Prvni report z Deutschlandu po měsíci ježdění s ID3: nejlevnější a funkční appka na nabijeni je [zatim] maingau (pokud u nich máte ještě telefon nebo nějakou jinou službu, jsou urcite nejlevnejsi), nejspolehlivější a v poměru cena/výkon nejlepší je mobility+, bez konkurence. Funguje všude [i v Polsku!] A spolehlivě.
Nejhorší appku má suverénně ČEZ, to je fakt tragédie, neuvěřitelná, a ještě to mají i drahý. Ale hlavně to prostě nefunguje.
A obecně je ten přechod z fosilu na eauto zatím docela náročný, kvuli komplikovanosti infrastruktury. Budto budu platit vysoke ceny [0.7 - 0.9eur] anebo musim sledovat kdo a kde ma jake nabijecky a jake mam mit appky, registrace. To je nivy a otravny. Taky je nezvyk čekat na faktury na konec měsíce, ale to se asi časem vstřebá.
Co mě nebaví:
1] v telefonu mám asi tak 15 aplikaci, z nichž polovina se ukázala jako nefunkcni. [Aral, ČEZ, electroverse...]
2] Když bych platil jen on-the-spot tak je to drahy anebo rovnou (berlin stadtwerke) blokují 50eur i za nabijeni ve výši 5eur. To je fakt wtf, special e když si na kartu můžu koupit kafe v automatu za 2 euro skoro všude. Wtf.
3] hledání a identifikace spravneho stojanu na místě, to je teda ultra dementní, QR fungují někdy, někdy ne. Hledání sériového čísla a srovnávání ho s tím co je v akce je fakt rok 2001. Proč.
Obecně ten komfort nabijeni má hodně prostoru pro zlepšení.
5] Když jsem přijel do prahy tak 3 že 4 nabíječek ve městě byli zablokovane dieselovou octavii. Fakt beznaděj.
Co mě bavi:
1] Jak tichý a jednoduchý ježdění to je. Obecně to auto je mnohem víc napřed pocitově, subjektivně.
2] zadax elektřina v IKEE :)
3] netřeba zahrivat motor :) [jo, jsem starej..]
4] obecně cena ježdění je teda dost nižší, ale to asi souvisí i stim že jsem doteď jezdil s relativne rozezranym bmw.
5] dan za auto v nemecku je pro elektroauta 0.
6] teoreticky bych měl mít známku na české dálnice taky za 0, uvidíme.
Ano, jízda Praha - Berlin je pomalejší než s mým bmw, jasne, samozřejmě, jednak ID3 nejede 200, zadruhy musí nabíjet, ale překvapivě mě to zase až tak netrápí, naopak mě možná trochu zpomalení (a nákup v netto :) zatím docela vyhovují. Takže to me překvapilo, pozitivně. Nesdílím tu paniku z rychlonabijeni.