkroku.
    Ze to ted vi american, s tim zit dokazu uplne v pohode.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MINER: jiste. BYD je dokonce sponzorem mistrovstvi ve fotbale nebo tak neco, ja to moc nesleduju

MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: A neprodávaj se BYDy vlastně náhodou už v Německu a vůkol?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: Na to jednak redakce určitě nemá a druhak to psaní není moje jediná obživa a s tím zbytkem by to kolidovalo. Navíc mě zajímají ty čínský auta v evropským kontextu, jejich domácí modely klidně můžou bejt trochu jiný.

Ale plánujem na tohle nějakou kooperaci s CarNewsChina, jen to musím mít čas dotáhnout.
    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: Zkus se zeptat šéfa, ať ti zaplatí služební cestu do Číny:)

Nevim, jakou máte čtenost, a kolik jsou průměrné náklady na článek, ale z tohohle by se dalo udělat několik článků s celkem dobrym marketingovym potenciálem za cestu v hodnotě ± 50k? :)

Já bych měl informaci a ty bys měl vejlet:)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: Neznám zatím nikoho, kdo by tím jel, takže nevím. Až to tady bude mít zastoupení, tak si to budu chtít půjčit. Zatím mám domluvený MG a pracuju na Niu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MINER: BYD dela dobra auta, ostatne mmnt znacka s nejvic prodanymi EV za rok 2023. Ad "Na urovni Tesly" - IMHO zalezi na co presne se ptas a co presne od toho chces. Mam rad minimalismus a autopilot, nemenil bych. YMMV. Ale prijde mi hezky, ze si kazdy vybere to svoje a rad se svezu i v ruznych raritkach. Zvlast kdyz o tom pujcujici vi spoustu infa.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MINER: Souhlas, s jednou vyjimkou. Prijde mi to fajn u takovych tech nakupnich tasek, kde tu baterku odvezes jako kufrik s koleckama a jinde nabijes. Toto mmch nabizi hodne tehle ruznych auticek.

Namatkou z YT:

Silence S04 Micro Car Enters Production With Swappable Batteries
    https://www.youtube.com/watch?v=pR-CMj1iPpc
    MINER
    MINER --- ---
    Hele, a co BYD? Ten se považuje za kvalitní? Je to na úrovni Tesly?
    MINER
    MINER --- ---
    Mě přijde, že výměna baterek je jen marketingová parádička.

Každá značka, každý její model má jinou baterku a stejné modely se nabízí s různýma baterkama. Možná to některé modely sdílí, ale ta variability je řádově výrobce × model × typy baterek.

Teď si představte, kolik typů baterek by musela taková výměnná stanice mít v tlumoku.

A to nemluvíme o čím dál tím větší integraci baterek, jejich strukturální roli a zapečenýho termo managementu.

Stačí se zamyslet, proč tu výměnu teď nabízí jen jedna značka a nikdo jiný.

Imo je to jen marketing, jak se odlišit a vybudit dojem, že jsou v něčem lepší, a ani oni nečekají, že se to chytne…
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PETER_PAN: Výměna baterek by mohla být zajímavá, ale to měly evropský značky před 15 lety a nefungovalo to.

Ergonomické řešení je zatím to, v čem typicky čínský značky dost selhávají, a pokud jsou v něčem odlišný, tak právě v tom, že do toho auta nacpou víc displejů, víc softwarových gimmicků a míň řeší právě tu ergonomii a promyšlenost.

Osobně tipuju, že třeba Nio, zvlášť jestli trochu zlevní, může být docela populární mezi techn nadšencema (AI kecálek a tak), ale ti tvoří docela malou část trhu a ještě se tam bude potřeba poprat s Teslou. Přesvědčit chlapa, co celej život kupuje Škodovky nebo BMW, aby si koupil Nio, bude dost těžký.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam